EFT voorbereiding

Eergisteren was ik aanwezig op een bijeenkomst waar drie lezingen werden gegeven over creativiteit en innovatie. Elke lezing werd gevolgd door een korte intermezzo waarbij het behandelde onderwerp op een speelse manier werd belicht. Na de tweede lezing wilde ik even mijn benen strekken en ik verliet de zaal.

Ik dwaalde door de gangen in de tot partycentrum omgebouwde boerderij. In één van de gangen kwam ik ineens de derde spreker tegen die voor een spiegel met zijn wijsvinger op zijn jukbeen klopte. Toen ik dichterbij kwam klopte hij met zijn vinger op zijn kin.

Ik liep achter hem langs met een hoofdknikje en hij knikte terug. Aan het eind van de betreffende gang kon ik echter niet verder. Ik kon niet anders dan de aankomende spreker opnieuw passeren, die nu met zijn wijsvinger tegen zijn neus klopte.

‘Je zult je wel afvragen wat ik aan het doen ben?’, vroeg de man toen ik vlakbij hem liep.

‘Ik vroeg me het inderdaad af’, antwoordde ik, ‘ik ga er vanuit dat het jouw manier van voorbereiden is. Want jij bent toch de volgende spreker?’

EFT-diagram‘Het is inderdaad een voorbereiding’, zei hij, ‘een EFT voorbereiding, een emotioneel bevrijdende techniek. Ik breng mezelf ermee tot rust. Het ontspant en ik kan me focussen op mijn optreden.’

‘Ik zal je niet storen’, reageerde ik en ik maakte aanstalten door te lopen.

‘Nee hoor, je stoort niet. Ik ben klaar. Ik loop met je mee’.

Samen liepen we terug naar de zaal. Ik vertelde dat ik wel vaker technieken had gezien waarbij het tikken of drukken, zoals bij acupressuur, een rol speelden. En zelf heb ik ooit een techniek geleerd om met vingerdrukken rond een pijnlijke plek de pijn te verlichten.

‘Ik weet niet of ik het helemaal goed uitvoer die EFT voorbereiding, maar het werkt voor mij’, vertelde hij, ‘de aandacht voor mezelf, wellicht met de opdrachten die ik mezelf geef, leiden af van de stress die er toch altijd is voor zo’n lezing. Officieel moet de EFT-techniek de blokkades op je energiebanen verwijderen.’

Bij de ingang van de zaal nam ik afscheid. Hij gaf me zijn kaartje en liep naar de dagvoorzitter. Kort daarna begon hij zijn interessante lezing over innovatie als onderdeel van creatieve processen.

Emotional Freedom Techniques

Thuis ging ik toch eens kijken wat dat nu is, die EFT voorbereiding. Het blijkt een afkorting van Emotional Freedom Techniques. Het is een alternatieve geneeswijze ontwikkelt door Gary Craig, die zich als oorspronkelijk weg- en waterbouwkundige bekwaamde in NLP. Met de techniek worden angsten, verslavingen, en psychosomatische klachten behandeld. Maar het was me die dag gebleken dat het ook kon worden ingezet om spanning te verlichten voor het houden van een lezing.

Meer informatie

:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *