- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Kunst dessert

Caitlin Freeman met haar boek

Mondriaan in een gebakje van Caitlin FreemanEen paar weken geleden verliepen de auteursrechten van Piet Mondriaan. Afbeeldingen van zijn schilderijen mogen nu rechtenvrij worden gebruikt. Daar moest ik aan denken toen ik een kunst dessert zag in de vorm van een Mondriaan taartje.

Het kunst dessert staat met allerlei andere tot koekjes, gebak, taartjes en toetjes omgetoverde kunstwerken in het boek Modern Art Desserts van Caitlin Freeman. Caitlin is patissier van het Blue Bottle café in het Museum of Modern Art’s in San Francisco.

Ze zwerft door het museum om inspiratie op te doen voor haar eetbare meesterwerkjes. Van een Matisse maakt ze een parfait, een ijs gemaakt zonder machine, van een Mondriaan een taartje, van een Fuller een heerlijke chocolademelk traktatie.

Obsessie

kunst desserts thibaud

Een schilderij van Wayne Thiebaud

Ze raakte tijdens haar kunstopleiding geobsedeerd door een schilderij van taarten. Het was geschilderd door Wayne Thiebaud, die vaker gebak als onderwerp nam.

Ze besloot haar opleiding te stoppen en banketbakker te worden. Ze begon een patisserie en maakte de lekkerste en leukste gebakjes.

Blue Bottle café

Haar man, de klarinettist James Freeman, experimenteerde thuis met koffie branden. Hij ging als hobby drankjes verkopen op tuin- en landbouwmarkten. Hij droomde van een café op het dak van het Museum of Modern Art. Op een dag besloot hij het erop te wagen. Hij benaderde het museum met succes. In 2002 begon hij het Blue Bottle café. In die tijd verkocht toevallig ook haar patisserie.

Een goed moment om samen te gaan werken. Ze ging zich uitleven met de desserts. In het boek Modern Art Desserts heeft ze er twintig verzameld.

Zoals strawberry 2002 van Mark Bradford.

strawberry mark bradford en caitlin freeman

Of Ocean Park van Richard Diebenkorn als een kunst dessert.

Richard Diebenkorn van Caitlin Freeman

Vanzelfsprekend legt Caitlin Freeman in het boek uit hoe haar gebakjes worden gemaakt. Ze gebruikt daarbij illustratieve foto’s, zoals hieronder de uitleg bij het schilderij van Richard Diebenkorn.

Uitleg over het maken van een gebakje

De website van het boek ‘Modern Art Desserts’ van Caitlin Freeman. Ok, hier nog een kunstwerkje. Little Colored Pills van Damien Hirst uit de serie Pharmaceutical Series.

Damien Hirst in een gebakje van Caitlin Freeman

Andere kunstenaars die zijn terug te vinden in het boek ‘Modern Art Desserts‘ zijn Jeff Koons, Tony Cragg, Richard Avedon, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Cindy Sherman, Henri Matisse, Rineke Dijkstra, Frida Kahlo, Henri Matisse, Luc Tuymans