Geboortehuizen - Vijgeboomstraat Utrecht

Geboortehuizen in Utrecht

Gisteren kreeg ik een mailbericht van Marc, een vriend uit Cambridge, dat me deed denken aan Utrechtse geboortehuizen. Ik ben enkele keren in Cambridge geweest. Je voelt er de geschiedenis, alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Marc vertelde terloops dat hij in Grantchester Meadows was geweest en langs het geboortehuis van David Gilmour, gitarist van Pink Floyd, was gelopen. Niets bijzonders voor Marc, hij woont er een paar minuten vandaan. Toch meldde hij het en ik dacht aan Utrecht.

Geboortehuizen in Utrecht

Hoe is het met geboortehuizen in Utrecht. Waar hebben bekende Utrechters hun jeugd doorgebracht. Op internet kun je alles vinden wordt gezegd. Om Utrechtse geboortehuizen te vinden moet je echter goed zoeken.

Wim Sonneveld

Geboortehuizen - Het hoekhuis waar Wim Sonneveld is geboren zoals het er nu uitziet op Google Maps

Het hoekhuis waar Wim Sonneveld is geboren zoals het er nu uitziet op Google Maps

Bij de eerste zoektocht naar geboortehuizen in Utrecht  vind ik slechts het geboortehuis van Wim Sonneveld. Hij zag het levenslicht aan de Jan Pieterszoon Coenstraat 84. Twee broers van hem hebben daar nog lang een kruidenierswinkel gehad, als ik me niet vergis.

Voor het overige is op internet slechts te lezen dat iemand in Utrecht is geboren.

Marco en Wesley

Op basis van een beetje kennis dat ik al heb, kom ik verder. Dan lees ik, omdat zijn geboortehuis wordt bedreigd met sloop, dat Marco van Basten is geboren in de Surinamestraat. Bij een bericht van een trotse buur van Wesley Sneijder lees ik dat hij in de Vijgeboomstraat opgroeide. Is hij daar ook geboren?

Zeker is dat niet. Want er is een verschil tussen geboren en opgroeien. Wellicht verhuisden zijn ouders kort na zijn geboorte. Zoals de ouders van Willem van Hanegem. Hij is geboren in Breskens in Zeeland. In zijn tweede levensjaar verhuisden zijn ouders naar Utrecht, waar hij opgroeide en Utrechter werd. In ieder geval in taal en gedrag.

Meer voetballers

Er zijn geboortehuizen in Utrecht onder voetballers. Zoals Hans van Breukelen, met wie ik vaak voetbalde op het schoolplein, Willem van der Horst, Gerald Vanenburg, John van Loen, Jan Wouters, Eddy Achterberg, Ibrahim Afellay, Gert Bals, Rob de Wit, Frans Adelaar, Leo van Veen, Tonny van der Linden en nog zo wat voetballers.

Gerrit Rietveld

Dat Gerrit Rietveld in de Ooftstraat is geboren, op nummer 14, is na enig gericht zoeken wel te vinden. Maar over het geboortehuis van stadschrijver C. Crone is dan weer onduidelijkheid. Er staan veel berichten over de feestelijkheden waarmee een plaquette op zijn geboortehuis is geplaatst, maar waar deze staat wordt niet duidelijk. Het ene bericht schrijft Oudkerkhof, waar zijn ouders een lingeriezaak hadden, het andere over Van der Duijnstraat.

Willem Alexander

Onze koning is ook een bekende Utrechter, maar alleen vanwege de aangifte bij het gemeentehuis. Zijn geboortehuis is het Academisch Ziekenhuis van Utrecht (tegenwoordig UMC). Zo zal het ook met Katja Schuurman zijn gegaan, van wie sommige berichten Utrecht als geboorteplaats noemen en andere Bunnik. Zeker is dat haar zus Birgit in Utrecht is geboren, ongetwijfeld in het ziekenhuis, want haar ouders en oudere zus woonden in Bunnik.

Annette Roozen

geboortehuizen-02Dat het geboortehuis van atlete Annette Roozen aan de Leidseweg stond weet ik zeker, want ze is een nichtje van me. Daardoor weet ik ook dat ze nu in Oog in Al woont op een paar straten van de geboorteplek van schaatser Jochem Uytdehaage. Of in ieder geval van het naar hem genoemde Jochem Uytdehaage plantsoen.

De Kraaijen

Een vriendinnetje van de lagere school, die op de Spinozaweg woonde, vertelde me te vaak dat Hans Kraay sr. hun buurman was geweest op het Spinozaplantsoen. Of hij daar is geboren is dan natuurlijk de vraag. Waarschijnlijk woonde hij er na zijn huwelijk. Wat het mogelijk maakt dat zijn zoon, ook in Utrecht geboren, Hans Kraay jr. daar ter wereld kwam.

Sylvia Kristel

In meerdere berichten bij Google lees ik dat Sylvia Kristel in het hotel van haar ouders is geboren. Dat hotel lag op de hoek van het Stationsplein in Utrecht. Sommige berichten hebben het over hotel Terminus, andere over Hotel du Commerce. Het is inmiddels afgebroken. Haar geboortehuis is niet meer te bekijken.

Claudia de Breij

Claudia de Breij is geboren in de Argentiniëdreef in Overvecht. Ze groeide op in Hagestein bij Vleuten, maar bleef Utrecht trouw. Na een periode in Oudwijk en Lombok, woont ze nu al weer jaren in Utrecht-Zuid. In de buurt van onder andere Pia Dijkstra, Maarten van Rossem, Hans Wijers en Willem Aantjes, die geen van allen in Utrecht zijn geboren, maar er al heel lang wonen.

Verrassingen

geboortehuizen-03

De Utrechter Dolf Brouwer

Een zoektocht naar geboortehuizen levert ook verrassingen op. Ik dacht bijvoorbeeld dat Dolf Brouwers een Hagenaar was, maar hij is geboren in Utrecht. En van Robert Long wist ik dat hij als kind op de Plompetorengracht woonde; op internet las ik dat hij kort na het scheiden van zijn ouders opgroeide in Ederveen.

Toeristische route

Al met al leverde mijn rondje googlen leuke, maar onnuttige informatie op. Waarbij vooral het besef achterblijft dat we niet alleen met onze historische panden slordig omspringen, maar ook met andere wellicht bruikbare geschiedenis. Want wie weet willen binnenkort voetbaltoeristen langs het geboortehuis van Wesley Sneijder of wil volgend jaar een wielerfanaat voor de Grand Départ langs het huis waar Fedor den Hertog zijn eerste trapbewegingen maakte. Dat laatste wordt een probleem, want Den Hertog is in een Utrechts ziekenhuis geboren. Hij groeide op Linschoten en een plaats in de Oekraïne, zijn moeder was Russisch.

Dit is een aangepaste tekst van een bericht dat eerder verscheen op de Utrechtse nieuwswebsite nieuws030 

De foto in de header is een zicht op de Vijgeboomstraat, de straat in de wijk Ondiep in Utrecht waar Wesley Sneijder opgroeide.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 augustus 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *