Music Z-12 standalone speaker
Afgelopen week was ik bij Bas, een vriend die meestal bij mij aankomt, maar dit keer was ik bij hem op kantoor. Op zijn bureau stond een leuk klein blauw busje met een gerasterde bovenkant op een wit voetje. Het stond zo gedraaid dat ik niet kon zien wat het was. Het ding intrigeerde me; wist je al dat het sterrenbeeld Weegschaal van Gadgets houdt.
‘Wat is dat nou voor iets?’, vroeg ik zo oppervlakkig mogelijk.
‘Oh, dat is een speaker en radio’, antwoordde Bas, ‘de Music Z-12 speaker. Die heb ik van een relatie gekregen. Ik heb er één keer geluid uitgekregen. Fantastisch geluid. Maar daarna heb ik er, buiten gekraak, geen fatsoenlijk geluid meer uitgekregen’.
‘Music Z-12, nooit van gehoord’, zeg ik en afgaand op de reactie van Bas durf ik te vervolgen, ‘zal wel zo’n Taiwan of Chinese kopie zijn van een Amerikaanse bestelling. Zoals je Apple earphones kunt bestellen in China, die uit dezelfde fabriek komen als waar Apple ze laat maken. Ze gebruik in plaats van een wit snoertje een gebroken wit snoertje en verkopen het voor 5% van de prijs die Apple vraagt. Maar die Music Z-12 ziet er leuk uit’.
‘Hier, neem maar mee’, reageert Bas,’het ziet er leuk uit, maar als ik er aan denk erger ik me eraan dat het niet werkt. Er zat ook geen gebruiksaanwijzing bij en op internet vond ik ook geen manual. Dus als jij het geduld hebt.’
De Music Z-12
Thuisgekomen kijk ik op internet. Daar blijkt het inderdaad Chinees. Talrijke websites bieden de music Z-12 aan in prijzen variërend van 7 tot 14 dollar en in allerlei kleuren. Gratis thuisbezorgd in Nederland staat er in veel gevallen bij. Maar een handleiding staat er nergens bij. En ook het enige youtube-filmpje toont alleen een jongen die het uitpakt.
Dus ga ik zelf aan het uitproberen. Behoorlijk radiogeluid kreeg ik al snel. Logica vond ik er nog niet in. Alleen het afspelen van een Micro SD lukte me direct. Al met al heeft het even geduurd, want ik pakte de Music Z-12 af en toe op als een puzzeltje.
Beschrijving van het apparaat(je)
De Music Z-12 heeft drie aansluitingen voor muziek. Een micro SD, een kleine en een grote USB. De kleine USB wordt ook gebruikt om de batterij van het het apparaat op te laden. Dit kan, zoals bij ook smartphones, zowel met netspanning en via de computer. Er is een aansluiting voor earphones.
De aanwezige drie knopjes zijn voor de bediening. Met de Mode knop (gelijk aan >|| ) schakel je tussen de functies radio, usb of micro SD. De >>| knop (gelijk aan vol+ ) schakel je naar het volgende nummer of de volgende zender en met de |<< knop (gelijk aan vol- ) ga je naar het vorige nummer of de volgende zender. Houd je dezelfde knoppen langer ingedrukt dan werken ze als volumeknoppen: |<< voor zachter en >>| voor harder.
Om je iPhone of computer aan te sluiten met het bijgeleverde kabeltje (earphone to kleine USB) houd je de mode-knop langer ingedrukt. Dit kostte de meeste tijd om te ontdekken. Als het niet direct werkt, moet het apparaatje even uit en weer aan zetten.
Uitgepuzzeld en dan…
Het puzzelen is voorbij. Wat overblijft is een leuk apparaatje. Bij het opladen brand er een rood licht rondom het witte voetje en bij afspelen wordt het een blauw lichtorgeltje. De radio en de micro SD geven een fantastisch geluid, diepe bassen, flink volume en wat overstemming in de hoge tonen. Bij aansluiting op mijn iPhone haalde de Music Z-12 datzelfde volume niet.
Echt functioneel is het apparaatje niet. De micro SD speelt als in volgorde af zoals het erop staat. Bij de radio weet je niet welke zender je hoort (of je moet wachten tot de presentator langskomt) en zo zijn er meer dingen die het een echte gadget maken: even leuk, maar al snel verdwijnt het in de kast. Op je zet het op je bureau zoals Bas. Als ik dat doe weet ik in ieder geval hoe ik de Music Z-12 kan demonstreren.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Natuurlijk anders – een film op de WarmonderhofNieuwer: De ronde hoeken van Apple »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.