Utrecht op oude foto’s van Polyvisie

Een aantal jaren geleden kocht ik met twee vrienden de educatieve uitgeverij Polyvisie. Deze uitgeverij was lange tijd een dochter van Polygoon, maar sinds 1954 een volle zuster. In dat jaar werden de foto’s van Polygoon ondergebracht in het zelfstandige Polyvisie en gingen de twee ondernemingen naast elkaar verder in het CineCentrum in Hilversum.

De afgelopen jaren hebben we tussen de ruim 7 miljoen foto’s al regelmatig foto’s van Utrecht gevonden. Met die foto’s maakten we de kalenders ‘Utrecht van Toen’. Momenteel zijn we bezig daarvan de 2015-editie samen te stellen.

Dat was echter niet de reden dat ik weer even in het archief dook. ‘Heb je ook foto’s van de Tweede Wereldoorlog?, werd me twee weken geleden gevraagd door een archivaris. Ik wist dat ik die vraag bevestigend kon beantwoorden, maar ik deed alsof ik het als een retorische vraag opvatte en gaf geen antwoord.

Duik in het archief

Afgelopen week moest ik echter even in het archief zijn en ik dacht, ‘ach, waarom niet. Weer eens even neuzen. Het levert altijd opmerkelijk beeld op’. Een groot aantal foto’s van de Tweede Wereldoorlog had ik snel gevonden. Eén rolletje negatieven trok mijn speciale aandacht, omdat het wel als WOII was gearchiveerd, maar als datum 1955 had.

Het bleken foto’s van een maaltijd op 6 mei in 1955 in Utrecht. Op het Janskerkhof waren die dag tafels gezet. In een lange rij zaten daaraan, ter gelegenheid van de Nationale Herdenking, mensen te genieten van vlees en groenten. Een deel van de foto’s, ontdekte ik later, kwam uit een film die het Polygoon had gemaakt van die dag en die te zien is op Youtube.

Ik besloot nog even verder te schatgraven; veel mensen zullen zich niet kunnen voorstellen hoeveel negatieven samen ruim 7 miljoen foto’s vormen. Wellicht zou ik nog iets leuks vinden voor de nieuwe Utrecht kalender. Ik stuitte op negatieven die gemaakt waren bij de bouw, verbouw en aanbouw van de Jaarbeurs. Daar had ik al eens eerder een paar afbeeldingen van gezien, herinnerde ik mij.

jaarbeurs---polyvisie

Mappen met scans

Thuisgekomen bladerde ik door de mappen waarin ik foto’s bewaar die ik een paar jaar geleden scande ter test van materiaal en scanapparatuur. Daar vond ik bovenstaande foto uit de serie van de Jaarbeurs. Niet de beste foto en ook niet geschikt voor de Utrecht kalender; daarvoor gebruiken we wat algemenere foto’s.

Maar toch een mooie momentopname. Het jaartal van de oorspronkelijke opname had ik niet genoteerd na het scannen, maar het zijn duidelijk bouwwerkzaamheden bij de Margriethal. Het zou ergens rond 1955 kunnen zijn, toen werd gebouwd aan de Julianahal, die door de Utrecht architect Gerrit Rietveld was ontworpen.

Er zijn vast nog Utrechters die het weten en die wellicht hebben staan kijken naar de bouw. Terwijl een fotograaf van Polyvisie de foto maakte.

Deze column verscheen eerder op NIEUWS030

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 oktober 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Column, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *