De man die de Mona Lisa stal

vincenzo-peruggiaVandaag precies honderd jaar geleden hoorde Vincenzo Peruggia, de man die de Mona Lisa stal, zijn straf. Eerder was hij veroordeeld tot één jaar en 15 dagen, nu werd het teruggebracht tot 7 maanden. Omdat hij al een tijdje had gezeten werd hij direct vrijgelaten.

Mona Lisa

In 1911 was de Mona Lisa onder kenners een beroemd schilderij. Het gold als één van de mooiste voorbeelden van Renaissancekunst. De waarde toen was omgerekend naar de huidige maatstaven al 90 miljoen euro. Maar het schilderij was bij het grote publiek nauwelijks bekend.

Daar kwam verandering in toen Vencenzo Peruggia het in de nacht van 29 augustus 1911 van de muur haalde. De volgende dag stonden de Franse kranten vol over de brutale diefstal van het schilderij. En al snel was het wereldnieuws. Iedereen hoorde over de diefstal van dat mooie schilderijtje, 77 x 53 centimeter, uit het Louvre.

Onvindbaar

De lijst van de Mona Lisa was door Peruggia onder een trap gegooid, de plek waar hij waarschijnlijk het schilderij uit de lijst sneed. Op de lijst vond de politie een deel van een vingerafdruk. Maar het was te weinig om Peruggia als dief te achterhalen.

Naarmate het langer duurde voor er meer informatie kwam namen de geruchten toe. Het schilderij zou in de Seine liggen, de Mona Lisa was verbrand, in stukken gesneden. De politie kreeg honderden tips van burgers en helderzienden. Maar het schilderij bleef onvindbaar.

Vincenzo Peruggia

De 29-jarige Italiaan Peruggia werkte kort voor de diefstal in het Louvre. Hij werkte onder andere aan de glasplaat die de Mona Lisa beschermt tegen zonlicht, vocht en vandalisme. Hij is het leven als immigrant in Parijs zat, hij heeft al wat kleine misdaadjes begaan en is bekend bij de politie. Het wordt tijd voor iets groters.

Op zondag 28 augustus gaat hij naar het museum binnen en verstopt zich in het gebouw. ’s Ochtends komt hij uit zijn schuilplaats, haalt de Mona Lisa van de muur, verwijdert de lijst en loopt met het opgerolde schilderij naar buiten. Thuis verstopt hij het schilderij in een koffer onder zijn fornuis.

Vincenzo-Peruggia-politiedossierPas in het najaar van 1913 verlaat hij Frankrijk om naar zijn vaderland terug te keren. Hij neemt ongestoord de trein naar Florence. Daar benadert hij eind november een kunsthandelaar. Op 11 december is er een ontmoeting waarbij Peruggia de Mona Lisa uit zijn koffer haalt. De kunsthandelaar vraagt een paar dagen later het schilderij mee om onderzoek te doen. Hij gaat er direct mee naar de politie. Kort daarna wordt Peruggia gearresteerd.

Veroordeeld

In juni 1914 staat Peruggia terecht in Florence. Hij probeert zich te verdedigen als vaderlandslievende man die het Italiaanse schilderij weer naar haar vaderland terugbracht. Maar het baat niet. Hij wordt veroordeeld tot één jaar en 15 dagen. Tijdens het hoger beroep op 29 juli 1914 wordt dat teruggebracht tot 7 maanden. Vanwege zijn voorarrest kan hij de gevangenis direct verlaten.

monal-lisa-terug-1913

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 juli 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *