Te veel water is goed of slecht

‘Heb je RTL Late Night afgelopen week nog gezien met dat meisje dat te veel water dronk en in coma raakte?’, vraagt Peter, ‘ze lag drie dagen in coma en is daar door het luisteren naar een CD van Paul de Leeuw weer uitgekomen’.

‘Nee, heb ik gemist’, antwoord ik, ‘bij mij zou het andersom werken. Ik zou in coma raken van een CD van Paul de Leeuw. Vreselijk, je kunt de televisie niet aanzetten of hij zit er te kwaken. Op zich is hij best oorspronkelijk in zijn denken, maar dat gestuntel met half afgemaakte zinnen bij DWDD of dat vreselijke nieuwe programma waarbij hij iedereen in de reden valt …’.

Red Sand van Maria Coma (hoe breng je coma mooier in beeld?)

Red Sand van Maria Coma (oftewel: hoe breng je coma mooier in beeld?)

‘Ik ben het met je eens dat hij ver over zijn houdbaarheidsdatum is’, reageert Peter, ‘die Vara-klantjes houden mekaar gewoon aan het werk. Maar het ging me vooral om dat bericht over water, dat je er ook te veel van kunt drinken’.

Als er TE voor staat

‘Jouw moeder zei vroeger toch ook dat alles waar te voor staat niet goed is’, zeg ik, ‘het hangt van de omstandigheden af en de wijze waarop je het nuttigt. Op kantoor bijvoorbeeld loop ik af en toe naar de waterkoeler en drink dan direct een heel glas. Terwijl ik thuis een glas neerzet en af en toe een slok neem. Dat is al een verschil. En het gaat om vocht, dus drink je ook koffie en dergelijke dan heb je minder water nodig’.

‘Ja, ik denk dat het inderdaad verschil maakt. Dit meisje had bovendien drugs gebruikt’.

‘Er staat me iets bij van een verhaal in de Viva, een paar jaar geleden, over een meisje dat XTC had gebruikt en daarbij veel water’.

‘Dat zal haar zijn, want het was al een tijdje geleden’, zegt Peter.

‘Nou in dit geval is ze uit de kast gehaald om de nieuwe CD van Paul de Leeuw op een andere manier onder de aandacht te brengen. Ik las dat hij een CD heeft gemaakt met liedjes van Robert Long. Die liedjes zouden hem hebben geholpen bij het accepteren van zijn homoseksualiteit’.

‘Klopt daar ging het om, het meisje zat gewoon in het publiek’.

Te veel water

Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je een droge mond hebt, je lichaam al aan het uitdrogen is. Dat is niet helemaal waar, maar het is wel zo dat veel mensen te weinig drinken. We hebben vocht nodig en water is het beste vocht, ons lichaam bestaat voor circa 60% uit water. Het zit in ons bloed, in onze cellen en op veel meer plaatsen in ons lichaam.

Omdat veel mensen te weinig drinken is het regeltje gekomen van zes glazen per dag. Dat het slechts een aanmoedigend regeltje is mag duidelijk zijn; hoe groot de glazen moeten zijn staat er niet bij. Er zijn overigens ook adviseurs die spreken van acht glazen of twee liter.

Hoeveel drinken

We moeten drinken, en dan het liefst water. Het is goed voor allerlei functies in ons lichaam, onze huid wordt er mooier van en we voelen ons fitter. Maar hoeveel? Dat is voor iedereen verschillend.

Het hangt samen met je levenswijze. Drink je thee en koffie, eet je fruit en groente (een komkommer bestaat voor 95% uit water). Sport of beweeg je veel waarbij je transpireert. Kleed je je warm of zit je doorgaans in een warme kamer. Een antwoord op hoeveel je moet drinken is niet eenduidig te geven.

Deskundigen komen er steeds meer achter dat het gevaar van uitdroging minder groot is dan vaak werd aangenomen. Je moet drinken, maar het lichaam geeft bijtijds aan wanneer het vocht nodig heeft. Dat gebeurt wanneer het zoutgehalte in ons bloed stijgt met 2%. Terwijl uitdroging pas begint bij een stijging van 5%.

Vier liter water

Ik las ooit een artikel over een man met hartritme stoornissen die 4 liter water per dag dronk. Hij had geen last meer van zijn stoornissen en was bovendien in vier weken zeven kilo afgevallen. Dat laatste, afvallen, wordt ook wel als argument gebruikt om meerdere glazen water te drinken.

Water drinken helpt beslist bij diverse lichaamsfuncties. Het smeert bijvoorbeeld de darmen waardoor je ontlasting soepeler wordt en je makkelijker poept. Het helpt gifstoffen afvoeren, als je genoeg drinkt wordt je urine lichter van kleur. Maar vooral geeft het water drinken een voller gevoel waardoor je dikmakende suikerproducten laat staan.

Watervergiftiging

Vier liter water is niet per se te veel water. Het hangt af van de omstandigheden. Maar er ligt zeker gevaar op de loer. Daar wees de Renaissance arts Paracelcus al op toen hij zei: ‘alle stoffen zijn vergiften, geen enkele stof is niet giftig. Alleen de dosis onderscheidt een gif en een remedie’.

Het gevaar bij water heet watervergiftiging. Dat gebeurt wanneer je te veel water drinkt en je lichaam, met name je nieren, dat niet kunnen verwerken. Dan komt er te veel water in je bloed en daalt de zoutconcentratie in het bloed tot een te laag niveau.

Het mag duidelijk zijn dat dit gebeurt wanneer je teveel achter elkaar drinkt. Verspreid over de dag is het bij gezonde nieren geen probleem. Zou je er bij eten (zoute pinda’s) dan wordt het wellicht weer een ander verhaal.

XTC

De vrouw bij RTL Late Night, had XTC (MDMA) gebruikt. Toen XTC pas in de danswereld werd gebruikt stierven veel mensen aan uitdroging. Ze konden op de psychostimulerende drug de hele avond dansen zonder moe te worden. Maar ze dronken te weinig om het vochtverlies door transpireren te compenseren.

Als reactie op die sterfgevallen door uitdroging gingen XTC-gebruikers juist te veel drinken. Zij stierven aan watervergiftiging. Het zoutgehalte (met name natrium) in het bloed werd minder dan 135 millimol per liter. Tegelijkertijd steeg het zoutgehalte in de cellen.

te-veel-water-02

Hersenzwelling

Dat is op zich niet direct een probleem. Cellen hebben wel wat ruimte in het lichaam. Maar niet in de hersenen. Doordat er geen ruimte is, ontstaat een ophoping van vocht, een hersenzwelling die officieel cerebraal oedeem wordt genoemd. Het gevolg hiervan is op zijn minst misselijkheid. In extreme gevallen leidt het tot een coma of de dood.

Uit onderzoek blijkt dat er omstandigheden zijn waarbij je meer gevaar loopt. Omstandigheden die lijken op de dansavonden. Meerdere studies bij atleten tonen aan dat zij tijdens hun activiteit  vasopressine aanmaken. Dit hormoon vertelt de nieren dat het water moet vasthouden. Hierdoor kan het gebeuren dat het lichaam meer water vasthoudt dan het nodig heeft. Met als gevolg watervergiftiging.

Late Night

Thuisgekomen kijk ik op youtube naar het interview in RTL Late Night.

‘Ik heb zeven jaar terug een ongeluk gehad met drugs, ik heb teveel water gedronken. Uiteindelijk heb ik een epilepsie aanval gekregen’, zegt ze.

‘Wacht even’, zegt Humberto Tan, ‘te veel water, is dat slecht?’

‘Te veel water, vier liter, en niet gegeten, niet gedronken. Alleen maar water’.

‘… en dat is gevaarlijk?’

Nee Humberto dat is niet per se gevaarlijk. Maar de rest van het verhaal is wel een welkome ondersteuning van de promotie van de CD van Paul de Leeuw. En dat was uiteindelijk de bedoeling.

Meer informatie

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *