- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Dode vogels

een dode vogel‘Wat gebeurt er met dode vogels?’, vraagt mijn moeder ineens.

Ik kijk haar tuin in. Daar verzamelen zich in de zomer wel honderd mussen rond de voederbakjes die ze elke ochtend vult. Nu is het er leeg.

Ze vroeg niet waar de vogels nu zijn, ze vroeg wat er gebeurt met vogels als ze doodgaan. Ik kijk mijn broertje aan. Ik weet niet waarom; weet hij het antwoord of wil ik weten wat hij van de vraag vindt.

‘Vogels die de dood voelen komen, zoeken een rustig plekje op’, antwoordt hij, ‘meestal in struiken of het bos. Daar worden ze vrij snel weggesleept of opgepeuzeld door andere beesten. Ratten, muizen, konijnen en andere vogels en beesten zijn gek op ze. Die dode vogels bestaan uit eiwitten en allerlei andere lekkernij. Ze zijn binnen korte tijd opgegeten.’

‘Ik heb weleens gelezen dat als een kraai doodgaat’, vult mijn neefje aan, ‘alle kraaien zich rond het dode dier verzamelen. Daardoor worden ze ook wel doodgravers genoemd. Ze slaken rondom de dode kraai luide kreten om andere vogels aan te trekken’.

‘Ja, en die natuurfilm vorige week’, reageert mijn broertje, ‘daarin zagen we dat ook olifanten bij hun dode soortgenoot blijven, totdat het echt niet meer mogelijk is’.

‘Maar uiteindelijk gebeurt er toch iets met een dood dier’, zegt mijn moeder, ‘van die dode vogels is me nu wel duidelijk’.

En daarmee gaan we over naar een ander onderwerp.

Maar ik zoek het natuurlijk toch nog even op, het antwoord op de vraag ‘wat gebeurt er met dode vogels na hun dood? ‘

Drie mogelijkheden

Er blijken drie mogelijkheden. De eerste is eigenlijk al aangegeven door mijn broertje. De dode vogels worden opgegeten door andere dieren. Dat gebeurt overigens ook bij andere dode dieren. Boswachters en ongediertebestrijders maken daar ook gebruik van.

Wanneer bijvoorbeeld een rat in een val is gekomen wordt deze door hen op het land gegooid voor andere dieren. Pas als het er teveel tegelijk zijn worden ze meegenomen en naar een destructiebedrijf gebracht. Daar worden de lijkjes verbrand of vergast.

Destructiebedrijf

Vind je een dode vogel of ander dood dier rond het huis, dan kun je het zelf naar een destructiebedrijf of afvaldepot brengen. Elke gemeente heeft daar een eigen procedure voor. Bij sommige gemeenten komen medewerkers het dode dier ophalen, bij andere gemeenten moet je het zelf brengen.

In alle gevallen wordt aangeraden direct contact met het dier te vermijden en het dier zodanig in te pakken dat andere dieren er niet bij kunnen. Het handigst is een plastic zak binnenste buiten te keren, daarmee het dier op te pakken en dan de zak er omheen te vouwen.

Ringetje

Heeft de gevonden dode vogel een ringetje om zijn poot, dan is het waarschijnlijk onderdeel geweest van een onderzoek. Maak een foto van het ringetje, doe daarna het dier in een plastic zak zoals hierboven beschreven en bel het Vogeltrekstation in Wageningen (0317 47 34 65) of de Vogelbescherming in Zeist (030 693 77 00 ). Bij twijfel kun je altijd de vogelbescherming bellen.

Houd er rekening mee dat er regelmatig wordt gewaarschuwd voor vogelgriep e.d. Meer informatie daarover vind je op de website pluimveeweb.

De tuin en overig

Een klein huisdier, zoals een hond, cavia en dergelijke, mag je in je eigen tuin begraven. Veel mensen doen er ook dan een plastic zak omheen. Maar dat mag dus niet. Want plastic is chemisch afval. Dode dieren horen ook niet in de Kliko. Het is geen GFT-afval.

Onder de grond is een goede optie. Dan gebeurt ongeveer hetzelfde als hierboven beschreven bij dode vogels. Mollen en andere beestjes onder de grond gebruiken het lijkje als voeding.