Geldrealisme (2)
Twee jaar geleden schreef ik over geldrealisme. Ik gaf daarbij enkele voorbeelden. Af en toe heb ik het er met vrienden over. Meestal wanneer ze een opmerking maken waarbij ik aan mijn idee over geldrealisme moet denken.
Geldrealisme ?
Als iemand zegt dat ie verlies maakt op zijn huis, dan denk ik aan geldrealisme. Neem de vriend die na een gelukje een aantal jaren geleden, zonder hypotheek, een huis kocht voor 180 duizend gulden. Een paar jaar geleden was zijn huis 550 duizend euro waard. Na het instorten van de huizenmarkt daalde het naar 380 duizend euro. Zelfs als je de huidige bedragen corrigeert met de nodige indexen blijft 380 duizend euro een goed rendement op een inleg van omgerekend 82 duizend euro. Natuurlijk is het minder dan de 550 duizend, maar dat mag zijn uitgangspunt niet zijn.
Geldrealisme ?
Met mijn broertje, financieel directeur, heb ik het wel eens over het geldrealisme van de belegger. De belegger heeft op papier een aardig vermogen opgebouwd, de ene dag maakt hij duizenden euro’s verlies, de andere dag wint hij er een aantal. Achteloos vertelt hij je over de daling van zijn belegd vermogen. Maar leen je, bij wijze van spreken, 25 euro van hem, dan belt hij je elke dag dwingend waar zijn terugbetaling blijft.
Hendrik Jan Bos
In het zomer dubbelnummer van HP/De Tijd las ik een interview met Hendrik Jan Bos, procesadvocaat. Hij bevestigt vanuit zijn praktijk min of meer bovenstaande vormen van geldrealisme. Hendrik Jan Bos is gespecialiseerd in banken- en effectenrecht. Hij procedeert tegen banken en andere financiële instellingen.
De afgelopen jaren won hij spraakmakende rechtzaken tegen onder andere Dexia, ABN Amro, ING, Zwitserleven, eigenlijk de meeste grote bankinstellingen en verzekeringsmaatschappijen.
Hij zegt, naar aanleiding van de veranderingen in de betaling van tussenpersonen: ‘… Mensen worden liever abstract en onzichtbaar op papier belazerd dan dat ze een rekening krijgen. Dat is ook met de belastingen zo. Indien hier in Nederland iedereen elke maand contant zijn belasting moet afdragen, kwam er een opstand. Maar dat loonstrookje is abstract’.
Geldrealisme
Iets verder vertelt Hendrik Jan Bos: ‘Ik had een klant, goed voor zestig, zeventig miljoen, die twijfelde of hij zou gaan procederen over een renteswap waarmee hij 1,2 miljoen kon gaan verliezen. Ik vroeg of ik zijn (fysieke) portefeuille mocht zien. Daar zat zo’n driehonderd euro in.
Ik zei “Als er nu straks iemand binnenkomt en die wil je portefeuille stelen, wat doe je dan?” Hij zei: “Dan geef ik hem een tik voor zijn kaak”. En zo iemand twijfelt dan of hij over 1,2 miljoen euro heibel met de bank gaat maken, omdat het een abstract, papieren cijfer is.’
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.