De weg kwijt
Ik kom regelmatig in situaties waarbij ik denk ‘die is de weg kwijt’. Dan heb ik het niet over die auto die al drie keer is langsgekomen. Het zijn situaties die ik duid met koude grondverklaringen als ‘hij heeft gebrek aan realiteitszin’, ‘hij wapent zich tegen aantasting van zijn integriteit’ en dergelijke. Maar het vaakst denk ik ‘hij heeft last van informatie overload’.
Informatie overload
Iemand kan de weg kwijt zijn door informatie overload. Ik weet echter dat informatie overload niet bestaat. Er bestaat slechts informatieaanbod en de vaardigheid dit te verwerken. Het aanbod wordt steeds groter, de vaardigheid van de mens om daar mee om te gaan blijft echter beperkt. Wie toch probeert alles tot zich te nemen raakt op een gegeven moment de weg kwijt.
Dat iemand de weg kwijt is uit zich in het geven van slechts gedeeltelijk juiste informatie, de rest wordt er al dan niet bij verzonnen. Andere dingen waar je het aan kunt zien is de hoeveelheid fouten, geen onderscheid meer kunnen maken in belangrijke en minder belangrijke zaken en geleidelijk een soort informatie apathie. Dan wordt informatie gewoon nauwelijks meer opgenomen.
De vaatwas-methode
In mijn boekje ‘de Vaatwas-methode’ schrijf ik er zijdelings over en vooral praktisch. Wanneer je informatie ziet als een grote vaat, dan is het aanrecht gevuld met glazen, bestek, borden van porselein en een paar wegwerpborden. Je moet alles wassen, maar dat doe je op verschillende manieren afhankelijk van het product. Je begint met de glazen, die haal je even een paar keer heen en weer in het sop. De porseleinen borden was je af, de wegwerpborden gooi je weg. Het bestek pak je in één keer vast en daar borstel je wat doorheen met je Lola.
Tijd
Tijd speelt een belangrijke rol bij de weg kwijt zijn. Dat we steeds minder tijd hebben, of denken te hebben, heeft een slechte invloed op onze informatieverwerking. Mensen die ontspannen zijn, geen tijdsdruk voelen, zijn beter in staat informatie te verwerken, daarin de hoofd- en bijzaken te onderscheiden en hun eigen belang te herkennen in het aanbod.
Prioriteiten
Geen prioriteiten leggen is een andere reden waardoor je de weg kunt kwijt raken. Eigenlijk kun je dat ook zien als keuzes maken. Ik vind het heel leuk om naar voetbal te kijken, maar als er iets is dat ik leuker vind of met leukere mensen of leerzamer, dan kies ik daar voor. Dat is als je een keuze moet maken, omdat het niet tegelijkertijd kan. Bij informatie kan dat wel, maar kun je net zo goed keuzes maken. Veel dingen zijn nu eenmaal minder belangrijk dan we denken. Maar we moeten het onszelf wel zeggen.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: André Colens en de robotmaaierNieuwer: Washandje – onverslijtbaar nostalgisch product »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.