Spijkers in de kunst van John Bisbee feat

Spijkers van John Bisbee

Spijkers doen het voor de Amerikaanse kunstenaar John Bisbee. Dat begon toen hij voor een schoolproject door een verlaten huis struinde. Hij was op zoek naar oude voorwerpen waarmee het hij een ‘gevonden voorwerpen’ kunstwerk kon maken. In het huis schopte hij tegen een emmer.

Wat een verzameling roestige spijkers leek was een brok metaal. Ze waren aan elkaar gesmolten door vocht en roest. Hij was verbaasd, maar er begon ook een lichtje te schijnen in de aankomend kunstenaar.

John Bisbee

De afgelopen 30 jaar maakte John Bisbee sculpturen met spijkers. Ze zijn het enige medium waarmee hij zijn geometrische figuren, organische installaties en logge objecten opbouwt.

Zijn kunstwerken bestaan uit duizenden spijkers van circa 30 centimeter, die hij hamert, buigt, last en op andere manieren aan elkaar bevestigt tot allerlei vormen.

Spijkers

‘Alleen spijkers, altijd verschillend’, is het motto van John Bisbee, ‘een spijker is een lijn. Evenals met een lijn, kun je er bijna alles mee. Wat kun je doen met een lijn? De spijkers zijn eenvoudig mijn lijnen’.

Bij het begin van elk nieuw kunstwerk omringt hij zich in zijn atelier met spijkers. Door te kijken, voelen en denken ontstaat geleidelijk een beeld van de vorm die moet ontstaan. Het kunstwerk dringt zich aan hem op.

Zwoegen

‘Ik maak mezelf wijs dat ik weet waar het naar toe gaat, maar dat is niet zo’, zegt John Bisbee. ‘Er is geen ontkomen meer aan. De vorm is gevonden. Daarna beginnen de uren en dagen van lassen’

Het werk is vrijwel altijd een repeterende handeling door de geometrie en daarmee samenhangende gelijkmatigheid. De resultaten van zijn werk zijn de opvallende objecten die je verbazen of verwarren, maar die altijd een onuitwisbare indruk achterlaten.

Meer informatie

:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *