Aspidistra voor villa in Engeland

De 100-jarige Aspidistra

Een oom en tante staan op het punt te verhuizen. Ze zijn rond de tachtig. De verhuizing is een hele klus, moeizamer en anders dan een verhuizing op jongere leeftijd. Ze gaan niet naar een ouderenwoning. De oom en tante verruilen hun te grote huis voor een seniorenwoning. Daar kunnen ze zelfstandig verder.

Hun twee kinderen regelen met aanhang en vrienden de verhuizing. Er moet wel het een en ander worden weggegooid of weggegeven. ‘Maar mijn Aspidistra gaat mee’, zegt mijn oom in mijn aanwezigheid.

Aspidistra

Aspidistra‘Aspidistra?’, vraag ik.

‘Ja, de ruim 100-jarige Aspidistra die al die tijd in de familie is geweest’, antwoordt hij

‘Een 100-jarige Aspidistra. Ok. Maar wat is een Aspidistra. Ik weet dat een aspis een schild is in het Grieks. En dat het adder is in het Latijn en bij een soort adder wordt gebruikt’.

‘Het is een plant, die 100-jarige Aspidistra’, zegt mijn oom. ‘Mijn moeder kreeg hem voor haar achttiende verjaardag van een tante. Dat was in 1901. Ze heeft hem altijd met zich mee genomen. Ik zie hem nog, zoals ik hem als kind zag. Hij stond op een sokkel in een privévertrek van mijn ouders in mijn geboortehuis, het pension dat ze hadden in Noordwijk aan Zee’.

Het pension in Noordwijk

christina-pension‘Ja, dat heeft u me wel eens verteld. Over dat pension in Noordwijk’.

Pensioen Christina. Later werd dat pensioen De Branding. En nog weer later, in de vijftiger jaren, werd het kamphotel De Branding’.

Naar Utrecht

‘En toen kwamen uw ouders naar Utrecht en ging de plant mee’, zeg ik op een enigszins vragende toon.

‘Ja, we zijn met het gezin naar Utrecht gegaan. Mijn moeder is nog een tijd lerares Frans geweest. Na haar overlijden heb ik de plant onder mijn hoede genomen. Het is een stevig plant, want hij is inmiddels dus ruim 100 jaar. Hij wordt ook wel slagersplant genoemd omdat hij vroeger veel in slagerijen stond. Er zijn allerlei varianten van bekend, maar ik weet niet welke wij hebben. Het is in ieder geval een Aspidistra’.

De Aspidistra

De Aspidistra komt oorspronkelijk uit China en Vietnam, sommigen noemen ook de Himalaya. Het is een plant die buiten kan overwinteren tot -10°C en binnen vooral een plekje buiten de zon wil. Hij is geliefd vanwege zijn groene bladeren. In Nederland is de plant veel te zien, ook in bloemstukjes. Maar de plant is vooral populair in Engeland. Je hebt daar geen echte tuin als er geen Aspidistra in staat.

George Orwell

Het was om die reden dat George Orwell in 1936 zijn maatschappij kritische boek over de verering van geld en status ‘Keep the Aspidistra Flying‘ noemde. Hij zag mensen hun ziel verkopen voor een villa … en een Aspidistra. Twee Aspidistra’s voor de deur stond symbool voor het bereikte doel.

Hier een epub van het boek Keep the Aspidistra Flying van George Orwell (epub - 258,24 KB).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *