Klik hier om af te drukken.


Alles over Flappie, een achtergrondverhaal

Flappie, een konijn
Hoesje single Flappie 1981

De eerste (zeldzaam verkrijgbare) single met Flappie

Het was januari 1978. Ik zie het voor me. Youp van ’t Hek en Jan Kokken hebben juist de laatste voorstelling gegeven van hun voorstelling ‘Romantiek met Mayonaise’. Voor het eerst zonder Debby Petter, Youps vrouw en medeoprichtster van Cabaret Nar. Ze denken na over het volgende programma dat uiteindelijk ‘Geen vakantie voor Youp en Jan’ gaat heten.

Kerst

Terwijl ze een beetje melig verhalen uitwisselen, op elkaars grappen door associëren en al wat tekstregels vastleggen, vraagt jan ineens, ‘hé Youp, hoe was je kerst?’. In het gesprek dat ontstaat komt Youp’s kersttrauma ter sprake. Hij vertelt Jan het verhaal van zijn konijn.

Jeugdherinnering

Als zevenjarig jochie had hij een konijn en dat stond ineens op de kersttafel. Jan luistert aandachtig. ‘Ik had het Flappie genoemd, naar de clown die ik een keer had zien optreden’, zegt Youp. ‘Wat een mooi, triest verhaal’, zegt Jan tenslotte, ‘zo herkenbaar. Wellicht niet per se door het konijn. Vooral door het kinderleed, over hoe ouders gedachteloos met kinderbezit kunnen omgaan’.

Die avond slaapt Youp slecht. Hij ligt te woelen in zijn bed. Hij ziet zichzelf spelend met zijn konijn. Telkens glijdt het beeld van het lege konijnenhok er doorheen. Jan heeft gelijk, denk Youp, het is een mooi verhaal en het heeft meerdere lagen. Hij stapt uit bed en begint te schrijven. De volgende dag zet Jan muziek onder de tekst.

Te laat

Maar het is januari, wat moet je met een kerstlied. Youp en Jan werken verder aan het programma voor 1978. Flappie verdwijnt in een kast. Pas maanden later komt het weer tevoorschijn als Monique, de zus van Youp, hem vraagt om te helpen bij het kerstprogramma van haar studentencabaret. Youp herinnert zich Flappie en haalt het uit de kast.

Bovenstaande is gebaseerd op feiten en fictie.

Flappie

single Flappie 1981Flappie is in 1978 geschreven door Youp van ’t Hek en Jan Kokken. In 1981 neemt Youp de single op bij Philips. Als uitvoerend artiest wordt Cabaret Nar genoteerd.

Het zijn de laatste jaren van de cabaretgroep. Youp denkt al aan een solocarrière. Hij maakt nog een programma in 1982. De voorstelling het jaar daarop van Cabaret Nar is eigenlijk al een solovoorstelling.

Première

Kerst 1983 brengt CNR, het platenlabel van Cornelis Nicolaas Rood, Flappie uit als kerstsingle. De single wordt matig verkocht en haalt de Top-40 nog niet.

In 1999 komt Flappie op het album ‘Romantiek met mayonaise’, een verzameling liedjes van Youp van ’t Hek uit zijn tijd met Cabaret Nar.

Flappie’s doorbraak

Op 13 december 2003 treedt Youp met het nummer Flappie in Vara’s Kopspijkers, het dan populaire zaterdagavondprogramma van Jack Spijkerman. Dat jaar komt het nummer voor het eerst binnen in de top-2000, op nummer 1856.

Vanaf dat jaar is Flappie tegen kerst op elke radiozender te horen. De populariteit stijgt snel. In 2004 staat Flappie op nummer 245 van de top-2000, direct de hoogste notering ooit.

Videoclip en Glazen Huis

In 2004 maakt Lazarov Entertainment de eerste en enige videoclip van Flappie, met toestemming van Youp.

In 2005 zingt Youp zijn kerstlied in het glazen huis van Serious Request, dat dan aan de Neude in Utrecht staat. Hij zingt Flappie in duet met Gerard Ekdom en zal dat daarna elk jaar tot 2012 doen. Behalve in 2011 omdat Youp stemproblemen heeft.

Matangi

In 2006 kom de Tilburgse schouwburgdirecteur Leo Pot met een idee. Hij zegt tegen Youp, ga eens samenwerken met een heel andere artiest. Youp maakt een korte tournee met het klassieke strijkkwartet Matangi.

Ze treden op met vijftien van Youps mooiste liedjes, waaronder Flappie. De arrangementen worden geschreven door Ton Scherpenzeel, ooit de componist/toetsenist van Kayak. Mei 2006 verschijnt de dubbele CD-set ‘Louterliedjes‘ met een DVD van de samenwerking met Matangi. Luister hier naar een Impressie

In de tussentijd verschijnt Flappie op diverse CD’s. Zo staat Flappie in 2006 op de CD ‘foute Kerst’ van Qmusic. In 2009 komt het op het kerstoverzicht ‘ik voel me als een kerstboom zonder piek’ van de bekende verzamelaar Vic van der Reijt. In hetzelfde jaar ook op een CD in de overzichtsbox met 21 CD’s met cabaretliedjes ‘Ik zou je het liefst in een doosje willen doen’ (zie overzicht hieronder).

Animatiefilm

In 2012 komt de animatiefilm ‘Flappie, het kerstkonijn’ uit. Het is de weinig origineel bedachte Nederlandse vertaling als titel van de film ‘The Christmas Bunny’. De film heeft geen enkel verband met het lied van Youp, hooguit is de titel ervan gejat.

Eerste kerstdag 2014 wordt DWDD Guilty Pleasures Kerst uitgezonden. Diverse artiesten zingen dan kerstliederen van anderen. Alleen Youp van ’t Hek zingt zijn eigen lied. Hij wordt tijdens het zingen van Flappie begeleidt door big band New Cool Collective.

De tekst van Flappie

Het was kerstochtend 1961
Ik weet ’t nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg
En moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen
En als ik lief ging spelen, dat ik dan wat lekkers kreeg
Zij wist ook niet waar Flappie uit kon hangen
Ze zou ’t pappa vragen, maar omdat die bezig was
In dat fietsenschuurtje moest ik maar een uurtje goed naar Flappie zoeken
Hij liep vast wel ergens op het gras

Maar ik had het hok toch goed dicht gedaan
Zoals ik dat elke avond deed
Ik was de vorige avond zelfs nog terug gegaan
Ik weet ook niet waarom ik dat deed
Ik had heel lang voor het hok gestaan
Alsof ik wist, wat ik nu weet

Het was kerstochtend 1961
Wij naar Flappie zoeken, vader die zocht gewoon mee
Bij de bomen en het water, maar niet in dat fietsenschuurtje
‘Want daar kon ‘ie toch niet zitten?’ En ik schudde nee
We zochten samen, samen tot de koffie
De familie aan de koffie, maar ik hoefde niet
Ik dacht aan Flappie en dat ’t ’s nachts zo koud kon vriezen
M’n hoofdje stil gebogen, dikke tranen van verdriet

Want ik had het hok toch goed dichtgedaan
Zoals ik dat elke avond deed
Ik was de vorige avond zelfs nog teruggegaan
Ik weet ook niet waarom ik dat deed
Ik had heel lang voor het hok gestaan
Alsof ik wist, wat ik nu weet

Het was eerste kerstdag 1961
Er werd luidruchtig gegeten, maar dat deed me niet zoveel
Ik dacht aan Flappie, m’n eigen kleine Flappie
Waar zou die lopen? Geen hap ging door m’n keel
Toen na de soep het hoofdgerecht moest komen
Sprak m’n vader uiterst grappig: “Kijk Youp, daar is Flappie dan!”
Ik zie de zilveren schaal nog en daar lag ‘ie in drie stukken
Voor ’t eerst zag ik m’n vader als een vreselijke man!

En ik ben gillend en stampend naar bed gegaan
Heb eerst een uur liggen huilen op de sprei
Nog één keer scheldend bovenaan de trap gestaan
En geschreeuwd: “Flappie was van mij!”
Nog heel lang voor ’t raam gestaan
Maar ’t hok stond er maar verlaten bij

Het was tweede kerstdag 1961
Moeder weet dat nog zo goed, vaders bed was leeg
En ik zei dat zij niet in de schuur mocht komen
En als ze lief ging spelen, dat ze dan wat lekkers kreeg

Iemand heeft een Engelse vertaling geschreven en hier is een Youtube-filmpje met Engelse ondertitels bij de uitvoering in AVRO Kopspijkers

Overzicht van CD’s waarop Flappie verscheen

Na 2014 zullen er nog wel enkele opnamen volgen …