De cast van Seinfeld

Seinfeld

Tot een paar weken terug sloot ik mijn avonden weer af met een aflevering van Seinfeld op Comedy Central. Maar het is eigenlijk te laat of onhandig, dus op een gegeven moment stopte ik er weer mee. Bovendien was ik het verband kwijt. Het leek wel of ze de afleveringen in willekeurige volgorde uitzonden.

Afgelopen week herinnerde ik me dat ik ooit de Seinfeld box kocht. Die moest ik dus nog ergens hebben. Tenzij het was achtergebleven bij een ex-vriendin. Want op die manier ben ik mijn leven van aardig wat spullen afgekomen.

Ik spitte in mijn geheugen en zag de verhuisdoos voor me waar ik de box in had gestopt. De doos waarin ook de eerste CD’s van Computer Totaal (toen nog verbonden aan HCC) werden bewaard en andere historische of in mijn ogen belangwekkende CD’s en DVD’s. En daarin vond ik de Seinfeld box inderdaad.

De pilot

Afgelopen dinsdag keek ik naar de pilot en de afleveringen van het eerste jaar. Het is leuk om te zien dat de serie gelijk stond, zoals dat heet. De pilot, waarmee Seinfeld en Larry David de bazen moesten overtuigen om de serie te maken, ziet er uit als een gewone aflevering van Seinfeld zoals we die kennen.

De NBC bazen waren overigens niet overtuigd en de serie werd aangeboden aan FOX. Uiteindelijk zorgde Rick Ludwin, hoofd van special events bij NBC, dat er wel geld kwam. Een klein jaar later verscheen de eerste aflevering van de serie als ‘The Seinfeld Chronicles’.

Records

Uiteindelijk braken Jerry Seinfeld en zijn comedyserie meerdere records. Zo was de serie lange tijd recordhouder in de hoogte van kosten voor reclamezendtijd tijdens de uitzending (tot in 2004 de serie Friends dit record brak). Er keken buitengewoon veel mensen naar Seinfeld.

Toen Seinfeld wilde stoppen in 1998 werd hem het hoogste bedrag ooit geboden om door te gaan, 5 miljoen dollar per aflevering. Hij weigerde. Hij was op dat moment ook al recordhouder van de acteur, televisie of film, met het hoogste jaarlijkse inkomen. In 1999 werd zijn jaarinkomen uit de serie door Forbes geschat op bijna 270 miljoen dollar.

Inmiddels behoort hij niet alleen tot de rijkste grappenmakers, maar is hij een rijke Amerikaan. Zijn vermogen wordt geschat op bijna 1 miljard dollar, iets meer dan zijn mede-bedenker Larry David. Het overgrote deel van zijn vermogen komt voort uit de, nog altijd succesvolste Amerikaanse komedieserie ooit. Alleen al de afgelopen tien jaar bracht de serie meer dan 3 miljard op. Niet gek voor een serie die ruim vijftien jaar geleden stopte.

Vervolg

Na die eerste afleveringen afgelopen dinsdag en de onlangs nog bekeken aflevering op Comedy Central is wel duidelijk dat er ontwikkeling in de serie zat, maar dat toch behoorlijk is vastgehouden aan de eerste opzet. Straks, heb ik mezelf voorgenomen, ga ik kijken naar het tweede seizoen. Niet alle dertien afleveringen, maar in ieder geval de eerste vijf.

Uitgebreide informatie

Voor uitgebreide informatie is er de Seinfeld.wiki, een site met alle scripts en de persoonlijke website van Jerry Seinfeld. Eerder schreef ik over Seinfeld in het bericht ‘Shock Comedians

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 augustus 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *