Manneken Urine is schoner

Urine is schoner dan speeksel

‘Wist je dat?’, vraagt Rob, ‘urine is schoner dan speeksel ’.

‘Nee, dat wist ik niet’, antwoord ik. ‘Maar ik ben blij dat ik het nu weet’, zeg ik er met een enigszins spottende glimlach achteraan.

Van geel naar transparant

Urine is schoner dan speeksel. Wat moet je met zo’n feit. Maar ik denk er nog even over na. Het is me opgevallen dat als ik veel water drink op een dag, ik ook vaker naar  de pisbak op kantoor loop. Ik zie dan mijn urine lichter worden. Van een geeltint ‘s ochtends naar soms bijna transparant.

Ik heb wel eens gelezen dat de geeltint, donkergeel of lichtgeel, wordt bepaald door de hoeveelheid suikers in je urine. Maar de kleur blijkt te maken te hebben met de hoeveelheid nierkleurstoffen (urochroom) in je urine.

Ervaren vrouwen het ook

Terwijl ik aan bovenstaande denk, vraag ik me af of vrouwen dezelfde ervaring (kunnen) hebben. Wij mannen staan meestal voor de pisbak of een toiletpot (altijd me de bril omhoog natuurlijk). We hebben terwijl we daar zo staan, verder niets omhanden. Alle gelegenheid dus onze urine te bekijken.

Niet alleen naar  het uiteindelijke plasje dat wordt gevormd. Maar al vanaf het moment dat de urine onze urinebuis verlaat. Vanzelfsprekend kunnen we op dat moment aan andere dingen denken. Maar een boek lezen, om maar wat te noemen, is lastig. Hoewel…

YapYum

Ik denk bij die opmerking aan het bekendste Nederlandse bordeel YapYum. Zij gebruikten ooit, bij het verschijnen van hun erotische tijdschrift, de slogan ‘het enige magazine dat je met één hand kunt lezen’. Maar dat had een andere intentie.

Het doet me er aan denken dat het lezen van een boek of tijdschrift wellicht wel mogelijk is tijdens het plassen. De meeste mannen zullen er echter de voorkeur aan geven zich op het plassen te concentreren. Al is het maar om te voorkomen dat hij naast de pot pist.

Urine is schoner dan speeksel

Terug naar de informatie dat urine weinig tot geen bacteriën bevat en schoner is dan speeksel. Rob verkreeg die kennis uit een rapport van de medische faculteit van de Universiteit van Michigan. Urine is ook schoner dan onze huid. Ons gezicht is smeriger, als je de aanwezigheid van schadelijke bacteriën zo wilt noemen, dan urine lees ik in het rapport.

Bacterie, wat zegt dat

De af- of aanwezigheid van bacteriën zegt niet zoveel. Zoals ik eerder schreef, naar aanleiding van het lezenswaardige boekje ‘allemaal beestjes’, doen we veel te rigide over bacteriën. Dat is waarom we nog antibiotica gebruiken. Terwijl dat alle bacteriën doodt, in plaats van alleen de paar slechte.

het is dezelfde rigide houding die schoonmaakbedrijven en keuringsdiensten van waren op aanwezigheid van bacteriën laat controleren. Terwijl de meeste bacteriën juist goede dingen doen. Dingen die ons leven veraangenamen. Maar ik dwaal af.

Urine is schoner dan speeksel. Goed om te weten toch, zo’n schijnbaar nutteloos feit. Mocht je ooit lezen over de overlevenden van een ramp die in leven bleven door urine te drinken, dan hoef je niet meer te griezelen. En ben je zelf in die situatie, dan ….

Meer informatie

(de rapporten):

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *