Geluksmomentje

‘Gezegend zijn de simpelen van geest’ is een uitspraak uit mijn jeugd. Ik moet er wel eens aan denken bij een eenvoudig geluksmomentje. Dan ben ik de simpele die van iets kleins even een blij gevoel krijgt.

De ochtendkrant

’s Ochtends lees ik tijdens het ontbijt het Algemeen Dagblad. Het maakt niet uit wat er allemaal voor leuks of vervelends in die krant staat, uiteindelijk kom ik bij de achterpagina met strips. Onbewust geeft dat al een voldaan gevoel bij het lezen van de krant. Maak je maar niet druk, fluistert een stemmetje in mijn hoofd, straks komen de strips. Ik lees ze uiteindelijk min of meer dwangmatig. Maar soms zit er een bij die leuk is, goed gevonden, een leuke woordspeling bevat of op een andere manier opvalt. Eentje waarvan ik kan genieten.

Vanochtend was er weer zo’n geluksmomentje. De strip Dirk bestaat de afgelopen weken in een kort, beetje flauw, vervolgverhaal. Vandaag met onderstaande strip:

dirk-01

dirk-02Dat laatste plaatje. Ik kan me er nu al op verheugen om morgen na het lezen van de krant naar de strippagina te gaan. Staat daar dan de strip die vandaag al een beetje in het laatste plaatje is te zien. Dat de tekenaar een beetje vooruit heeft gewerkt om in het voorlaatste stripje dat allerlaatste plaatje te verwerken…

Spiegel

Zo’n plaatje heeft iets mysterieus. Het is alsof je in de toekomst kijkt, in een virtuele of niet bestaande wereld. Zoals bij een tekening van Escher. Of als een foto van iemand tussen twee spiegels, waarbij je hem talrijke keren herhaald ziet en in het oneindige ziet verdwijnen. Of de tweedimensionale trottoirkunst met een driedimensionaal effect. Het zijn dat soort kleine dingen die me een geluksmomentje bezorgen.

Simpelen van geest

Oh ja, nog even over de uitspraak ‘simpelen van geest’. De oorspronkelijke uitspraak is ‘zalig zijn de armen van geest’. Het werd uitgesproken door Jezus tijdens de Bergrede. De toespraak is door de apostel Mattheüs opgetekend in diens evangelie.

Met de uitspraak werd volgens bijbelkenners wat anders bedoeld dan de bovenstaande gangbare interpretatie. Jezus bedoelde niet dat je blij moet zijn als je niet al te snugger bent, maar dat je als wijs mens bescheiden moet blijven over je verworven wijsheid. Een beetje zoals Einstein zei ‘elk antwoord levert tien nieuwe vragen op’, waarmee hij ongeveer hetzelfde bedoelde als Isaac Newton, die zei ‘hoe meer we ontdekken van het heelal, hoe meer we ontdekken dat we nog niets weten’. Vanuit die wetenschap kun je extra genieten van de kleine ontdekkingen, het zijn geluksmomentjes.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 oktober 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *