Anonieme beller

Uit beroepsinteresse doe ik regelmatig mee aan onderzoeken en enquêtes. Ik analyseer de vragen en zoek de hiaten waardoor eensluidende conclusies niet mogelijk zijn. Daarnaast draag ik bij. Het is dus zowel leerzaam als een goed doel dienend.

Opinieland

Maar een paar weken geleden deed ik mee aan een onderzoek van Opinieland. Bij het invullen van de vragen werd me al snel duidelijk wat de bedoeling was van deze organisatie. Dit was geen serieus marketingbureau, maar een ordinaire ledenwerver voor allerhande, voor het merendeel louche, organisaties. Ik besloot hun vragenlijst toch verder in te vullen, maar twee keer zo goed na te denken over het antwoord.

Bij het laatste deel van de vragenlijst werden de intenties van Opinieland helemaal duidelijk. Daar stond bovenin de lijst een vraag als ‘zou u overwegen de taal van een land te leren voor een vakantie’, halverwege de vraag ‘zou u overwegen een taal middels schriftelijk onderwijs te leren’ en onderin ‘mag de NTI u bellen?’ Andere vragen hadden betrekking op organisaties als Lekturama, Tono, Centraal Beheer, Dutch Pharma, De Telegraaf en vele andere.

De vragen waren overigens anders geformuleerd, ik heb het onderzoek niet bewaard omdat ik toen nog niet wist wat me boven het hoofd hing.

Vervolg

In de week na het onderzoek werd ik gebeld door meerdere bedrijven, waarbij het me snel duidelijk werd dat het met het onderzoek van Opinieland te maken had. Er waren bellers die ook refereerden naar het onderzoek ‘u heeft in het onderzoek aangegeven dat u geïnteresseerd bent in … ‘. Maar in het merendeel van de organisaties was ik helemaal niet geïnteresseerd en dat had ik ook aangegeven in het onderzoek.

Maar de telefoontjes blijven komen. En het zijn allemaal anonieme bellers. Als er weer eens eentje belt, nog steeds zeker vier per dag, dan staat er ‘anoniem’ in het venstertje van mijn iPhone. Tot vorige week nam ik af en toe nog op om te kijken of het inmiddels een andere anonieme beller is.

Maar nee hoor. Tegen de vrouw aan de andere kant heb ik gezegd, ‘mevrouw, neem het niet persoonlijk, maar u bent de laatste die ik opneem. Ik neem niet meer op voor organisaties of wie dan ook die zich verschuilt als anonieme beller’. De vrouw, ze was van Centraal Beheer, vertelde dat ze er al vaker op had aangedrongen bij haar baas dat ze niet anoniem moeten bellen, maar CB wil het nu eenmaal.

Pseudoniem

Ik blijf onderzoeken doen, maar doe dat niet meer onder mijn eigen naam. Zoals ik al langer doe wanneer ik vermoed dat ik anders tot in lengte van jaren wordt lastiggevallen met spam-berichten en telefoontjes, gebruik een fakenaam, je mag het ook pseudoniem noemen. Ik heb voor die dubbelganger een gmail-account geopend en voor een tientje een prepaid-kaartje gekocht.

En de anonieme beller naar mijn persoonlijke telefoon. Die heeft pech. Ik neem niet meer op. Met dank aan Opinieland.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *