foto uit ‘Modernist Cuisine, The Art and Science of Cooking

Culinaire foto tovenarij

Trots verdwijnt bij mij aan het begin van elke volgende activiteit. Het boek ‘het leven is perfect‘, vervolg op ‘Het lichaam is perfect‘, dat ik enkele jaren geleden met Annemarie maakte pak ik echter nog regelmatig op. Ik geniet telkens weer van dat boek. Van de foto’s die ik maakte en de prachtige fotobewerking en opmaak door Rob Fabriek.

Kort nadat Annemarie de gerechten had gemaakt, fotografeerde ik ze in onze woonkamer. Die naturel omgeving, waarbij ik rond vier uur ’s middags gebruik maakte van het invallende zonlicht, geven een bijzondere sfeer aan de foto’s. Een sfeer die ze, niet alleen volgens mij, onderscheiden van andere culinaire fotografie.

Modernist Cuisine

culinaire-foto-tovenarij-boxGisteren zag ik bij Carla en Kees, twee vrienden, een box met vijf prachtige culinaire boeken; te mooi om kookboeken te noemen. ‘Modernist Cuisine, The Art and Science of Cooking’, uitgegeven door Tasschen, is een project uit 2011. De boeken beschrijven allerlei kooktechnieken met daarbij foto’s. Prachtige foto’s.

Geen enkele foto is gewoontjes. De meeste zijn verrassend, sommige zijn culinaire foto tovenarij. Kunstobjecten die zich lenen voor een muur. Ze vergelijkend met de foto’s die ik zelf maakte, zie ik de tijd, het geld en geduld die in deze fotografie is gaan zitten. Elke pagina is weer een verrassing en beleving.

Marie Cécile Thijs

De foto’s in FD magazine bij het vaste culinaire artikel zijn elke week een genot. Ze zijn voor mij een uitnodiging te ontdekken hoe de fotografe Marie Cécile Thijs het voor elkaar heeft gekregen. Die prikkel tot een zoektocht ligt ook bij de foto’s in de boekenserie Modernist Cuisine telkens op de loer. Ik houd me in. De boeken hebben samen bijna 2500 pagina’s en bijna net zo veel foto’s.

Meer informatie

culinaire-tovenarij-adminThuis ga ik op zoek naar meer informatie over de boeken, de makers, het idee erachter. Er blijkt een website te zijn over de uitgave. Een mooie website met dezelfde chic rustige uitstraling van het boek.

Bij Google afbeeldingen zijn meerdere foto’s uit het boek te zien. Maar daar stuit ik ook op foto’s die lijken op de foto’s uit het boek Modernist Cuisine.

Cut Food

Het zijn culinaire foto’s van de fotografe Beth Galton en voedselstyliste Charlotte Omnès. Galton schrijft dat ze een pannenkoekje doormidden sneed en verrukt was over schoonheid van de doorsnede. Ze speelde met het idee meer voeding door te snijden. Na de ontmoeting met Omnès kwam het project in een stroomversnelling.

Het resultaat is de fotoserie ‘Cut Food’, zonder meer ook culinaire foto tovenarij. Het leuke vind ik, zowel bij Modernist als Cut Food, dat analyseren van een foto, om er van te leren, nu verder gaat dan bedenken hoe de lampen stonden, wat voor lens is gebruikt en dergelijke. Nee, bij deze culinaire foto tovenarij kun je ook bedenken hoe het is gerealiseerd.

Want wie eenvoudig een pan erwtensoep doormidden zaagt heeft een natte keukenvloer waarop de erwten, stukjes wortel, ui snippers en prei ringetjes. Dus zullen er een vrieskist, gelatine, sprays en dergelijke aan te pas moeten zijn gekomen en eindeloos experiment en geduld. Het leverde prachtige foto’s op.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 augustus 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *