Natuurlijk Anders - de film

Natuurlijk anders – een film op de Warmonderhof

“Natuurlijk Anders” is een film die Richard Vierbergen en ik maakten in de opstartdagen van SCEM. Ons filmbedrijf, ontstaan op de middelbare school, stond nog in de steigers. Ik werkte bij een sales promotiebureau in Amsterdam.

Richard zat nog op de filmacademie. Daar selecteerde Bert Haanstra hem voor de Nederlandse bijdrage aan een internationale documentaire serie. Het was een opdracht die in Nederland via de NOS wed ingevuld. De serie bestond uit zeven korte filmpjes van studenten op filmacademies.

De Warmonderhof

De film Natuurlijk Anders, een idee van Richard, speelde zich af op de Warmonderhof. Dit was een groot opleidingscomplex voor biologisch-dynamische landbouw in Kerk-Avezaath, in de buurt van Tiel. De bijna 70-jarige school verhuisde in 1992 naar Dronten. Daar werd het ondergebracht in Groenhorst, een algemene opleider in de groensector.

In de periode dat we de film opnamen stond biologisch-dynamische landbouw nog in de kinderschoenen. Reguliere landbouwers vonden het niks. Het heette nog alternatieve landbouw. De meeste studenten kwamen uit alternatieve gezinnen. En veel van hen hadden de antropologische vrije school gevolgd.

Natuurlijk Anders

Enkele weken reden Richard en ik elke ochtend naar de Warmonderhof. In de eerste dagen zei een van de leerlingen dat landbouw natuurlijk anders moest. Een dubbel uitlegbare uitspraak die bijna als vanzelf een titel opleverde.

De film werd op 18 juni 1986 voor het eerst uitgezonden op televisie. Dat gebeurde tijdens de Wereldkampioenschappen Voetbal, in de pauze van de voetbalwedstrijd Engeland – Paraguay. Voorafgaand aan de film gaf Richard een korte introductie.

Later zond de NOS de gehele serie korte documentaires nog een keer uit.

Direct herkend

Twee dagen na de WK-uitzending gingen we met vrienden naar Astaire, een discotheek aan de Voorstraat in Utrecht. Meerdere aanwezigen herkenden Richard en spraken hem aan. Het toonde ons de impact van met je kop op televisie komen.

Bert Haanstra

We zouden na Natuurlijk Anders nog een film maken waar Bert Haanstra bij betrokken was. De film over de Warmonderhof monteerde Richard grotendeels in de studio aan huis van Bert Haanstra in Laren. Vanzelfsprekend ging ik daar af en toe kijken. Al was het maar om te leren van de legendarische cineast.

De film:

Zie ook het bericht ‘Cello‘ over de film Stoffige Stilte

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 september 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *