Zelfmoordbriefje op Facebook
Gisteren las ik over Amber Cornwell, het meisje dat zelfmoord pleegde omdat ze werd gepest. Ze plaatste een zelfmoordbriefje op Facebook met ongeveer de strekking ‘als ik vannacht dood ga, zal iemand daar om huilen?’. Kort daarna hing ze zichzelf op in haar kledingkast.
Zelfmoordbriefje op Facebook
Haar vraag op Facebook kreeg al wat aandacht. Na het bericht van haar zelfmoord kwam in Amerika de discussie over pesten op school weer flink op gang. Het meisje, de zestienjarige Amber Cornwell, was scholiere op de East Henderson High School in Hendersonville (North Carolina).
Het meisje was vrijdagavond thuis gekomen na een feestje. ‘Er leek niets aan de hand’, vertelt Kim Cornwell, haar moeder. ‘Ze leek blij. We hadden het nog even over het nieuwe jaar. Het zou een mooi jaar worden’.
Amber Cornwell
Amber was bijna jarig, haalde goede cijfers op school, speelde tennis op een leuk niveau, danste en was lid van het All Country koor. Ze kwam vrijdagavond thuis, schreef later die avond het zelfmoordbriefje op Facebook en de volgende ochtend werd ze door haar ouders gevonden in de kast.
‘We wisten direct dat pesten de reden was’, zegt haar moeder. ‘Ze werd al lang gepest, vooral door de meisjes op haar school. Ze kozen altijd Amber voor hun pesterijen en scholden haar uit. Terwijl de school een zero tolerance beleid heeft tegen pesten. Die stelt dus niets voor. Ze geven je een tikje op de vingers. Maar kinderen moeten de gevolgen van hun daden leren. Mijn dochter is dood. Ik wil haar verhaal vertellen voor alle leerlingen, om ervan te kunnen leren’.
Stephanie Hernandez, een vriendin van Amber, zegt dat niet alleen het zelfmoordbriefje op Facebook stond.
‘Ze werd op allerlei manieren gepest’, zegt ze, ‘de pesters plaatsten berichten op Facebook. Ze waren echt gemeen. Ze maakten haar voor van alles uit, zowel in haar gezicht als achter haar rug’.
Volgens andere vriendinnen huilden de leerlingen die Amber hadden gepest. Even maar. De dood van Amber zal volgens de vriendinnen niet veel veranderen.
Het nieuwsbericht over de zelfmoord van Amber Cornwell was onder andere te zien op ABC News. En een eerbetoon aan Amber door haar vriendinnen vond ik op youtube.
Pesten
Op scholen worden allerlei maatregelen genomen om pesten tegen te gaan. Ik vraag me af of het helpt. Uiteindelijk heb je toch met jongeren te maken die proberen zichzelf te vinden. Meerdere psychologen wijzen erop dat zelfs de hersenen van pubers in een proces zitten waarbij ook machtsspelletjes horen.
Ouders net zo erg
Niet alleen het pesten op school speelt een rol bij het leed en de zelfdoding van jongeren. Ook de opmerkingen van ouders en anderen volwassenen in de omgeving van een jongere dragen bij aan de onzekerheid, twijfels en dergelijke van jongeren.
Zoals bij de zelfmoord van Josuah Ryan Alcorn, het jongetje dat zich een meisje voelde en Leelah Alcorm genoemd wilde worden. De politie dacht nog dat zijn dood, aangereden door een vrachtwagen, een ongeluk was. Tot het zelfmoordbriefje werd gevonden.
Leelah Alcorm
Na onzekerheid over zichzelf vanaf zijn vierde jaar vond hij eindelijk rust toen hij las over transseksualiteit. Het was een verklaring, maar het bracht ook teleurstelling en depressie. Want haar ouder wilden niet accepteren wie ze wilde zijn.
Ze ontkenden haar identiteit als een fase van fantasie horend bij een puberende jongen. Ze namen haar zelfs mee naar een priester, die het alleen maar erger maakte voor Leelah. Carla Alcorn, zijn moeder, reageerde tenslotte met ‘je zult nog een meisje zijn. God maakt geen fouten’.
Ten einde raad maakte Leelah een einde aan haar/zijn leven. Zie ook youtube-filmpje met onder andere zijn bericht
Pesten
Alle nieuwe technologie, waarvan sociale media een gevolg zijn, hebben mogelijkheden om te pesten vergroot. Anders dan de pesterijen op het schoolplein en wat kattenkwaad, zoals wij dat vroeger kende, heeft pesten daarmee een veel langduriger en permanenter gevolg. Berichten op Facebook en andere platforms worden sneller en verder verspreid en blijven bestaan.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Evelyn McHale en Robert WilesNieuwer: Tijdroof – dankzij klantvriendelijke bedrijven »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.