Zoeken in epub bestanden

Het afgelopen jaar werd me wel eens gevraagd of het mogelijk is te zoeken in epub bestanden. Ook op internet zie ik de vraag af en toe voorbij komen ‘is het mogelijk te zoeken in meerdere epub bestanden tegelijk’.

Als iemand me wat vraagt, denk ik daar meestal wel even over na als ik het antwoord niet direct weet. Zelfs wanneer het voor mij geen relevant onderwerp (meer) is. De vraag ‘is het mogelijk te zoeken in epub bestanden?’ zou ik eenvoudig kunnen beantwoorden vanuit mijn eigen manier van werken. Maar ik stond daar eigenlijk nooit bij stil; wat betekent dat die werkwijze inmiddels een vast onderdeel is van mijn werksysteem.

Archivarius

Ik werk al jaren met Archivarius 3000. Een programma dat een index maakt van allerlei bestanden waarna je razendsnel je eigen informatie kunt doorzoeken. Ik kocht het programma al toen het nog gewoon Archivarius heette; sinds versie 3.0 heet het Archivarius 3000.

En dat is dus het antwoord op de vraag over zoeken in epub bestanden. Want Archivarius indexeert ook zip-bestanden, wat een epub in wezen is. Overigens kun je zelf aangeven welk soort bestanden worden geïndexeerd. Je kunt trouwens ook webpagina’s en servers indexeren. En het programma herkent diverse talen.

Werkwijze

archivarius-anim

DE index-schermen (klik voor ware grootte)

Een index maken leidt je door acht schermen waar je van alles kunt instellen. Zelf gebruik ik vrijwel altijd de standaardwaarden.

Hoewel je in principe je gehele (externe) harde schijf in één index kunt indexeren, deel ik deze in meerdere indexen. Dat heeft ook te maken met de indeling van mijn harde schijven. Daar staan boeken bij boeken, documenten van klanten in een eigen map etc. Bij het zoeken naar of in een boek hoef ik dan niet door de documenten van klanten, wat tijd scheelt. Zoeken kan overigens op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld Booleans.

Het is mogelijk, wanneer je nieuwe bestanden hebt toegevoegd aan je harddisk of ander opslagmedium, de indexen te updaten. Dat doe ik dus ook. Maar om de zoveel tijd maak ik alle indexen opnieuw.

Bestandstypen

De lijst met bestandstypen die door Archivarius kunnen worden meegenomen in een index is uitgebreid. En dus ook externe servers, via url’s en dergelijke, emailbestanden (bijv. pst van Outlook) en andere onverwachte handige gegevens. En dus ook epub en andere ebook-bestanden.

archivariusMocht een extensie niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld een nieuwe, dan volgt die vaak in de eerstvolgende update. Die krijg je na eenmalige aanschaf gewoon downloaden, of anders gezegd updaten naar deze nieuwste versie. De aankoop geeft levenslange toegang tot updates. Voor de zuinige Nederlanders, je kunt het ook levenslang gratis gebruiken (tenzij dat inmiddels is geblokkeerd; maar dat kan ik niet controleren). Maar vind je Archivarius net als ik handig, koop het dan voor 20 (studenten), 30 (particulier) of 45 euro (bedrijven).

En daarmee is de vraag beantwoord hoe je kunt zoeken in epub bestanden, en dus ook in meerdere epub bestanden tegelijk.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *