Het verschil in de zorg

Het verschil in de zorg

Oftwel, Becker vs Bekker

Het verschil in de zorgAfgelopen maandag had ik een gesprek met een klant. Hij heeft dertig locaties door heel Nederland en hij wil daar zorginstellingen van maken. Ik ken de klant al  langer. Hij heeft meer plannen in de zorg gehad en is daarin vooruitstrevend.

Maandag vertelde hij me over de locaties en legde hij uit wat hem ongeveer voor ogen staat. ‘Maar ik vertrouw op jou om er een creatieve invulling aan te geven’, zei hij aan het eind, ‘jij moet er een verhaal van maken, ik heb alleen geld en stenen’.

Woensdag belde de klant. Ik had al wat aantekeningen gemaakt van mijn eigen ideeën gebaseerd op eerdere verkenningen in de zorg. Nadat de korte uitwisselingen van gedachten vertelde hij me de reden van zijn telefoontje.

‘Je zou alvast wat moeten lezen over en van Bekker’, zei de klant, ‘het is een autoriteit en hij heeft interessante inzichten in de zorg. Het is een beetje in de lijn waaraan ikzelf denk. Maar voel je geheel vrij, hoor. Ik heb één van zijn boeken overigens hier liggen. Dat gooi ik vrijdag wel bij je binnen’.

Bekker

Ik open mijn computer en type ‘Bekker en zorg’ in het zoek- en URL-balkje van Google. De eerste resultaten zijn direct een aantal boeken van Bekker bij Bol.com, boeken die hij samen schreef met anderen. De eerste titel is ‘kwaliteitszorg en patiëntenveiligheid’.

Even later lees ik de eerste zinnen van de samenvatting: Iedere verpleegkundige wil maar één ding: goede zorg leveren. Uit onderzoek is gebleken dat, naarmate het opleidingsniveau van verpleegkundigen hoger is, de zorgresultaten bij patiënten beter zijn. Er blijkt dus een duidelijk verband tussen goed opgeleide zorgprofessionals en kwaliteit van zorg.
Het inzicht dat het in de kwaliteitszorg moet gaan over resultaten bij patiënten wordt gelukkig steeds meer gemeengoed.

Bullshit

Wat een gelul denk ik. De eerste zin kan kloppen, maar de rest is BS. Weer zo’n dwaas die denkt dat opleiding heilig is. Juist in de zorg, is mijn ervaring en die van vele vrienden, is aandacht het allerbelangrijkste. Natuurlijk moeten er basisvaardigheden zijn, maar in de ouderenzorg gaat het vooral om aandacht.

Ik heb geen zin om verder te lezen. Hoe kan de klant hier achter staan, denk ik, hij is nota bene degene die altijd zegt dat liefde meer bereikt dan schoolboeken. We hadden het er laatst nog uitgebreid over gehad. Dat veel tussen de oren zit, dat mensen in belangrijke mate zelfhelend zijn en dat de basis daarvan ligt bij oprechte aandacht en eerlijk contact tussen mensen.

Scherder

Prof. Erik ScherderWe hadden het ook gehad over de moeder van staatssecretaris Van Rijn en vooral over de reactie daarop van prof. Erik Scherder in HP/De Tijd van december. De hoogleraar klinische neuropsychologie die regelmatig in De Wereld Draai Door te zien is met inkijkjes in de mogelijkheden van ons brein. Hij vertelde dat ouderen, vooral dementerende ouderen, structuur nodig hebben. Je moet ze mogelijkheden geven om grip te houden op het leven.

Daar zijn toch gewoon mensen voor nodig? Niet per se verzorgers met een hoge opleiding, maar mensen die tijd maken en er zijn voor de hulpbehoevenden.

Ik sluit mijn computer en ga het Oudjaar in. Als vanzelf glijd ik na een conference van Youp, omringd door vrienden, na twee glazen champagne het nieuwe jaar in.

Vrijdag

Als ik vrijdag, na nog wat bezoeken aan familie en vrienden, thuis kom ligt er een pakje in de gang. Ik pak het van de mat en zie op het etiket de tekst ‘zoals beloofd’. Ik verwijder het pakpapier en lees ‘Levenskunst op leeftijd’, ‘geluk bevorderende zorg in een vergrijzende wereld’ van Prof. Dr. Hans Marcel Becker.

Hans Becker. Algemeen directeur van Humanitas. Ik heb over hem gelezen. Hij is een man van de praktijk, begon ooit als taxichauffeur. Hij propageert levenskunst als oplossing voor de zorg. Mensen moeten leven. Dat betekent dingen kunnen doen die ze leuk of nuttig vinden, in plaats van vastzitten in en zich moeten richten naar een opgelegd systeem.

Bekker vs. Becker

Wat een verschil een letter kan maken in de zorg. Wat een verschil de letter C kan maken in de zorg. Creativiteit, Contact, Communicatie, Cohesie …

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 januari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *