Ideeënverzameling (16)

Het was alweer een tijdje geleden dat ik een greep deed in mijn database met ideeën. De laatste keer dat ik hier een ideeënverzameling plaatste was in mei. Af en toe krijg ik een reactie op één van de ideeën. Gisteren schreef iemand: ‘Goh René, wat leuk al die ideeën. En dat er al sommige van zijn uitgevoerd’. Ja, maar niet door mij.

Riemen vast – check in vliegtuig

Zoals in sommige auto’s wordt aangegeven dat een inzittende zijn/haar autogordel niet om heeft, zo moet dat in een vliegtuig ook kunnen met de riemen. In plaats van overal checken, kan de stewardess in geval van calamiteiten snel zien of iemand zijn gordel niet om heeft op een overzichtspaneel.
23 febr. 1995

In memoriam beeld

verkeersdodeherdenkingIn Frankrijk staan soms/vaak herdenkingsbeelden en –plateaus op plaatsen waar iemand in het verkeer is verongelukt. In Nederland is het vaak een bloemetje dat is neergelegd door familie. Iedereen weet wat het betekent als je weer eens wat bloemetjes onder een vangrail ziet liggen. Het is toch even een moment, ook als is het slechts seconden, waarbij je eraan denk dat het verkeer of bep. verkeersgedrag mensenlevens kost (nog los van de vele gewonden).

Waarom niet op sommige plaatsen, met name risicoplaatsen, een permanent ‘in memoriam’ herdenkingsbeeld (dat kan ook één opvallend beeld zijn dat op al die plaatsen wordt gebruikt).
17 maart 1993

Retail-radio

Waarom hebben bedrijven als Albert Heijn en dergelijke geen eigen radiostation. Zo’n bedrijf doet zoveel onderzoek naar koopgedrag, productopstelling en dergelijke. Met eigen muziek(reportoire) kunnen ze koopgedrag ook beïnvloeden. Daarnaast kan een radiozender reclame geven van producten van derden (die mee betalen), eigen producten en er kunnen recepten worden gegeven, ideeën voor leuke ingrediënten. Door vast items op tijden dat het doorgaans rustiger is kunnen ze klanten trekken op juist die tijden. De mogelijkheden zijn legio. Dus, waarom hebben die bedrijven geen eigen radiostation?
10 april 1993

Realtime portrettenexpositie

Een realtime portrettengalerij waarbij van de bezoekers portretfoto’s worden gemaakt, die direct in de expositie worden ingepast. De laatst gemaakte foto wordt random geplaatst of komt achteraan en schuift langzaam naar voren tot het na x-aantal getoonde foto’s uit de expositie verdwijnt.
24 oktober 1997

Spelletjes verhuur

Boeken, spelletjes en hebbedingetjes zijn eigenlijk een verkwisting. Je leest de meeste boeken één keer en bewaart het dan de rest van je leven. Spelletjes speel je wellicht wat vaker in een leven, maar meestal bijvoorbeeld twee weken achter elkaar en dan hele lange tijd niet. Ik verwacht dat de jeugd in de toekomst anders met deze wijze van bezit zal omgaan, maar vooralsnog is er veel verkwisting.

Voor boeken is de bibliotheek een oplossing, maar wellicht dat deze niet aansluit bij onze huidige behoeften (omdat we boeken, CD’s e.d. ook even willen ‘bezitten’). Een huursysteem van spelletjes en hebbedingetjes voorziet zeker in een behoefte van jongeren. Zij willen alles uitproberen het product lang in bezit te hebben (dus zonder een huis vol spullen te creëren).

28 april 1994

Multiple Choice straffen

multiple-choice-strafBedenk alternatieve straffen (op basis van keuze) voor kleine overtredingen, zoals bekeuringen en winkeldiefstal. Bijv. iemand die te vaak fout parkeerde krijgt of geldboete of gaat enige tijd in vrije tijd rijden voor sociaal doel (bijv. kinderen naar school rijden, ouderen naar dagverblijft), een jeugdige winkeldief kan helpen met vakkenvullen etc.
30 april 1994

Suggesties doorgeven

Ontwerp een andere vorm om bibliotheekboeken uit te lenen. Bijvoorbeeld een vorm waarbij een lezer een bericht kan achterlaten voor een volgende lezer. In plaats van zijn mening voor zichzelf te houden kan hij/zij deze doorgeven, wellicht suggesties doen voor aanvullende informatie of adresgegevens achterlaten om later ervaringen uit te wisselen.

Sensoren meer gebruiken

Maak meer gebruik van sensoren en van de extra mogelijkheden die je hebt als je sensoren gebruikt. Bijv. in een lift staat ‘maximaal 12 personen’. Maar mensen hebben verschillende gewichten en gewicht is voor de lift waarschijnlijk belangrijker dan aantal (er mogen best 16 kinderen in). Tegenwoordig staat er bij ‘max. xx kg.’. Het moet niet moeilijk zijn het exacte totale gewicht aan te geven in de lift.

In andere gevallen kan in een zaal een sensor in elke stoel aangeven hoeveel stoelen bezet zijn (het gaat dan niet zozeer om het exacte gewicht, maar om het feit dat iemand die op een stoel zit gewichtsverschil maakt en daarmee aangeeft dat de stoel bezet is). Bijv. bij het NorthSea Jazzfestival, waar je verschillende zalen zo in mag lopen kan op een paneel met een plattegrond van de zaal bij de ingang worden aangegeven welke stoelen vrij zijn.

parkeergarageOok bij parkeergarages met meerdere verdiepingen kan meer worden aangegeven dan alleen hoeveel plaatsen nog vrij zijn (dat is nu waarschijnlijk een berekening a.d.h.v de slagboom). Met sensoren op de parkeerplaatsen kan ook in overzichten worden aangegeven welke plaatsen vrij zijn.

Extra mogelijkheden is bijv. een loterij in de parkeergarage van een winkelcentrum. Random wordt een parkeerplaats gekozen als winnaar van bijv. een boodschappenbon. Etc.
15 sept 1994

Sensor functionaliteit

Gebruik sensors om bepaald gedrag te corrigeren of handelingen te beveiligen. Bijv. een infrarood sensor in toiletten. Staat een man voor het toilet dan gaat de bril omhoog, bij zitten is de sensor vrij en blijft de bril omlaag. Een sensor in een bad kan het hoogste waterniveau beveiligen. Als door een bepaalde reden de kraan niet kan worden uitgedraaid, dan gaat dat vanzelf.
26 maart 1995

Vruchtbare samenwerking

Foto’s van samenwerking. Bijvoorbeeld menging van Jam (Betuwe), hagelslag (Venz) en Pruimensap. Onder de titel ‘vruchtbare samenwerking’.

Schuurpapier handschoen

Maak schuurpapier in de vorm van een handschoen, dan kun je bepaalde voorwerpen veel makkelijker schuren en voorkom je spierpijn in de vingers van het lastige vasthouden van die vellen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 september 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *