- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Webinars, educatieve video en elearning

Webinar schemaHet afgelopen jaar heb ik een twintigtal gratis webinars gevolgd. Die seminars via internet werden me aangeboden via de nieuwsbrieven waarop ik ben geabonneerd.

De eerste drie of vier vond ik interessant. Maar ik merkte dat die interesse vooral vanuit de nieuwigheid kwam, gevoed door mijn eigen nieuwsgierigheid.

De webinars daarna ging ik meer de presentatie analyseren, dan dat ik per se voor het onderwerp ging zitten. En daarbij ontstond geleidelijk de ergernis. Met als conclusie dat het in veel gevallen vooral tijdverspilling is en dat je beter een goed boek kunt lezen.

Webinar

Het  woord webinar is een samenvoeging van web(site) en seminar. Het is een vorm van interactieve presentatie op internet waarbij een persoon (ondernemer, idealist etc) een verhaal/informatie overbrengt. Daarbij kunnen de aanwezigen bij het webinar op enige wijze deelnemen. Afhankelijk van de gebruikte webinar software en/of functies kan dat auditief, door aanvinken van keuzerondes, typen van een reactie en dergelijke.

De webinar opbouw

Bij vrijwel alle webinars die ik volgde, maar waarschijnlijk allemaal, werd een drie-stappen opbouw gevolgd. Het begint met een introductie van de persoon die de webinar verzorgt, dan volgt de informatie en tenslotte is er een aanbod met een oproep tot actie. Op zich is zo’n opbouw niet verkeerd en wordt die bij veel meer presentaties gevolgd.

Wat echter opvalt bij de gevolgde gratis webinars is de veel te lange en vaak saaie introductie, een nauwelijks informatief middendeel en een, voor de goede luisteraar, doorzichtig aanbod.

Bevestiging

Op een website met adviezen voor mensen die een webinar willen houden wordt mijn analyse min of meer bevestigd. Het zijn adviezen die door velen die webinars organiseren worden gevolgd.

De adviezen voor het beste resultaat: presenteer jezelf en je onderneming met een uitgebreide combinatie video en sheets, geef genoeg informatie om mensen nieuwsgierig te maken, maar te weinig om mee aan de slag te kunnen. Behandel in je informatie je verkoopargumenten. Besteed een aanzienlijk deel aan je verkooppraatje en geef een korting om de drempel te verlagen en mensen tot aankoop te verleiden.

De verhouding ligt eenvoudig verkeerd. Er is niets mis mee, zeker niet bij gratis webinars, dat er wat wordt verkocht. Maar webinars moeten, mijn inziens, wel nuttig zijn en geen goedkoop verkooppraatje met schijnbaar goede bedoelingen. Door volledige en bruikbare informatie te geven en de introductie beknopt te houden geef je de mensen die de moeite nemen tijd vrij te maken iets zinvols. Als je dan een boek aanbiedt waarin het allemaal nog eens te lezen is en mogelijk aangevuld met voorbeelden, tabellen, bibliografie en dergelijke zal dat veel beter aansluiten.

Educatieve video

In mijn ergernis over webinars en mijn interesse in diverse onderwerpen kwam ik bij diverse educatieve video- en elearning-programma’s. Dat begon met de iTunes University. Daar worden allerlei cursussen van diverse universiteiten aangeboden. Veelal gratis en met alle benodigde lesmaterialen (video, audio, begeleidende boeken).

Toen ik er een paar had gevolgd werd ik in een gesprek gewezen op de cursussen van The Great Courses en TTC (The Teaching Company). De opbouw is ongeveer gelijk aan een webinar, maar de introductie is kort en de informatie volledig. De cursussen bestaan uit diverse lesmaterialen, meestal een aantal video’s of audiobestanden en één of meerdere pdf bestanden.

Het afgelopen jaar heb ik er een aantal gekocht en gevolgd. Ik zet een volledig programma op mijn iPad en kijk de afleveringen in volgorde af.

Het verschil tussen iTunes University (iTU) en de cursussen van TGC is dat er bij meerdere cursussen van de iTU docenten zijn die werk nakijken. Er is dan een startdatum en je moet je inschrijven. Daarna kun je de cursus nog steeds op eigen gelegenheid doen. De cursussen van TGC, die worden verkocht als TGC en TTC, zijn volledig gericht op zelfstudie.

Secrets of Math

Afgelopen week ben ik begonnen aan de TTC course ‘The secrets of Mental Math’. Ik heb er nu drie lessen van gevolgd. Een leuke cursus waar ik zeker nog op ga terugkomen op dit blog.