Trappen, bijzondere en opvallende

trappen in het Horta-museumAls jochie van vijftien ging met een klasgenoot naar Brussel. Hij wilde naar het stripmuseum en ik wilde het jugenstill huis van Victor Horta met eigen ogen zien. We besloten samen te reizen. Ik was uiteindelijk vooral onder de indruk van het goudbruine trappenhuis.

Trappen

Trappen bleven me daarna altijd opvallen. Niet alleen mooie trappen. Ook trappen die tekenen hebben van veelvuldig gebruik kunnen prachtig zijn. Zoals de uitgesleten stenen treden van de Domtoren of de houten trappen naar het Parijse appartement waar ik een jaar later logeerde.

Het is altijd leuk een verzameling bij elkaar te zien. Zoals de verheven banken in een eerder bericht, of de busreclames, bankreclames en de watertorens. Daarom hieronder een overzicht van bijzondere trappen.

Mozaïek trap, San Francisco

trappen - de mozaiektrap San Francisco (detail)Een bijzonder trap, maar ook weer niet zo bijzonder dat het geen initiatief had kunnen zijn van bijvoorbeeld bewoners van de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, is te vinden in San Francisco.

Driehonderd bewoners hebben het benodigde geld en materiaal verzameld. Volgens hen is de trap van 163 treden de langste mozaïek trap ter wereld.

De trap is gemaakt door de Ierse keramist Aileen Barr en de mozaïek kunstenaar Colette Crutcher. Ze deden er tweeënhalf jaar over de trap op te bouwen met 2000 handgemaakte tegels en 75.000 steentjes, stukjes spiegel en glas in lood. De trap bevindt zich in het verlengde van Moraga street, daar waar deze straat 16 Avenue kruist.

Longchamp Store, New York

Longchamp Store NY trappenDe trappen in de Longchamp Store in New York trekken als een stel linten door de ruimte. Ze zorgen daarbij voor trapjes, loopbruggen en bordessen op verschillend plaatsen in de winkel. De trap is gebouwd van warmgewalst staal en weeg in zijn geheel 55 ton. De bouw van de door studio Heatherwick gemaakte installatie duurde een half jaar.

Vaticaan museum, Rome

Trappen in het Vaticaan museumDe wenteltrap in het Vaticaan museum in Rome is volgens deskundigen de meest gefotografeerde trap in de wereld. Het behoort in ieder geval tot één van de mooiste. Het is in 1932 ontworpen door Guiseppe Momo in opdracht van Paus Pius de elfde. De trappen zijn twee aparte helixen (driedimensionale spiraalvorm), één voor naar boven lopende mensen, de ander voor dalers. Tijdens de bouw in 1932 was nog niet bekend dat de trap het leven zou vertegenwoordigen; de structuur van DNA als een dubbele helix werd pas in 1953 door Nobelprijswinnaars James Watson, Francis Crick en Maurice Wilkins geopenbaard.

Magic Mountain, Duisburg

trappen - de Tijger en schildpad (tiger and turtle)Geïnspireerd op een achtbaan werd deze ‘Tiger and Turtle’ gemaakt ter gelegenheid van Culturele Hoofdstad Ruhr 2010. De ontwerpers Heike Mutter en Ulricht Genth wonnen een wedstrijd in Duisburg, Duitsland, waaraan ook andere kunstenaar meededen. Het is een uitkijktoren opgetrokken uit zink- en staalafval en bestaat evenals de trap in het Vaticaan museum uit twee delen die niet met elkaar zijn verbonden.

Armani shop, New York

trappen in Armani winkel in New YorkEen prachtige trap, wat natuurlijke persoonlijke smaak is, staat midden in de Armani winkel aan Fifth Avenue in New York. Het kronkelt midden in de winkel naar boven.

De trap is ontworpen door Massimiliano en Doriana Fuksas. het idee van Armani was een verbinding te krijgen tussen hun jeans en de ontwerpen van Emporio Armani en Giorgio Armani.

Vanaf de trap heb je uitzicht op de verschillende delen van de winkel. Veel foto’s en ontwerptekeningen zijn hier te zien.

Boekhandel Lello & Irmão, Porto

trappen in boekhandel Lello & Irmão

Achter het hekje voor de vrouw gaat de trap verder naar beneden

Deze boekhandel in Portugal wordt beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Dat is nog los van de prachtige trap. Volgens sommigen inspireerde deze winkel Joanne Rowling, die tien jaar in Porto woonde, bij het schrijven van Harry Potter. De boekhandel is in 1906 geopend om Portugese en Braziliaanse schrijvers te verbinden.

De regels in de winkel worden nog al eens aangepast. Er komen in de winkel namelijk vele malen meer mensen voor het prachtige interieur en het fotograferen van de trap, dan er mensen komen om boeken te kopen. Het ontwerp is van de Portugese ingenieur Francisco Esteves.

Noemenswaardige trappen

Gaztelugatxe trappen

Gaztelugatxe in Spanje

Er zijn meer bijzondere trappen (zie ook de afbeelding op Pinterest, hieronder de links). Het melden waard zijn de trappen die haast door de natuur lijken aangelegd, zoals het pad van 237 treden naar de kluizenarij (hermitage) Gaztelugatxe in Spanje.

Een bijzondere trap, en tegelijk een van de gevaarlijkste ter wereld, is het pad naar de waterval Pailon del Diablo (Ketel van de Duivel) in Equador.

De oorspronkelijk houten Haiku ladder op het eiland Oahu op Hawaiï is in 1942 gebouwd om een antenne te plaatsen voor een radiostation. Het heeft 3922 treden en overspant een afstand van 850 meter. In de vijftiger jaren is de ladder gemoderniseerd, maar sinds 1987 is het gesloten voor publiek.

trappen, nou ja de Inca trail in Peru

Even van het pad voor een sensationele foto

Dat is de volgens mij op sommige plaatsen veel gevaarlijker Inca Trail in Peru nog niet. Het Inca spoor verbindt de plaatsen Cuzco en Machu Pichu. Voor het beklimmen van de als spiraal gebouwde trap bij de Taihang Mountains in China moet je een formulier tekenen dat je een medische verklaring tekenen en geen hartklachten hebben. De trap tegen de rots van Guatapé in Colombia is ook voor klimmers met stalen zenuwen.

Zie ook: Famous staircases, staircases

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 november 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *