Noni een Godsvrucht

Noni, een Godsvrucht

Bijna tien jaar geleden gebruikte ik voor het eerst Noni. Het was een grote bruine fles met 100% sap van deze bijzondere vrucht. Vanwege de medicinale, bittere smaak was er iets zoets aan toegevoegd. De eerste dagen voelde ik me licht vermoeid, maar toen ineens was er de energie.

Tomeloze energie dankzij Noni

Tomeloze energie. En een wratje dat ik jaren met me had meegedragen op mijn hand was verdwenen. Er gebeurden meer positieve dingen. Noni leek wel een wonderdrank. Was dit dan die Godsvrucht waarover in de Bijbel werd gesproken.

Elke dag nam ik ’s ochtends een vol dopje Noni, meer was niet nodig. Uiteindelijk was de fles leeg. Een vervanging voor de uit het buitenland meegenomen fles was in Nederland niet te krijgen.

Onzuivere namaakproducten

Maar dat duurde niet lang. Bij meerdere zogenaamde gezondheidswinkels als De Tuinen was een paar maanden later Noni verkrijgbaar.

Het bleken, evenals bij Aloë Vera, producten in sterk verdunde vorm. Mijn toenmalige vriendin en ik probeerden het, maar het had lang niet het effect van de eerste fles. Even dom als bij Aloë Vera en de slakkenrage dachten producenten snel geld te verdienen met de rommeltjes. En weer waren er Nederlanders die er in stonken. Gek gemaakt met verkeerde informatie door tijdschriften, vrienden en andere bronnen.

Laat je niets wijsmaken. Deze wonderproducten werken alleen als ze nagenoeg 100% puur zijn en slechts een kleine toevoeging hebben om de bruikbaarheid iets te verbeteren. Zoals bij Noni een fruitsoort om de bittere smaak te verzachten.

Pure Noni producten

noniDat de producten puur moeten zijn kan elke inboorling je vertellen. Of hij/zij nu uit Suriname, Nieuw Guinea of een ander land komt waar mensen nog dicht bij de natuur staan. Ze zijn met het ‘wonderproduct’ opgegroeid en ze vertellen je dat je het puur moet gebruiken.

‘Heb je het wel eens verdund gebruikt dan?’, vraag ik als ongelovige Thomas aan Marlon, een vriend uit Curaçao.

‘Natuurlijk, dat kwam wel voor. Of het dan werkt hangt helemaal af van waar je het voor gebruikt’, antwoordt hij, ‘maar je weet daarna wel dat onverdund het beste is. Noni is vies, dus ik kan me voorstellen dat ze er hier wat in doen. Maar als wij vroeger iets hadden, een wondje, iets verkeerd gegeten, een beginnend griepje of iets dergelijks, dan pakte mijn moeder zo’n vrucht. Ze maakte er een sapje van dat ze ons liet drinken, bitter als het was’.

Onverdund dus, zonder toevoegingen

We komen er gelukkig steeds meer achter dat puur natuur het best is. Verstandige mensen persen zelf hun sinaasappels en laten de pakken Jus d’Orange boordevol suikers en additieven staan. Los nog van de onnodige en soms schadelijke kunstmatigheid is het natuurlijke product eenvoudig beter en vaak lekkerder.

Van sommige producten is inmiddels bewezen, als je dat zelf nog niet hebt gemerkt, dat puur beter is. Laat bijvoorbeeld de Aloë Vera rommel maar staan in de schappen van de zogenaamde gezondheidswinkels. Echt, het werkt het best als het onverdund is. Dan heb je ook het volledige profijt van zo’n geneeskrachtige plant. Andersom, verdund werkt het vaak helemaal niet. Het enige dat je dan krijgt is ontevredenheid, die je afreageert op het product in plaats van op de producent.

Noni, wetenschappelijke onderbouwd

Wat natuurvolken al jaren weten wordt in divers wetenschappelijk onderzoek vanaf 1985 bevestigd. In dat jaar ontdekte Dr. Ralph Heinicke dat in Noni proxeronine zit. Die stof ondersteunt de stofwisseling.

Daarna is veel onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige en preventieve werking de vrucht, zijn sap en zelfs poeder. Er is gekeken naar de ingrediënten van de vrucht, de werking in verschillende stadia van rijpheid en andere facetten. Het is duidelijk dat Noni voor verschillende kwalen zowel preventief als genezend kan worden ingezet.

Noni verhoogt bijvoorbeeld de weerstand, doordat het ziekmakende virussen, bacteriën en andere micro-organismen bestrijdt. Veel onderzoek toont ook de kanker preventieve werking aan. Dit komt onder ander doordat Noni de aanmaak van T-cellen stimuleert en de aanmaak van Cytokinen door macrofagen bevordert.

Naast de medicinale werking bevat Noni talrijke voedingstoffen, zoals enzymen, eiwiten, talrijke aminozuren, vitamines en diverse mineralen (bijv.Calcium, Seleen, Zink, Magnesium, Natrium en Fosfor).

Aanvullende informatie

Wil je meer lezen over de wetenschappelijke kanten van Noni, een vrucht die officieel Morinda citrifolia heet. Ik heb hier een aantal onderzoeken en andere documenten verzameld.

Onderzoek

 • Noni – a scientific validation, een verslag uit het Journal of Diabetes and Endocrinology (PDF - 156,60 KB).
 • Verslag uit 2002 van literatuuronderzoek naar de toen recente ontwikkelingen in Noni onderzoek (PDF - 488,52 KB).
 • Een artikel, met uitgebreideliteratuurlijst, uit 2006 over diverse facetten van Noni (PDF - 772,99 KB).
 • Ingrediënten in Noni, in het verslag ‘Volatile compounds’ (PDF - 194,94 KB).
 • Onderzoek naar de voedingswaarde van de Godsvrucht in ‘Nutitional composition and identification of some bioactive components of Noni’ (PDF - 262,22 KB).
 • Onderzoek naar plantenchemicaliën en voedingsstoffen in Noni zijn te vinden in het rapport ‘phytochemical constituents and activities in Noni’ (PDF - 389,35 KB).
 • Een onderzoek naar de ‘Cancer preventive effects of Noni’ (PDF - 241,79 KB).
 • Verslag van eenonderzoek uit 2013 naar de ‘Preventieve werking van Noni tegen borstkanker’ (PDF - 674,86 KB).
 • Het boekje ‘Why Noni Works’ van natuurgeneeskundige Melanie Alfred, herziene herdruk uit 2012 (PDF - 380,15 KB).
 • De beoordeling van de Gezondheidsraad over de veiligheid vrucht, sap en poeder (PDF - 88,47 KB).
 • Een rapport (Why all the hype) dat ingaat op de positieve en negatieve kanten, bijvoorbeeld die ontstaan door productiewijze (PDF - 915,25 KB).
 • Een promotionele brochure van Tahitian Noni International, de grootste producent van Noni producten, met een vergelijking tussen haar en andere merken (PDF - 876,61 KB).

Weblinks

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Noni, een Godsvrucht

 1. Hans de Jong
  1

  Leuk artikel, waar kan ik de beste Noni kopen, welk merk is goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *