Andra Simionescu

Staand in de boekhandel voor mijn weekendvoorraad tijdschriften trok de omslag van Juist mijn aandacht. Ik pakte het op, bladerde het door en nam het mee. De omslagfoto van Andra Simionescu bleef me intrigeren, evenals overigens het zeer lezenswaardige artikel over het denken van moslims waarnaar de foto verwees.

Juist_12_coverOm met dat artikel te beginnen. Het is geschreven door Prof. Mr. Dr. Afshin Eliana en beschrijft de geschiedenis van de Islam en moslims. Daarmee verklaart hij de huidige ontwikkelingen in het Oosten, de opkomst van IS en hij waarschuwt het Westen. Geen makkelijk artikel, omdat het veel informatie geeft in de beperkte ruimte, maar zoals gezegd zeer lezenswaardig.

Andra Simionescu

De foto op de omslag is dus van Andra Simionescu. Zij is niet de vrouw op de foto, maar de fotografe. Na het zien van de foto wilde ik meer werk van haar zien en wellicht ook iets meer over haar achtergrond kennen.

Maar hoewel er genoeg werk van haar is te vinden op internet, is ze summier met gegevens over haarzelf. Het enige dat ze vermeld op Facebook, Twitter en Linkedin is de naam van de twee na grootste stad in Roemenië Iaşi,de voormalige hoofdstad van Moldavië. Daarnaast vermeldt ze enkele websites van zakenrelaties en de naam van haar eigen studio. De website daarvan is echter niet bereikbaar of het zou nu deze moeten zijn.

We zullen het met de spaarzame foto’s moeten doen.

Allereerst natuurlijk die prachtige, mysterieuze collage die Elsevier gebruikte voor de omslag van Juist.

Juist_12_fotocover

andra-simionescu-02Ze maakte een omslag voor een boek van James M. Roddy. De oud-politieman die inmiddels tien detectives schreef, exclusief voor de Kindle van Amazon. Die foto ligt in de lijn van de foto van Elsevier. Ze heeft nog een paar van dat soort foto’s, portretten van moslima’s of wat er voor door moet gaan. Want zelf is ze mogelijk geen moslima. Haar naam, Simionescu, lijkt te verwijzen naar de apostel Simion of Simon.  Het is vooral een veel voorkomende joodse naam.

Dan is het weer intrigerend dat ze in Iaşi woont of werkt. Voor de Tweede Wereldoorlog had die plaats ongeveer 100.000 inwoners, waarvan 63.000 Roemenen (60%) en 35.000 Joden (35%). Na de oorlog woonden er 98% Roemenen.

Verwijderd

Bij controle eind 2020 bleken enkele koppelingen naar bijvoorbeeld pinterest en een galerie niet meer te bestaan. Daar stonden foto’s die zijn gemaakt door Andra Simionescu. De galerie bood ook ingelijste foto’s met haar werk.

De koppeling naar deze site leidt nog wel naar een artikel over de foto ‘underwater dream – Modern Ophelia’ van Andra Simionescu.

Zie ook het bericht ‘mooie ogen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 oktober 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *