De tuin – verplicht groen
Vervolg op de berichten ‘de tuin – ontwikkeling in Nederland‘ en ‘de tuin – een nieuwe kijk‘.
Het verplichten van een groene tuin gaat wellicht wat ver als oplossing voor de wateroverlast. Ook al zou het een grote bijdrage kunnen leveren. Er zijn echter talrijke onderzoeken waaruit blijkt dat een groene tuin en een groene openbare omgeving gunstig is voor mensen. Redenen wellicht waardoor verplicht groen niet nodig is en mensen zelf kiezen voor groen in hun tuin.
Overgewicht
Uit onderzoek (pdf) van het University & Research Centre van de Universiteit van Wageningen dat kinderen die in een groene omgeving opgroeien aanzienlijk minder last hebben van overgewicht.
Gezond en minder stress
Een ander groot onderzoek van de WUR (Wagenings University & Research Centre) met de mooie naam Project G toont aan dat mensen in een groene omgeving gezonder zijn en minder last hebben van stress. Als je in een gemeente woont waar weinig aandacht wordt gegeven aan openbaar groen of waar dat niet mogelijk is, kun je op zijn minst een tuin maken met één of twee terrassen en groen. Dat laatst in de vorm van wat gras, struiken en planten.
De Wageningse onderzoekers noemen het ‘zorg voor Vitamine G’ (Groen en Gezond). Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).
Groene kantoren en werkomgeving
Er zijn talrijke onderzoeken over de voordelen van groen op het werk. Eén van de eerste onderzoeken was van de NASA rond 1980. Daarna verschenen meer rapporten en architecten pakten dat op bij het ontwerpen van kantoorgebouwen.
Enkele veel aangehaalde onderzoeken zijn die van Tina Bringslimark van de Landbouw Universiteit van Oslo, Margaret Burchett van de Technische Universiteit in Sidney, Tina Marie Cade van de Universiteit van Texas en Craig Knight van de Universiteit van Exeter in Engeland.
Omgevingspsycholoog Tina Bringslimark concludeerde in 2008 dat mensen die op kantoor uitkijken op groen, kan ook een plant zijn op een bureau, minder stress hebben. Plantwetenschapper Margaret Burchett toont aan dat één plant al een enorme verbetering van het humeur geeft en het onderzoek van tuinbouw wetenschapper Tina Marie Cade laat zien dat we door groen een positiever oordeel hebben over omgeving, werk en superieuren. In de onderzoeken van omgevingspsycholoog Craig Knight wordt met zekerheid duidelijk dat aanwezigheid van groen de productiviteit verhoogt.
Creativiteit
Verplicht groen? Wellicht niet, maar zijn genoeg reden zoals ik hierboven al aangaf. Nog niet overtuigd?
Onderzoekers van de Universiteit van München tonen in een uitgebreid onderzoek aan dat de kleur groen de creativiteit verhoogt. Ok, ze noemen de tuin slechts als voorbeeld. Het geldt ook voor een tekening met veel groen of de kleding van de chirurg.
Met een kleine ingreep in de tuin kun je dus ook thuis je creativiteit eenvoudig verhogen terwijl je op je terras zit. Volgens Roger Ulrich van het Centrum voor Gezondheidzorg aan de Technische Universiteit Chalmers in Zweden moet je dan minimaal 15% van je tuin van groen voorzien (gras, struiken en planten).
Mijn jeugd
Bij het lezen van de rapporten dacht ik aan mijn jeugd. Wij speelden buiten in het park, kregen biologieles in volkstuinen en op de lagere school hadden we allemaal een eigen plant. Ik had een tomatenplant, waarvan ik de zaadjes die ik in de aarde had gedrukt zag uitgroeien tot een struik met minitomaatjes. Ongetwijfeld heeft dat iets bijgedragen aan mijn ontwikkeling, evenals de dieren die veel van de klasgenootjes en ik hadden.
Het hebben van eigen groente en fruit kan ook in de tuin eenvoudig en zonder veel werk. Het is leerzaam en leuk. Het is bovendien onbewerkt en daarmee gezonder. En het kan in de eigen voedselvoorziening voorzien.
Voedselvoorziening
Er is ook veel onderzoek gedaan naar voedselvoorziening door telen van groente en fruit in eigen tuin of een openbare stadstuin. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat stadstuinbouw in minstens 10% van de voedselbehoefte kan voorzien. Dat zijn gemeenschappelijke tuinen.
In Amerikaans onderzoek is berekend dat ruim 30% van de huishoudens daar in de eigen tuin voedsel produceert voor eigen gebruik. In 2009 gaven nog eens 7 miljoen mensen aan dat ze in hun huishouden ook overwegen zelf fruit en groente te gaan telen in de eigen tuin. De onderzoekers zien een groei en spreken van het nieuwe tuinieren. Vooralsnog zijn het overigens vooral hoger opgeleiden die zelf telen en ongeveer evenveel vrouwen als mannen.
In Engeland, vooral buiten de steden, hebben veel mensen een tuintje dat wij hier een moestuintje zouden noemen. Eén van de grote ambassadeurs daar van het telen van eigen groente en fruit is Prins Charles. Hij is al ruim 25 jaar betrokken bij de stichting Garden Organic, dat verbouwen in eigen tuin stimuleert.
Verplicht groen
Of de overheid de burgers met een tuin wil of kan verplichten de tuinen te vergroenen is de vraag. Dat het een bijdraagt in de problemen die worden veroorzaakt door wateroverlast is zeker. Maar er zijn genoeg redenen waarom mensen zelf kiezen voor het (weer) vergroenen van hun tuin. Het enige wat de overheid daarvoor hoeft te doen is beter voorlichten. Want ook bij de groene tuin geldt ‘onbekend maakt onbemind’.

Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.