Rood FF0000 HEX

Rode trui of oranje en verwassen trui

rood-ff0000-04Een paar weken geleden kocht ik online een rode trui met V-hals. Dat was nadat ik er twee kocht in een winkel. Het was een aanbieding en van het type ‘handig om in de kast te hebben’, een grijze en marineblauwe. Ik was op weg naar een afspraak en wilde ze niet passen. Ik hield ze even voor mijn lichaam en nam ze in een ‘medium’ mee.

Thuisgekomen bleken de truien fantastisch te zitten. Dus ging ik naar de site van de winkel om te kijken of ze de aanbieding daar ook hadden. Dat bleek zo te zijn. Voor dezelfde lage prijs kocht ik nog een beige en een rode trui.

Bij het openmaken van het na drie dagen bezorgde pakket schrok ik even. Was dit beige en was dit een rode trui?

Rode trui of oranje en verwassen trui

Afgelopen zaterdag trok ik de rode trui voor het eerst aan, naar een vriendin. Bij binnenkomst verwelkomde ze me zoals ik van haar gewend ben. Maar ik zag een lichte aarzeling. Terugdenkend aan mijn eigen reactie bij het openen van het pakket met de trui, begreep ik waar haar subtiele reflexen vandaan kwamen.

In plaats van de normale mannelijke reactie daarop, de vraag ‘wat is er?’, waarop vrouwen meestal ‘niets’ antwoorden en er een discussie start, vroeg ik ‘wat vind je van mijn nieuwe trui?’

‘Ik heb een hekel aan oranje!’, antwoordde ze.

Van geel via oranje naar een rode trui

Van Rood naar Geel (via Oranje)

Verwassen rode trui

Gisteren trok ik de rode v-hals opnieuw aan. Dit keer naar kantoor. De eerste collega die ik vroeg naar zijn mening over de rode trui zei dat hij kleurenblind is. Ik kon het niet nalaten hem te complimenteren met zijn groene trui, die in werkelijkheid blauw was.

De tweede collega die mijn kantoor binnenkwam vroeg ik ‘wat vind je van deze rode trui?’. ‘Heb je het verwassen?’, was zijn reactie.

Ik besloot de vraag anders te stellen aan mensen die ik verder die dag zou tegenkomen, ‘wat vind je van deze kleur?’

De reacties waren divers. De een vond het oranje, de ander roze. Weer een ander had het over abrikoos en zo ging het verder. Niemand zag het als een rode trui.

Rood

rood-ff000Maar het was toch echt rood, weet ik inmiddels. Echter rood dan de kleur van mijn rode trui bestaat niet.

Om te beginnen pakte ik mijn PMS-waaier erbij. Ik hield de trui achtereenvolgens in buitenlicht, een gloeilamp en een halogeenlamp bij het overzicht van alle steunkleuren. De trui bleek rood, warm rood C. Maar drukinkten zijn wat anders dan de verven waarmee truien worden gekleurd.

Veranderde kleurbeleving

rood-ff000-02Nog steeds zelf ook verrast, zocht ik verder. Ook volgens de boekjes over kleurenleer bleek de trui rood.

Onze roodbeleving is dus eigenlijk verkeerd, realiseerde ik me. Bloed, de brandweer en het rode kruis hebben onze waarneming van rood beïnvloedt.

Kleuren meten

De waarde van een kleur wordt verkregen door meting. Het gaat te ver hier uitgebreid op in te gaan. Licht kan worden beschouwd als straling met een bepaalde golflengte, die wordt uitgedrukt in nanometers (nm).

Voor ons zichtbaar licht heeft een golflengte tussen 380 en 780 nm. Dat zichtbare licht wordt wel ons kleurenspectrum genoemd, want het bestaat uit alle voor ons zichtbare kleuren.

Golflengte

Elke afzonderlijke golflengte zien we als een aparte kleur. Licht met een golflengte van bijvoorbeeld 470 nm zien we als blauw en 471 als een daarvan iets afwijkende blauwtint. Dat we een kleur met een vaste kleurwaarde als mens anders en verschillend zien komt door allerlei factoren. Zoals het soort licht dat er op valt (bij kaarslicht ziet een kleur er anders uit dan bij halogeen), de kegeltjes in onze ogen waarmee we licht verwerken, de instelling van onze monitor en onze emoties en referenties bij kleuren die we in het verleden zagen.

We hebben allemaal gehoord van de standaard meter in Parijs en de standaard kilo in Sèvres. Op ongeveer dezelfde wijze hebben wetenschappers de standaardwaarde van kleuren gemeten. Het licht en andere specifieke omstandigheden zijn daarvoor nauwkeurig vastgelegd. Zuiver rood is licht met een golflengte van 690 nm. Dat is precies de golflengte van mijn rode trui.

De rode trui van Joe Merino

Joe-Merino-Firefighter-Red, een rode trui

Firefighter Red

Meerdere aanbieders van kleding bieden slechts enkele kleuren. Daar is blauw blauw en rood rood, ook wanneer dat niet overeenkomt met de wetenschappelijke waarde. In de uitgebreide schakering kleuren van de prachtige truien van Joe Merino is dat creatief opgelost.

Ze noemen hun roodtinten Burgundy Red, Pepper Red, Firefighter Red, Coral Red, Burned Manderin, Purple Lord en meer. Hoe je de kleuren van de postorderfirma Joe Merino ervaart hangt af van de instellingen van je monitor. Daarom kan je een kleurenstaal aanvragen, waarbij je van elke beschikbare kleur een stukje stof thuis kunt bekijken.

Meer informatie

  • Wiki overzicht van kleuren met hun Hex code (HMTL-kleurcode voor websites)
  • De ingewikkeldheid van kleuren is goed te zien op de website Encycolorpedia, hier voor de kleur rood, waarop de codes voor talrijke doelen. Kijk ook eens naar de kleurharmonieën
  • Een ander overzicht van RAL-kleuren (voor verven) met hun internationale benamingen (het zuivere rood van nanometer 690 komt er niet op voor)
  • Een lijst met kleuren en kleurnamen
  • Twee mensen die mij hebben ingeleid in kleur tijdens mijn studie waren Goethe en de boeken van Johannes Itten
  • Joe Merino werkt tegenwoordig volgens mij niet meer met de kleurenstaal. Maar ze hebben een winkel in de Kerkstraat in Amsterdam, die beslist een bezoek waard is. Wil je online bestellen en valt de kleur te tegen dan is er nu een soepele, gratis retourenservice.

Voor de bovenste foto in de tekst heb ik mijn gezicht in een foto van Joe Merino gemonteerd.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 augustus 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *