Happy singles

Happy singles zijn gezonder en gelukkiger

Jarenlang dachten happy singles dat ze minder goed af waren dan gehuwden. Regelmatig verschenen er rapporten waarin werd geconcludeerd dat de man of vrouw met een relatie gezonder is.

Daarbij ging het echter voornamelijk om een klein verschil in levensverwachting. Die is er vooral doordat getrouwde ouderen steun aan elkaar hebben, terwijl in die periode van het leven alleen zijn in veel gevallen minder prettig is.

Maar over het algemeen, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, zijn happy singels gezonder en gelukkiger mensen.

Dating apps

In de donkere maanden voor kerst droomt menig alleenstaande van een vaste relatie. Samen de feestdagen doorkomen lijkt ideaal. Dating apps en -sites spelen daarop in door happy singles vooral in de laatste twee maanden van het jaar te bombarderen met hun diensten.

Maar wat velen al wisten en getrouwde vrienden roepen: happy single is beter. Er zijn volgens de onderzoekers diverse voordelen aan het alleen door het leven trekken. Alleen? Happy singles hebben juist een groot sociaal leven. Eén van de redenen waardoor ze gelukkiger zijn.

Vrije tijd

De belangrijkste reden dat de happy singles als gezonde groep de laatste tijd in het nieuws zijn is het onderzoek waarbij is gebleken dat alleenstaande mannen bijna twee keer zo veel sporten als getrouwde mannen. In een ander onderzoek zag men dat tweederde van de getrouwde mannen gemiddeld 8 kilogram aankomen in hun huwelijk.

Happy singles hebben meer vrij beschikbare tijd. Dat is tijd waarbij ze zelf over de invulling kunnen beslissen. Het blijkt dat ze er dan vaker voor kiezen uit te gaan, dan voor de TV te hangen wat veel getrouwde mannen schijnen te doen.

Meer vrienden

Een onderzoek aan de Universiteit van Californië toont aan dat happy singles meer vrienden en sociale contacten hebben. Mensen in een relatie doen uiteindelijk het meest samen met hun partner. Dit blijkt een negatief effect te hebben op relaties met anderen. Het hebben van een stevige relatie, getrouwd zijn, betekent het verlies van gemiddeld drie vrienden per partner.

Een alleenstaande daarentegen heeft meer aandacht voor andere mensen. Hij (en zij) besteedt meer tijd aan individuele familieleden en heeft daarnaast meer contacten in het uitgaansleven, de sportvereniging en andere plekken waar mensen samenkomen.

Schulden

Ook hebben alleenstaanden minder schulden. Volgens de Amerikaanse organisatie Debt.Org, vergelijkbaar met ons Nibud, staat 21% van de happy singles rood bij een creditcard maatschappij. Het percentage bij getrouwde stellen zonder kinderen is 27% en 36% bij getrouwden met kinderen.

Kinderen doen een grote aanslag op de portemonnee en die wordt groter naarmate je meer kinderen hebt. In Amerika gaan ze er vanuit dat één kind tot zijn 18e levensjaar ongeveer een kwart miljoen dollar kost, exclusief schoolkosten (CNN Money).

Hoe minder geld je hoeft te besteden aan een partner of kind, hoe meer je hebt om voor jezelf leuke dingen te kopen of te doen.

Stress

Mensen zonder vaste relatie hebben minder stress dan mensen met een relatie, wordt geconcludeerd in andere onderzoeken. Het gaat daarbij niet om de algemene stress, want met die stress op werk, in het verkeer en dergelijke heeft iedereen te maken. Happy singles hebben geen last van relationele stress.

Volgens diverse onderzoek maken mensen in een relatie elkaar en zichzelf gek met vragen als ‘houd mijn relatie stand?’, ‘houd mijn partner nog wel van me?’, ‘Zijn we gelijkwaardig?’ en dergelijke. Rondom die vragen spelen ook stressvolle situaties, bijvoorbeeld wanneer bepaalde zaken eenvoudig niet ter sprake gebracht om conflicten te vermijden (Psychology Today).

Huishoudelijk werk

Alleenstaanden zijn ook minder tijd kwijt aan huishoudelijk werk dan mensen die samenwonen. Een alleenstaande man besteedt gemiddeld 9 uur per week aan huishoudelijk werk, een alleenstaande vrouw 12 uur. Een getrouwde man daarentegen 14 uur en een getrouwde vrouw 18 uur.

Volgens de onderzoekers aan de Universiteit van Michigan resulteert dit, en het ontbreken van de stressfactoren hierboven, erin dat de happy singles meer ontspannen zijn.

Vakantie en reizen

Volgens onderzoek van een reisorganisatie is er een verschil tussen de reizen van singles en de vakantie van getrouwden. Vakanties zijn over het algemeen een vlucht. Bij een reis maak je kennis met andere culturen en leer je nieuwe mensen kennen op een ander niveau dan bij een vakantie doordat het contact dieper gaat.

Zonder relationele verplichting kun je zelfgekozen avonturen aangaan. Met name alleenstaande vrouwen kiezen er steeds vaker voor alleen te reizen. Het blijkt hun zelfvertrouwen te sterken wanneer ze reizen zonder familie en vrienden en zonder verplichting of goedkeuring.

Alleenstaanden

Bloomberg, uitgever van BusinessWeek, bericht over onderzoek naar het aantal alleenstaanden in Amerika. Zij gaan er vanuit dat meer dan de helft van de volwassenen bevolking alleenstaand is. En ze ziet het als een ontwikkeling die verder gaat doorzetten (als volwassen persoon namen zij overigens mensen van 16 jaar en ouder).

Eén van de oorzaken, zo bericht het Brooking Institute, is dat de leeftijd waarop mensen trouwen steeds hoger wordt. Daarbij borduren ze verder op een rapport  van de Universiteit van Virginia (met als titel ‘National Marriage Project’), dat de gevolgen van het later trouwen onderzoekt. De voorlopige conclusie lijkt logisch, minder scheidingen en meer  zwangerschappen onder ongehuwden en jongeren.

In Nederland houdt het CBS het aantal alleenstaanden op circa 3 miljoen. Alleenstaanden zijn dan zogenaamde eenpersoonshuishoudens. Daar kunnen ook mensen bij zijn die een relatie hebben, maar niet samen wonen.

Meer informatie:

  • Een rapport van CBS over de toename van alleenstaanden in Nederland
  • DailyMail over de toename van gewicht bij getrouwde stellen (een wellicht niet helemaal objectief onderzoek uitgevoerd in opdracht van Diet Chef)
  • Website van Debt.org over schulden van alleenstaanden en stellen
  • New York Times over de toename van Tinder-gebruik ten opzichte van Facebook (90 minuten Tinder en 40 minuten Facebook). Zie ook onderzoek van het Pew Research Center over Facebook
  • Psychology Today over het verlies van vriendschappen en dergelijke na huwelijk, een artikel van Bella DePaulo, schrijfster van o.a. Singles with Attitude en Singled Out
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 december 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *