Schrijven is gezond toont onderzoek aan

Schrijven is gezondSchrijven is gezond bleek uit onderzoek en het is net zo interessant als he onderzoek waar ik gisteren over schreef. Toen ging het over creativiteit en gekte. Daarbij haalde ik aan dat sommige onderzoekers naar zaken rondom creativiteit concludeerden dat creatieve mensen gezonder zijn. Een van die onderzoeken vond plaats in 2005.

Na dit literatuuronderzoek (pdf) werd geconcludeerd, schrijven is gezond. Het onderzoek toonde aan dat de psychische en lichamelijke gezondheid van mensen die regelmatig schrijven aanmerkelijk verbeterd. Hun bloeddruk is lager, hun organen werken beter en bij verblijf in een ziekenhuis is de hersteltijd korter.

Schrijven is gezond

Maar wat is regelmatig schrijven? Daarop geven de onderzoekers gelukkig ook een antwoord. Het is minimaal vijf keer tien minuten schrijven in een periode van drie maanden. Dat lijkt buitengewoon weinig. Maar klaarblijkelijk schrijven veel mensen minder.

Schrijven is gezond gaat echter niet over schrijven als kantoorwerk. Je moet schrijven over wat je bezighoudt, hoe je over bepaalde dingen denkt en hoe je je voelt. Eigenlijk de schrijfsels zoals in een dagboek en dit blog. Pas dan geldt schrijven is gezond zoals de onderzoekers bedoelen.

Mensen met ziektes of kwalen verbeterden hun medische conditie door te schrijven over hun klachten, stress, traumatische ervaringen, emotionele gebeurtenissen. Ze werden krachtiger en minder beïnvloedbaar door omstandigheden.

Fysieke wonden

Bij een onderzoek in Nieuw Zeeland in 2013 werd gekeken naar het genezen van wonden na een noodzakelijke biopsie. Eén groep patiënten moest elke dag twintig minuten schrijven over hun gedachten en gevoelens. Ze deden dat drie dagen achtereen, twee weken voor de biopsie.

Twee weken na de biopsie constateerden de onderzoekers Universiteit van Auckland dat de wond van driekwart van de schrijvers volledig was genezen. Terwijl bij de controlegroep die niet had geschreven bij slechts 15% van de patiënten de wond was hersteld.

De onderzoekers concluderen voorzichtig dat schrijven over stressvolle of traumatische gebeurtenissen patiënten helpt hun situatie te overzien en begrijpen. Bovendien verlaagt hun stressniveau. Ik zeg, schrijven is gezond.

Aids en Astma

In andere onderzoeken is al eens aangetoond dat schrijven werkt bij specifieke ziekten. Zo blijkt dat astma-patiënten die regelmatig schrijven minder aanvallen hebben. En patiënten met AIDS die schrijven blijken meer T-cellen aan te maken. Bij kankerpatiënten die schrijven is geconstateerd dat hun welzijn verbeterd doordat ze optimistischer denken over hun toekomst.

In een Brits onderzoek was al eens onderzoek gedaan naar het effect op de gezondheid van schrijven over levensdoelen. Daarbij werd geconstateerd dat het niveau van het stresshormoon Cortisol verlaagd en gunstig is voor het immuunsysteem.

Schrijven dus

Er zijn meer onderzoeken waar uit blijkt dat schrijven over jezelf en je omgeving (dus geen kantoorteksten) gunstige effecten heeft. Ook scholieren die pesten of gepest worden, jonge delinquenten en andere hebben er baat bij.  Alle reden om te schrijven dus.

Ik schrijf zelf omdat ik het leuk vind. De rest is mooi meegenomen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 december 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *