Einstein en de beste mop ter wereld

Beste mop ter wereld, over een zoektocht

Wat is de beste mop ter wereld? Smaken verschillen en dat geldt zeker voor moppen. Ik ken mensen die helemaal niet van moppen houden. Maar zelfs zij worden soms verrast, ook zij kunnen dan lachend reageren bij een goed gebrachte mop.

Moppen kennen uitersten. Van de knock-knock en eenvoudige jantje moppen aan de ene kant tot de verhalen die een goede moppentapper tot de uiteindelijke clou eindeloos kan laten duren.

Als smaken verschillen, wat zal dan de beste mop ter wereld zijn. Ongeveer dat moet professor Richard Wiseman van de Universiteit van Hertfordshire hebben gedacht. Hij ging begin 2001 op zoek naar de beste mop ter wereld.

Is dat dan de gemiddelde mop tussen de twee uitersten? Een gemiddelde mop, een beetje van alles wat. Of eenvoudig de mop waarbij de meeste mensen een vette glimlach om de mond krijgen of schaterend over de grond rollen.

Beste mop ter wereld

De berichten over het onderzoek van Wiseman naar de beste mop ter wereld verschillen nogal. Maar in alle berichten is gelukkig het resultaat hetzelfde.

Rob, een goede vriend die geen moppen kan vertellen (hij onthoud het verhaal in plaats van de clou), wees me een tijdje terug op het onderzoek van Wiseman. Gisteren kwam ik er een bericht over tegen in een boek van Sharon Holt.

In dat boek stond dat Wiseman eerst moppen verzamelde via internet en er ruim 40.000 binnenkreeg. Daarna stemden ruim 2 miljoen mensen. Zo werd de meest gekozen mop gevonden en die werd bestempeld als de beste mop ter wereld.

Daarna vond ik nog wat andere interpretaties van het onderzoek. Die in het boek van Sharon Holt kwam het dichtst bij het verslag op Laughlab, een site van Wiseman. Ik ga er vanuit dat Richard Wisemans eigen bericht de waarheid is; hoewel ik sinds Diederik Stapel extra voorzichtig ben met geloof te hechten aan rapportages van dit soort onderzoeken, haha.

Wiseman

In alle eenvoud zegt Wiseman: ‘bij het project stuurden mensen hun favoriete mop in en ze beoordeelden de inzending van anderen. Er kwamen 40.000 moppen binnen en er waren ruim anderhalf miljoen beoordelingen’.

De beste mop

Twee jager zijn in een bos aan het werk als één van hen valt. Hij lijkt niet meer te ademen en hij heeft een glazige blik in zijn ogen. De andere jager pakt zijn telefoon en belt een hulpdienst.
‘Mijn vriend is dood. Help. Wat kan ik doen?’
De medewerker reageert:’rustig blijven. Laten we eerst met zekerheid vaststellen dat hij dood is.’
Het is even stil, dan is een schot te horen.
De jager komt terug aan de telefoon, ‘ok, wat nu.’

Bron

Spike Milligan

Spike Milligan

Van de meeste moppen is niet te achterhalen wie hem heeft bedacht. Dat lukte Wiseman bij toeval wel met bovenstaande mop. Hij zat te kijken naar een documentaire over Peter Sellers over The Goons Show (een Brits absurdistisch radioprogramma dat een inspiratiebron was voor vele komieken, waaronder Monty Phyton).

In die documentaire hoorde hij de oorsprong van de beste mop ter wereld, in de oorspronkelijke vorm, bedacht door Spike Milligan in 1951 voor de eerste televisie-uitzending van The Goons:

Michael Bentine: Ik kwam binnen en vond hem liggend hier op het tapijt.
Peter Sellers: Oh, is hij dood?
Bentine: Ik denk het wel.
Sellers: Moet je dat niet zeker weten?
Bentine: Je hebt gelijk. Momentje.
Er klinken twee pistoolschoten.
Bentine: Hij is dood.

Mop en annekdote

Churchill geamuseerd, beste mop ter wereld

Churchill geamuseerd

Zoals gezegd smaken en moppen verschillen. Neem alleen al de paraprosdokian, waar ik eerder over schreef. Ik vind dat persoonlijk een leuke vorm. Ik noemde in dat bericht Churchill.

Een leuke anekdote en bijna een mop is de situatie dat hij naast een hele lelijke vrouw zit aan een officieel banket. De vrouw heeft een hekel aan Winston Churchill en zegt hem ‘als ik uw vrouw was zou ik gif in uw eten doen’. Waarop Churchill ad rem reageert met ‘als ik uw man was zou ik het opeten’.

Clou

Bij moppen geldt waarschijnlijk hetzelfde als bij zo’n anekdote, het gaat om de clou. Dat is iets dat ik gelukkig begrijp en Rob niet. Als je de clou begrijpt kun je daarvóór een verhaal maken. Dan worden de vrienden in de mop van the Goons, twee jagers. Maar je mag er ook advocaten van maken of twee oude dametjes. Als het schot maar valt aan het eind.

De ervaren moppenverteller maakt het spannend met stemverandering en armgebaren, de minder ervaren moppentapper gaat wat sneller naar het eind. Maar als je de clou als belangrijkste onderdeel niet begrijpt, gaat het altijd fout.

Knock knock moppen

In mijn optiek is een mop een verhaaltje met een ‘twist’ aan het eind. Sommigen noemen de raadseltjes met een knock-knock ook moppen.

Knock-knock moppen zijn typisch Engels. Het gaat daarbij om woorden die ongeveer gelijk klinken en dat hebben we in het Nederlands minder:

Knock, knock
Who is there?
Annie
Annie who?
Anyone you want!

Jantje moppen

In Nederland kennen we talrijke Jantje moppen. Ze kunnen lang zijn als een echte mop of tweeregelig. Die laatste worden door sommigen als raadseltjes beschouwd. Dan lijken ze op de flauwe kindermopjes:

Waarom liggen konijnen altijd zo vroeg in bed?
Omdat ze maar twee tandjes hoeven te poetsen.

Van Jantje zijn er dus ook uitgebreide verhalende moppen. Een eenvoudig Jantje-mopje:

Jantje zit in de rekenles. De meester vraagt: ‘Jantje, als ik vier eieren leg en jij legt er drie bij, hoeveel eieren liggen er dan?’ Waarop Jantje antwoord: ‘nog steeds vier, want ik kan geen eieren leggen’.

Tijd en plaats

Bijeenkomst van een lachclub in India

Bijeenkomst van een lachclub in India

De beste mop ter wereld. Ik denk dat het vooral timing is. Natuurlijk de timing en opbouw van de verteller. Vooral echter de tijd en plaats. Ben je in een prettige bui dan komt een mop anders aan dan wanneer je in een piekerbui bent.

En in de omgeving van Belgen geeft het luisteren naar een Belgenmop je wellicht een gevoel van plaatsvervangende schaamte.

Een leuke Belgenmop las ik ooit in een boek van de begin dit jaar overleden Indiër Khushwant Singh:

John komt zijn Belgische vriend Sjefke tegen. Die ziet er wat te neer geslagen uit, dus hij vraagt: ‘Joh, wat is er met jou’.
‘Ik heb gisteren 800 euro verloren bij een weddenschap’.
‘Hoe dat dan’, vraagt John.
‘Nah, gisteren die wedstrijd tussen Luik en Anderlecht. Ik had er 500 euro op gezet dat Luik zou winnen, maar ik verloor’.
‘Maar dat is 500 euro, waar ging de rest heen’.
‘Ik gokte ook op de hehalingen’.

Al gebra

Ter afsluiting van dit bericht over de beste mop ter wereld nog een verhaaltje dat me door mijn Engelse vriend Mark als mop werd toegestuurd. Ik laat het in zijn oorspronkelijke vorm, omdat onderdelen ervan in vertaling verloren gaan. Het is een mop waarvan sommigen zich zullen afvragen, ‘is dat een mop?’:

A public school teacher was arrested at JFK International Airport this morning as he attempted to board a flight while in possession of a ruler, a protractor, a compass, a slide-rule and a calculator. At a press conference just before noon today, Attorney General Eric Holder said he believes the man is a member of the notoirious Al-Gebra movement. Although he did not identify the man, he confirmed the man has been charged by the FBI with carrying weapons of math instruction.

‘Al-Gebra is a problem for us’, the Attorney General said. ‘They derive solutions by means and extremes, and sometime go off on tangents in search of absolute values’. They use secret code names like X and Y and refer to themselves as unknowns, but we have determined that they belong to a common denominator of the axis of medieval with coordinates in every country. As the Greek philosopher Isosceles used to say, “there are 3 sides to every triangle”. The Attorney General went on to say ‘Teaching our children sentient thought processes and equipping them to solve problems is dangerous and puts our government at risk.’

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 september 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *