Wandelen door Oog in Al

Het Louis Hartlooper Complex

Het Louis Hartlooper Complex

Kort geleden verscheen het boek De Amsterdamse School in Utrecht. Een boek met vier wandelingen langs de ruim honderd panden in Utrecht die in die architectuurstijl zijn gebouwd.

Bekend en volgens velen wellicht mooiste voorbeeld is het voormalig politiebureau Tolsteeg, waarin Jos Stelling zijn Louis Hartlooper Complex realiseerde.

Andere bekende voorbeelden zijn het postkantoor aan de Neude, het hoofdkantoor van de NS (nu Prorail) aan het Moreelsepark en de voormalige Incassobank aan de Nobelstraat.

Oog in Al 

Het boekje roept herinneringen op aan een wandeling die ik in Oog in Al maakte met Tony, een aangetrouwde neef. Zijn vader was ooit directeur van de Sojafabriek. Hij groeide op in het tweede huis dat in Oog in Al was gebouwd, dat als ik me goed herinner op het terrein van de fabriek stond. Het eerste huis was een landhuis in het park. Na het pensioen van zijn vader gingen ze in de wijk wonen. En toen Tony trouwde zocht hij ook een huis in de Oog in Al. Hij wist alles over die omgeving.

De wandeling die ik met Tony maakte ging langs de bijzondere panden van Oog in Al. We waren allebei geïnteresseerd in architectuur en daar heeft Oog in Al fraaie voorbeelden van. In die tijd, rond 1975, had dat weinig aandacht.

Rietveld huizen aan de Schumanstraat

Rietveld huizen aan de Schumanstraat

Terwijl in Oog in Al vele bekende Nederlandse architecten iets hebben achtergelaten. Iedereen had het bijvoorbeeld over het Rietveldhuis aan de Prins Hendriklaan, terwijl Rietveld in zijn geboortewijk Oog in Al in dezelfde tijd, 1932, een rijtje van vier woningen ontwierp aan de Robert Schumanstraat.

Nederlandse architecten

Andere bekende Nederlandse architecten waarvan objecten te vinden zijn in Oog in Al zijn bijvoorbeeld Jacob (Ko) Oud en Willem Dudok. Maar de lijst is veel langer. En de bekende Amsterdamse Schoolarchitect Berlage maakte rond 1920 het Stedebouwkundig plan voor de nieuwe wijk Oog in Al, nadat de gemeente de grond had aangekocht.

Met Tony liep ik langs de verschillende panden. Niet alleen die van bekende architecten, ook huizen met een bijzonder verhaal. Zoals de woning met het hakenkruis. In de oorlog had er een Duitse officier gewoond. Deze had een gang laten bouwen die drie straten verder in een schuurtje uitkwam. Het was zijn vluchtroute. Tijdens onze wandeling was het pand eigendom van een Zwitserse kunstenaar, die, bleek toen ik aanbelde, op dat moment in zijn vaderland was.

Aan de bouw van de Mozartlaan hangen ook mooie verhalen, maar welke waren dat vraag ik me nu af. En de woningen aan één kant van de Bachstraat, daar was ook iets mee. Die werden na de oorlog gebouwd als wederopbouwproject door werklozen. Er staat me iets bij over een bijnaam van die woningen omdat ze voor weinig geld zijn neergezet door heel veel arbeiders. Maar hoe luidde die naam?

Internet

Er wordt vaak gezegd dat internet zo handig is. Maar over de hier gegeven voorbeelden, de achtergrond van de Mozartlaan en die woningen aan de Bachstraat, is nauwelijks iets te vinden. Over de architecten die er iets bouwden is vrijwel niets terug te lezen op internet, in ieder geval niet over hun werk in Oog in Al. En de woning met het hakenkruis moet op Google Maps staan, maar waar?

Wellicht wordt het tijd dat er ook een boekje over Oog in Al wordt gemaakt, denk ik dan. Een architectuurwandeling langs de objecten van bekende architecten en woningen met een bijzonder verhaal in die wijk. Oog en Al verdient dat; de wijk is bijna honderd jaar oud als je de aankoop van de Gemeente van de grond als begin beschouwt.

Nou ja, tot dat het boekje over Oog en Al er is kan ik in ieder geval nog vier wandelingen maken langs de panden van de Amsterdamse School in Utrecht.

Dit is een aangepaste tekst van een bericht dat eerder verscheen op de Utrechtse nieuwswebsite nieuws030

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 augustus 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *