Het Ronde Huis in Nunspeet

Het ronde huis, een huis met verhalen

‘René, je kent toch de verhalen rond het ronde huis wel?’, vraagt Oscar enigszins verbaasd.

‘Sorry, maar nee’, antwoord ik, ‘ik heb nog nooit van het ronde huis gehoord’.

‘Nou, da’s echt iets voor jouw site hoor. Tjonge daar heeft zich wat afgespeeld. Prins Hendrik had er een sekshuis van gemaakt en later was ook Prins Bernhard er vaak. Er waren jongetjes en het schijnt vooral een pedofiele bende geweest te zijn. Industriëlen, ministers en anderen waren er vaste gasten. Om alles in de doofpot te stoppen is het pand uiteindelijk afgebroken’.

‘Joh, laat je niks wijsmaken’, zeg ik, ’als je dat soort dingen hoort dan moeten je alarmbellen afgaan’.

‘Zo’n verhaal komt toch niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn ook mensen vermoord, vooral kinderen, en er gebeurden gruwelijke dingen. Het begon allemaal onschuldig, het was het jachtslot van Prins Hendrik. Vanuit het ronde huis ging hij jagen rond Nunspeet. Maar geleidelijk werd het een mannenclub met bizarre rituelen rond seks, drugs en dergelijke’.

Ik kijk Oscar meewarrig aan, schud mijn hoofd en verander het onderwerp.

Het ronde huis

Het is bizar hoe verhalen een vast grond krijgen, als ze maar lang genoeg worden verteld. Waar rook is, is vuur zeggen we dan. Maar wat als er nooit rook is geweest.

Het Ronde Huis is in 1904 gebouwd door Frank van Vloten op het grote bos- en heidegebied dat hij kort daarvoor had gekocht bij Nunspeet. Een deel van het kapitaal voor de aankoop kwam van zijn vrouw Constance Lans, met wie hij in 1888 was getrouwd.

In 1908 werd het huwelijk ontbonden nadat Constance hem had beschuldig van overspel met een gouvernante. Hij verliet het huis. Toen hij zeven jaar later trouwde met Henriëtte Vreede keerde hij terug naar het Ronde Huis en woonde er nog ongeveer tien jaar.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het in bezit van Staatsbosbeheer. En in 1967 besloot men het te slopen omdat het ernstig in verval was geraakt.

Geruchtmakende verhalen

De eerste verhalen werden geschreven door Dirk Septer, ambtenaar van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort. In zijn verhaal, dat op 29 juli 1976 verscheen in de lokale krant Nunspeet Vooruit, verspreidde hij het gerucht dat Frank van Vloten in 1911 zou zijn getrouwd met een 16-jarig Chinees-Indisch weesmeisje. Volgens arbeiders op het landgoed werd zij heel slecht behandeld. Ook zou Van Vloten na zijn huwelijk met Constance Lans zijn gaan samenwonen met een vrouw en enkele jonge meisjes. Die vrouw had een bordeel en zou deze later voortzetten in het Ronde Huis.

Septer vertelde later dat zijn moeder veel bedreigingen had ontvangen, haar adres stond onder het artikel. Ook hij werd bedreigd. De uitgever drong aan op een vervolgverhaal. Maar nadat de remleidingen van Septers auto waren doorgesneden, vluchtte naar Canada. Daar woont hij nu nog.

Het verhaal en de voeding aan de verdere geruchten worden gevormd vanuit een mist van onduidelijke bronnen. De hoofdrolspelers daarbij zijn:

Johan Montenberg

Johan Montenberg, die leefde van 1905 tot 1996, was de belangrijkste bron voor het verhaal van Dick Septer. Hij was een verzamelaar van trams. Op zijn zoektocht naar informatie over trams stuitte hij op verhalen over het Ronde Huis. Montenberg was een beetje een fantast. Hij vond het geen probleem verhalen wat aan te dikken, ook zijn eigen levensverhaal niet.

Hans Schalkwijk

Hans Schalkwijk ging in 1971 naar Montenberg om een trammetje te bekijken. Montenberg vertelde hem over het Ronde Huis en Schalkwijk besloot zelf verder onderzoek te doen. Hij vormde later samen met Montenberg de werkgroep Het Ronde Huis. Samen verzamelden ze verhalen van arbeiders en andere mensen die rondom het Ronde Huis hadden gewerkt en gewoond. Vanaf 1980 stuurden ze regelmatig informatie naar journalisten.

Ton Biesemaat

De onderzoeksjournalist Ton Biesemaat schreef een artikel dat voortborduurde op het verhaal van Dick Septer. Het verscheen in 2006 in het tijdschrift MUST Magazine (een tijdschrift dat eind november 2004 voor het eerst verscheen). Biesemaat vertelde onder andere dat Montenberg en Schalkwijk de paragnost Delius Pit hadden bezocht, die hen informatie had gegeven.

Biesemaat werkte met Schalkwijk samen aan een boek dat hij zou schrijven. Uiteindelijk kwam dat boek er niet door onenigheid. Schalkwijk bracht in 2012 zelf een boek uit over de geschiedenis van het Ronde Huis.

Wilmar Taal

De werkgroep bestond inmiddels uit zeven man, maar wie dat zijn wil Schalkwijk niet prijsgeven. Enkele medewerkers van de werkgroep hebben waarschijnlijk meegeholpen aan de ruim 7500 berichten over het Ronde Huis die nog altijd op het forum van FOK zijn te lezen.

De historicus Wilmar Taal was kritisch over het onderzoek van de werkgroep. Hij begon zijn eigen onderzoek, waarbij hij veel nieuwe informatie vond. Hij schreef hierover het boek ‘Wie Nunspeet zegt, zegt van Vloten, De sage van het Ronde Huis’.

Jan Eldermans

Eldermans (1904-1985) was geïnteresseerd in oculte zaken en in zijn jonge jaren bij Van Vloten op bezoek geweest. Hij had contact met Montenberg en Schalkwijk en vertelde hen over de oculte voorwerpen, rituelen en anderszins rondom het Ronde Huis en Van Vloten.

Vervolggesprek

‘Het is een interessant verhaal, dat Ronde Huis’, vertel ik Oscar de eerstvolgende keer dat ik hem ontmoet.

‘Zie je wel’, antwoordt hij, nadat hij me eerst even onderzoekend heeft aangekeken.

‘Ja, het is nog veel mooier dan jij beweerde. Ik ben eens wat navraag gaan doen bij oude mensen in de omgeving van Nunspeet. Nou ik kan je verhalen vertellen. Ongelooflijk wat daar allemaal is gebeurd’.

Oscar kijkt me triomfantelijk aan.

‘En niet alleen daar’, ga ik verder, ‘het reikt veel en veel verder dan alleen het Ronde Huis. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Eerst maar eens flink doorzakken en mijn zuigduim trainen’.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Het ronde huis, een huis met verhalen

  1. 2

    Neem eens een kijkje op http://www.ronde-huis.nl ! Wij “graven” verder waar anderen zijn gestopt 🙂 Graaf mee! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *