Caitlin Freeman met haar boek

Kunst dessert

Mondriaan in een gebakje van Caitlin FreemanEen paar weken geleden verliepen de auteursrechten van Piet Mondriaan. Afbeeldingen van zijn schilderijen mogen nu rechtenvrij worden gebruikt. Daar moest ik aan denken toen ik een kunst dessert zag in de vorm van een Mondriaan taartje.

Het kunst dessert staat met allerlei andere tot koekjes, gebak, taartjes en toetjes omgetoverde kunstwerken in het boek Modern Art Desserts van Caitlin Freeman. Caitlin is patissier van het Blue Bottle café in het Museum of Modern Art’s in San Francisco.

Ze zwerft door het museum om inspiratie op te doen voor haar eetbare meesterwerkjes. Van een Matisse maakt ze een parfait, een ijs gemaakt zonder machine, van een Mondriaan een taartje, van een Fuller een heerlijke chocolademelk traktatie.

Obsessie

kunst desserts thibaud

Een schilderij van Wayne Thiebaud

Ze raakte tijdens haar kunstopleiding geobsedeerd door een schilderij van taarten. Het was geschilderd door Wayne Thiebaud, die vaker gebak als onderwerp nam.

Ze besloot haar opleiding te stoppen en banketbakker te worden. Ze begon een patisserie en maakte de lekkerste en leukste gebakjes.

Blue Bottle café

Haar man, de klarinettist James Freeman, experimenteerde thuis met koffie branden. Hij ging als hobby drankjes verkopen op tuin- en landbouwmarkten. Hij droomde van een café op het dak van het Museum of Modern Art. Op een dag besloot hij het erop te wagen. Hij benaderde het museum met succes. In 2002 begon hij het Blue Bottle café. In die tijd verkocht toevallig ook haar patisserie.

Een goed moment om samen te gaan werken. Ze ging zich uitleven met de desserts. In het boek Modern Art Desserts heeft ze er twintig verzameld.

Zoals strawberry 2002 van Mark Bradford.

strawberry mark bradford en caitlin freeman

Of Ocean Park van Richard Diebenkorn als een kunst dessert.

Richard Diebenkorn van Caitlin Freeman

Vanzelfsprekend legt Caitlin Freeman in het boek uit hoe haar gebakjes worden gemaakt. Ze gebruikt daarbij illustratieve foto’s, zoals hieronder de uitleg bij het schilderij van Richard Diebenkorn.

Uitleg over het maken van een gebakje

De website van het boek ‘Modern Art Desserts’ van Caitlin Freeman. Ok, hier nog een kunstwerkje. Little Colored Pills van Damien Hirst uit de serie Pharmaceutical Series.

Damien Hirst in een gebakje van Caitlin Freeman

Andere kunstenaars die zijn terug te vinden in het boek ‘Modern Art Desserts‘ zijn Jeff Koons, Tony Cragg, Richard Avedon, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Cindy Sherman, Henri Matisse, Rineke Dijkstra, Frida Kahlo, Henri Matisse, Luc Tuymans

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 januari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *