Kunst, masturbatie feat

Masturbatie maakt je minder creatief

masturbatie-voorlichtingAls katholiek kind werd je er vroeger voor gewaarschuwd. ‘Van masturbatie wordt je doof’, was nog de minst erge vermaning. Je was ook zondig en kon in de hel belanden.

Het zal weinigen hebben weerhouden de weg naar de ‘zelfbevrediging’ te vinden. Misschien met wat schuldgevoel en in het geniep.

Later vertelden seksuologen in seksprogramma’s dat masturbatie juist een goede voorbereiding was op de eerste relatie. Dat ging in uitspraken als ‘wie niet zijn eigen plezierige plekjes kent, kan geen prettig seksleven ontwikkelen’. Het zal allemaal wel.

De ‘No Masturbation’-beweging

masturbatie-protectiegIn Amerika is een groep die verkondigd dat je door masturberen minder productief en minder creatief wordt. Onder aanvoering van Tim Ferriss prijzen steeds meer mensen daar de voordelen aan van een leven zonder zelfstimulatie. Ze vormen de ‘No Booze, No Masturbation’-beweging.

Onderzoekers in Amerika zeggen dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat masturbatie schadelijk is. Ze vinden de ideeën van Ferriss over het algemeen goed waar het gaat over gezondheid, gewichtheffen en voeding.

Maar met de aanname dat masturbatie schadelijk is, slaat hij volgens hen door in overdrijving en vooroordelen.

Onanie

Als alternatief voor het woord ‘masturbatie’ wordt het woord ‘onanie’ gebruikt. Dat woord komt al voor in de Bijbel. Daarin was het nog een zonde je terug te trekken tijdens de seks, het zogenaamde voor het zingen de kerk uit. Want Onan, naar wie het begrip is genoemd, was niet aan het masturberen, maar hij had seks met de vrouw van zijn broer.

Pas in de 18e eeuw werd Onanie gebruikt om er masturbatie mee te benoemen. Dat gebeurde in het boek ‘Onania’, of ‘The Heinous Sin of Self Pollution’ van een onbekende schrijver, volgens wie masturbatie slecht was voor de geestelijke gezondheid.

Vrouwen die masturberen krijgen een bleek gelaat, volgens de schrijver van het boek, en vaak is het de oorzaak van hysterie en zenuwaanvallen. Ook lekken levenssappen weg waardoor de vrouw wegglijdt in totale onbekwaamheid. Uiteindelijk kan er geen voortplanting meer plaatsvinden en zal ongeluk haar deel zijn.

Minder creatief door masturbatie?

masturbatie-popVolgens Ferris en zijn volgelingen gaat je productiviteit en creativiteit achteruit door masturbatie. Ik weet niet waar ze het op baseren. Wel kwam ik een artikel tegen waarin alle seks, eigenlijk het krijgen van een orgasme, werd genoemd als reden dat de creativiteit terugloopt.

Talrijke schrijvers, kunstenaars en andere creatievelingen openbaarden dat ze masturbeerden. De Franse schrijver Gustave Flaubert schreef een vriend, ‘er zijn momenten dat mijn hoofd klopt van bloedige pijn. Uit frustratie trok ik mezelf gisteren af.’

Ook de schrijver Thomas Wolfe schreef over zijn masturbatie-gedrag. In een mooie anekdote van hem beschrijft hij een moment dat hij ongeïnspireerd aan het schrijven is. Hij kleed zich uit om naar bed te gaan. Hij staat nog even naakt bij zijn hotelraam en voelt de vermoeidheid verdampen. Zinnen en beelden schieten door zijn hoofd en hij popelt om weer te gaan schrijven. Terug aan zijn schrijftafel schrijft hij tot zonsopgang en kijkt dan met verbazing terug naar de nacht, zich afvragend waar die plotselinge productiviteit vandaan was gekomen. Hij realiseerde zich dat hij voor het raam staand onbewust met zijn penis had gespeeld.

Balzac

Zo kennen de literatuur en schilderkunst tal van voorbeelden van kunstenaars die masturbeerden, zelfs de schrijver met de toepasselijke naam Balzac. Maar deze schrijver kwam daarbij niet klaar, want dat ging volgens hem ten koste van de energie die hij nodig had om te schrijven. Dat vond D.H. Lawrence ook. Hij schreef, ‘in masturbatie is er enkel verlies. Er is geen wederkerigheid. Er gaat een bepaalde kracht weg, en die komt niet terug.’

John Cheever dacht precies andersom. Hij zag juist een hoge waarde in het heilzame effect van de erotische gedachte. Cheever vond dat hij minstens twee of drie orgasmes per week moest hebben door seksuele stimulatie om zijn concentratie te verbeteren ‘met een stijve kan ik de kleinste lettertjes lezen in de bijbel, met een slappe heb ik zelfs moeite met de krantenkoppen.’

Er zijn er ook die het combineerden met andere vormen van seks, zoals de uiterst productieve schrijver Simenon. Hij masturbeerde omdat een orgasme hem energie gaf, maar vaker nog zocht hij vrouwelijk gezelschap. Zijn motto was ‘elke dag schrijven, elke dag een orgasme’. Hij schreef ruim 400 boeken en had volgens zijn biograaf seks met meer dan 10.000 verschillende vrouwen. Zijn tweede vrouw vond die schatting wat overdreven, zij hield het op 1.200 vrouwen.

Wetenschappelijk bewijs

Er is geen wetenschappelijk bewijs van welke schade dan ook. Er zijn oosterlingen zoals Deepak Chopra die er iets over schrijven in negatieve zin. Maar er zijn ook talrijke academici die er positief over schrijven. Zoals Dr. Debby Herbenick van de Universiteit van Indiana. Zij is schrijfster van het boek ‘Sex Made Easy’.

Zij zegt, ‘De meest bekende bijwerkingen van masturbatie zijn ejaculatie (voornamelijk bij mannen, soms bij vrouwen), verdrijving van verveling, ontspanning, plezier, sneller slapen en algemeen gelukszaligheid. Je wordt er niet blind van en niet doof of lam’.

Dat lijkt me duidelijk. Voor degenen die dit bericht geestelijke masturbatie vonden, intellectuele activiteit zonder nuttig doel; zij hebben wellicht gelijk. Tenminste dat las ik in dit artikel op Huffington

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 september 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *