How Stuff Works

In 2001 ontdekte ik de website How Stuff Works. Het was een nog niet zo uitgebreide site met informatie in het genre ‘how does it work’. Het waren vooral machines en apparaten die uit elkaar werden gehaald en vaak met een flash-animatie. Ook de BBC had er daar veel van in dit tijd.

Geleidelijk werden de onderwerpen uitgebreid en kon je lezen over medicijnen, creditcards, chocolade en talrijke andere onderwerpen. Ze speelden ook in op de actualiteit. In september 2002 werd, na de aanslag op de Twin Towers, bijvoorbeeld de werking Anthrax (miltvuur) besproken. Er waren uiteindelijk zo veel onderwerpen dat ze zelfs deelsites maakten om de gegevens makkelijker vindbaar te maken.

Marshall Brain

howstuffworks_2002

Header van de site in 2002 (klik voor vergroting)

De bedenker en oprichter in 1998 van de eerste site, Marshall Brain van de universiteit van North Carolina, had toen al een serieuze staf redacteuren. In 2002 verkocht hij de site. Dat was wel zichtbaar, maar de site bleef een vriendelijk karakter houden.

Maar How Stuff Works werd steeds commerciëler. Op de pagina’s kwamen advertenties of links naar verkoopsites. Dat was redelijk nieuw in die tijd. Het zal een van de redenen zijn dat ik mijn, toen nog Netscape Navigator browser, naar de site liet gaan. Ik ben de afgelopen jaren nog wel eens teruggeweest op de site.

Youtube

Gisteren zag ik dat How Stuff Works inmiddels ook een Youtube-kanaal heeft. Die is inmiddels ook zo uitgebreid dat er subkanalen zijn, zoals hieronder een voorbeeld uit het subkanaal BrainStuff. De onderwerpen worden nog steeds op onderhoudende manier besproken, niet allemaal even leuk overigens. Maar de vormgeving en presentatie werkt beter dan een saaie voordracht.

Natuurlijk heb ik na het zien van een paar filmpjes weer eens gekeken of ik niet ergens nog wat oud materiaal heb van How Stuff Works. In de beginperiode bewaarde ik nog wel eens webpagina’s en animaties van de site.

De pagina’s en animaties bleek ik nog te hebben. Het leuke is dat de links nog steeds werken, maar nu naar de huidige site gaan met nieuwe layout. Daarop staan ook nog veel van de oude animaties, zoals ik zag bij de pagina over hoe remmen werken. Het enige dat is veranderd is de ‘footer’. Daar stond Copyright © 1998-2002 en daar staat nu Copyright © 1998 – 1014.

Inmiddels zijn er ook boeken uitgeven. Succesvolle ‘Hoe werkt het‘ boeken. Maar daar zijn er veel meer van, zoals de Knowledge serie van het grootste museum ter wereld Smithsonian en de boeken van het tijdschrift ‘how it works‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 september 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *