Andre Colens robotmaaier

André Colens en de robotmaaier

Als je in Nederland mensen op straat vraagt of ze Husqvarna kennen, dan roepen de meesten spontaan ‘ja, van de naaimachines’. In ieder geval de oudere mensen. De bekende reclame met het in het geheugen hangende deuntje ‘Husqvarna …. uit Zweden’ is al weer van een flink aantal jaren geleden. En de divisie naaimachines is al lange tijd niet meer van het grote Husqvarna, ook al dragen ze naam nog.

De Husvarna Group is vooral ’s werelds grootste merk van tuingereedschappen, met Husvarna voor de professionele markt en Gardena voor de retail. Husqvarna was de eerste die met een robotmaaier op de markt kwam. Dat was in 1995. Maar was het daarmee een Zweeds ontwerp?

André Colens

Andre Colens, uitvinder van de robotmaaier

Andre Colens, uitvinder van de robotmaaier

Nee, de robotmaaier is een idee van de Belgische uitvinder André Colens. Hij ontwierp de eerste automatische grasmaaier in 1990. Een paar jaar later verkocht hij de rechten op zijn patenten aan Husqvarna. Die brachten het uiteindelijk naar de markt. De mensen bij Husqvarna brachten daarna innovatieve verbeteringen aan en inmiddels is de derde generatie Automower van Husqvarna op de markt.

Patenten

André Colens richtte in 1991 het bedrijf ‘Solar and Robotics’ op. Onder andere om zijn uitvinden verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Naast de robotmaaier die hij aan Husqvarna verkocht werkte hij aan andere robotproducten. Vanzelfsprekend een robotstofzuiger, maar ook andere huishoudrobots. En een golfballenrobot die ballen verzameld op een driving range.

Bigmow-profil robotmaaier

Een robotmaaier

In 2002 verkocht André Colens het bedrijf aan zijn landgenoot Michel Coenraets. Dat werd voor Colens de aanzet tot een nieuw bedrijf, Belrobotics. Daarin bouwde hij inmiddels meerdere robotmaaiers voor de professionele markt, maar met een ontwerp waar je aan moet wennen.

Daarnaast bleef Colens patenten verzamelen. Wie bij google zijn naam intypt en naar afbeeldingen gaat krijgt eerst minstens honderd technische tekeningen voorgeschoteld uit de vele patenten van Andre Colens.

In die patenten zie je dat hij zijn robotmaaiers blijft vernieuwen. Zie: Patenbureau met patenten Andre Colens

Zie ook bericht ‘Ambachtelijk robotwerk

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 oktober 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *