- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Holland Got Talent, niet bij huiskamer jurering

leon-finale-hollands-got-taJe kunt niet altijd je zin doordrijven, zeker niet in de buurt van opgroeiende pubers. Dat is de reden dat ik af en toe programma’s zie, waarvoor ik de tv gewoonlijk niet zou aanzetten. The Voice en Holland Got Talent zijn van die programma’s. Ik ben nieuwsgierig genoeg om een keertje met een half oog te kijken, zoals ik ook ooit drie keer tien minuten naar GTST keek, maar mijn aandacht dwaalt al snel weg.

De afgelopen, laatste uitzending van Holland Got Talent zag ik in zijn geheel. Afgesproken bij vrienden en dan de finale van dat programma; er was geen mogelijkheid daar onderuit te komen. Weggaan was de enige optie, maar die was niet gepast.

Na een stoet talent en ‘goed bedoeld zonder talent’ waren de optredens voorbij. Het was tijd voor de huiskamer jurering. Een vreselijk fenomeen. Verveeld meldde ik de aanwezigen dat de oude man ging winnen, dankzij die huiskamer jurering. Thuispubliek heeft geen verstand van talent, ze kiezen op emotie. Dat zag je vorig jaar al bij Amira.

Commercie

Dat het thuispubliek geen kennis van zaken heeft en dus ook een deelnemer niet op echt talent kan beoordelen weten de programmamakers ook. Maar het interesseert ze niet. De programma’s zijn één grote poppenkast rondom commerciële activiteit. Betrek ‘het volk’ bij het programma denken de makers en laat ze stemmen via SMS. Dat laatste brengt geld in het laatje.

De jury bij de bedoelde programma’s is overigens ook voornamelijk uitgezocht op commerciële en attractieve waarde. Doordat ze het artiestenwereldje kennen is hun oordeel echter altijd nog beter dan dat van de thuisjury.

Léon Lissitza

Ik kreeg gelijk. Léon Lissitza won. Jammer voor de deelnemers die echt talent hebben. Léons talent is voornamelijk dat hij op zijn leeftijd nog wat adem heeft voor een uithaal. Dat vrouwen zijn bronstig, lage stem mooi vinden, doet aan die opmerking niets af.

Maar wie ben ik om iets over talent te zeggen. Ik heb twaalf jaar pianoles gehad, zes jaar zangles en een paar jaar dansles. Verder niet meer dan een kritische blik en een nieuwsgierige geest.

Huiskamer jurering

Dus ga ik eens kijken of er wel eens onderzoek is gedaan naar huiskamer jurering. En dat blijkt er te zijn. Bijvoorbeeld het onderzoek ‘Expert Judgment versus Public Opinion’ van dr. Marco Haan, dr Gerhard Dijkstra en dr Peter Dijkstra. Ze zijn verbonden aan de Universiteit Groningen.

Zij bekeken het onderwerp huiskamer jurering aan de hand van de resultaten van de finales van Eurovisie Songfestivals. Ze concluderen dat de jurering van experts minder beïnvloed is door irrelevante zaken dan de huiskamer jurering. Zie hier het verslag van hun onderzoek.

Soortgelijke onderzoeken komen tot dezelfde conclusie. De deskundige jury laat zich minder afleiden door zaken die met de bedoelde beoordeling niets te maken hebben. Een lelijke dikke vrouw met uitzonderlijk mooie stem zal daardoor bij hen verder komen dan de mooie jongen die af en toe naast de maat zingt. Helemaal ongevoelig voor uiterlijkheden blijkt echter een vakjury ook niet te zijn.