19 november slechte dag dag

Slechte dag dagGisteren werd de nationale slechte dag dag gevierd. Ik denk niet dat we die dag in Nederland kennen.

Het is ontstaan in Amerika. Daar zijn ze zo gewenst na elk gesprek te roepen ‘have a nice day’, dat iemand op het idee kwam één keer per jaar te mogen zeggen ‘have a bad day’.

Die dag, slechte dag dag , is dus op 19 november.

Speel Monopoly-dag

Gelukkig heeft 19 november meer dan alleen de slechte dag dag. Het is bijvoorbeeld ook de ‘Nationale Speel Monopoly-dag’. Niemand weet nog hoe die dag, die in meerdere landen wordt gevierd, is ontstaan of wie de bedenker is. Dat Monopoly is gebaseerd op een spel van Elizabeth Magie uit 1902 is wel bekend.

Monopoly kwam in 1935 op de markt. Volgens de makers, Parker Brothers, zijn sinds die tijd ruim 200 miljoen spelen verkocht en is het meer dan 5 miljard keer gespeeld.

Frisdrank met Cafeïne-dag

Gisteren was ook de ‘Nationale Frisdrank met Cafeïne-dag’. Een feest voor de miljoenen mensen die graag veel cafeïne tot zich nemen én voor de mensen die om welke reden ook geen cafeïne mogen drinken. De Frisdrank met Cafeïne-dag combineert deze twee groepen.

De ene groep is aan koffie verslaafd, ook al zijn er mensen die beweren dat cafeïnehoudende dranken niet verslavend zijn. Die groep is groot, want ongeveer 90% van de volwassenen in Nederland drinkt dagelijks koffie. En met 3 kopjes per dag zijn we gelijk ook ’s werelds grootste innemers.

Bij deze conclusie zetten sommige onderzoekers overigens vraagtekens; zij beweren dat Skandinaviërs weliswaar gemiddeld minder kopjes koffie drinken (2,5 per dag), maar dat de koppen daar groter zijn en zij dus meer koffie drinken. In ieder geval hebben beide landen geen last van slaperige mensen, want koffie houdt je wakker doordat het ons centrale zenuwstelsel stimuleert.

Joseph Priesley uitvinder koolzuurhoudende drankFrisdrank hebben te danken aan de Engelsman Joseph Priestly. Hij ontdekte in 1767 min of meer bij toeval een manier om koolzuurhoudend water te maken, toen hij een beker met gedestilleerd water boven een biervat hield in een brouwerij in Leeds. Dankzij zijn ontdekking kunnen we nu frisdranken drinken.

Op de Nationale Frisdrank met Cafeïne-dag drinken de feestvierders dus Coca-Cola, Red Bull en andere cafeïnehoudende frisdranken. Dat zijn dus met name cola’s en energiedrankjes. Sinds enkele jaren zijn dat zowieso, met bijna 60%, de meest gedronken soort frisdrank. Eigenlijk is het dus elke dag Frisdrank met Cafeïne-dag. Dat zal wel de reden zijn dat het nooit een officiële feestdag zal worden.

Nationale Onderwijsondersteunende beroependag

Cartoon Amerikaanse schoolbusIn Amerika vierden ze gisteren Nationale Onderwijsondersteunende beroependag . Op die dag worden alle mensen die het onderwijs ondersteunen in het zonnetje gezet.

Daarbij moet je denken aan administratief medewerkers, de conciërges, de chauffeurs van de schoolbussen, hulpvaders, voorleesmoeders en vel anderen.

De dag is in 1987 in het leven geroepen door de National Educational Association. Zij vond dat er vaak weinig aandacht is voor de onschatbare bijdrage die deze mensen leveren aan het onderwijsproces.

De dag, altijd woensdag, is onderdeel van de Amerikaanse Onderwijs Week, die dit jaar voor de 93e keer werd georganiseerd.

Internationale mannendag

19 november is ook de internationale mannendag. Deze is in 1999 opgericht door Jerome Teelucksingh uit Trinidad en Tobago. Tegenwoordig wordt het al in ruim zestig landen gevierd; niet in Nederland. Elk jaar is er een thema, waarnaast meerdere landen ook nog een eigen thema voeren.

Het internationale thema was dit jaar: ‘samenwerken voor het welzijn van mannen en jongens’. Daarbij ging het er om stil te staan bij de kortere levensverwachting (6 jaar korter dan vrouwen), de sterftekans (na 20 jaar 4x hoger dan vrouwen), hogere zelfmoordaantallen (75% van elke zelfmoord is een man), grote risico te maken te krijgen dodelijk ongeluk (75% van de verkeersdoden is een man), scholings- en opleidingsproblematiek en specifieke zaken rondom vaderschap.

Overig

Wie wil kan natuurlijk nog veel meer vieren vandaag, al dan niet officieel.

Overstroming

Je zou bijvoorbeeld stil hebben kunnen staan bij de tweede Sint Elisabethsvloed. Deze vond plaats in de nacht van 18 op 19 november 1421. Op die feestdag van de heilige Elisabeth zette een vloed 64 dorpen onder water. Een gebied van 45.000 hectare tussen Dordrecht en Geertruidenberg kwam onder water te staan en ruim 10.000 mensen verdronken. Ter vergelijking, bij de watersnoodramp van 1953 waren er 1800 slachtoffers.

Poetin volgens Joep Bertrams

Illustratie: Joep Bertrams

Beëindiging Koude Oorlog

Ook memorabel was 19 november 1990. Toen werd door de Navo en het Warschaupact officieel de Koude Oorlog beëindigd. Dat gebeurde tijdens de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Wie de Russische president Poetin tijdens de G20 in Brisbane de top vervroegd zag verlaten kan denken dat de Koude Oorlog weer is begonnen. Of noem het op zijn minst een Koude Vrede.

Jaardagen

Je had gisteren ook de geboortedag van Indira Gandhi kunnen vieren, de verjaardag van Jodie Foster en van vele andere bekende en minder bekende mensen. Of je gaf de voorkeur aan een sterfdag. Dan had je bijvoorbeeld ter nagedachtenis een CD met muziek van de componist Franz Schubert kunnen opzetten, de komische nagedachtenis aan Herman Kuiphof kunnen bekijken op Youtube of stilstaan bij het overlijden van een ander.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *