Lengte onderzoek – een Stapelaartje

Bij veel wetenschappelijk onderzoek denk ik de afgelopen jaren aan Diederik Stapel. Onderzoek waarbij ik denk ‘vergezocht’, ‘waar is dit voor nodig’, ‘subjectief’, ‘geldverspilling’ en dergelijke.

Wetenschappelijke fantasie

Vóór Stapel werd ontmaskerd als een wetenschappelijk fantast dacht ik bij het bedoelde soort onderzoek aan een Frans onderzoek van enkele jaren geleden naar winden (flatulatie). Niet de moesson- of passaatwinden, maar de winden die wij zelf voortbrengen. Over dat onderzoek hoorde ik in komkommertijd. Er waren vele tonnen voor uitgetrokken.

Lengte onderzoek

Gisteren las ik de conclusie van een lengte onderzoek en ik moest weer aan Stapel denken. Het onderzoek werd uitgevoerd door Gert Stulp van de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij constateerde dat kleine vrouwen meer kinderen krijgen dan lange vrouwen. Volgens een soortgelijk onderzoek onder 10.000 Amerikaanse mannen krijgen degenen met gemiddelde lengte de meeste kinderen.

Het bericht van de conclusie vervolgt met een verklaring. ‘Het bleek dat we op basis van de lengte van één individu/persoon konden voorspellen of de broer of zus veel of weinig kinderen zou hebben’, aldus Stulp. ‘Als klein individu is de kans groter dat je oom of tante wordt door je zus. Terwijl je als individu van gemiddelde lengte juist eerder neefjes en nichtjes hebt via je broer’.

Fantastisch onderzoek

Interessant! Maar ook op het randje van Stapelig. En even onbelangrijk als de wetenschap dat er een grote kans is dat mannen die vlees eten hufters zijn. Wat achteraf dus ook nog eens niet waar bleek te zijn. Buiten de grote mogelijkheid tot fantaseren vraag ik me af ‘wie zit er op deze informatie te wachten?’, ‘Wat is de oorzaak bij die mannen van gemiddelde lengte?’ en ‘Zijn ze potenter, maken ze kinderen bij andere vrouwen, gaan ze dus vaker vreemd?’

Ander lengte onderzoek

Tijdens een lengte onderzoek in Amerika werd geconstateerd dat kleine mannen meer doen in het huishouden. De onderzoekers van de Universiteit van Michigan beschouwen daarbij mannen onder de 1 meter 74 als klein en mannen boven de 1 meter 86 als lang. Ook constateerde de onderzoeker, Abigail Weitzman, dat kleine mannen 18% minder vaak trouwen.

Zo zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat kleine mensen agressiever zijn. Maar evenveel onderzoek waaruit blijkt dat ze juist veel beter hun kalmte kunnen bewaren. Al met al heeft het, volgens mij, nauwelijks tot geen waarde. Kunnen die onderzoekers hun tijd, en onderzoeksgeld, niet beter besteden. Bijvoorbeeld aan het verkrijgen van inzichten waarmee we de wereld leuker kunnen maken, mensen verdraagzamer, de klootzakken, waar ik gisteren over schreef, minder hanig etc.

Stapelogica

napoleon - lengte onderzoek

Napoleon had een slechte bloedsomloop in de rechterarm…

Hieronder in aanvulling op de vele onderzoeken rondom lengte, zojuist door mij bedachte, Stapelogica:

  • Elke dag minimaal één eetlepel appelmoes bevordert de aanmaak van het groeihormoon Somatropine
  • Kleine mannen in een leidende functie hebben vaker last van een slechte bloedsomloop in de rechterarm, wat onder andere resulteert in een koude hand
  • Zonder gebruik van anticonceptie raken blonde vrouwen twee keer zo vaak zwanger als bruine- en zwartharige vrouwen
  • Kinderen met een dominante rechterhand die achterop de fiets in kinderzitjes geen helmpje dragen ontwikkelen een groeistoornis
  • Over het algemeen zijn kleine mannen creatiever. Lange mannen hebben meer leiderschapskwaliteiten
  • Kleine mannen met een haarscheiding naar rechts zijn over het algemeen visueel ingesteld. Kleine mannen met een linkse scheiding zijn meer auditief. In beide gevallen blijkt dit niet op te gaan voor mannen met een kruin ter hoogte van het os occipitale deel van de schedel (achterhoofdsbeen)
  • Lange vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van scoliose, een vergroeiing van de wervelkolom
  • Etc.

Zie ook het bericht: een nieuwe Stapel

De foto in de header is gemaakt door: Freek van den Bergh en toont Mark Rutte en Jejomar Binay, vicepresident van de Filippijnen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *