- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Tatoeages – getekend voor het leven

Tatoeages

‘Je bent dan getekend voor het leven met die tatoeages, toch’, zegt Peter. Hij  had een artikel gelezen over Lyle Tuttle, de beroemde tatoeage-artiest van de Amerikaanse sterren uit de zestiger en zeventiger jaren. We kregen een gesprek over het zetten van een tatoeage.

‘Ik kan me in veel dingen van andere mensen verplaatsen’, zeg ik, ‘maar wat er door iemand heen gaat die een eind aan zijn leven wil maken, daar kan ik me geen voorstelling van maken, evenmin als van je lichaam volzetten met van die inkttekeningen’.

Tatoeages

Wesley Sneijder tatoeages‘Dat heb ik ook. Het is natuurlijk iets van de laatste jaren’, gaat Peter verder. ‘Neem voetballers. Ik ken geen voetballer uit mijn jeugd met tattoo’s. En tegenwoordig zie je er bijna geen zonder’.

‘Het heeft daar denk ik ook met de achtergrond van de voetballer te maken. Jongens als Dirk Kuyt, Arjen Robben hebben ze niet. En volgens mij Van Persie ook niet’.

‘Nee, het zijn jongens als Lesley Sneijder en Nigel de Jong. Het is denk ik niet alleen hun achtergrond, het is ook hun huidige omgeving. De jongens in een team zullen elkaar ongetwijfeld beïnvloeden’.

tattoo-humor‘De tattoo is uit het taboe. Ik kom regelmatig vrouwen tegen die één tatoeage hebben. Dat kan een breed onderrug tattoo zijn, een inktafbeelding op de enkel of een tatoeage schuin boven de vagina’.

Die laatste vrouwen hebben vanzelfsprekend, zeker als de tattoo laag zit, hun ‘beaver’ geschoren. Hoeewel dat alweer een beetje uit is’.

Oude tatoeages

‘Als ik vroeger wel eens iemand zag met tatoeages’, zegt Peter, ‘dan vroeg ik me vaak af hoe zo’n persoon er later uit zou zien. Als het lichaam is verschrompeld en de inkt is verbleekt’.

‘Ja, dat heb ik ook nu nog. Vandaar jouw opmerking getekend voor het leven. Leuk dubbelzinnig’.

‘Bij die Lyle Tuttle moest ik er weer aan denken. Hij is inmiddels in de tachtig en staat in het artikel met een foto als veertiger en zoals hij nu is’.

‘Het zal er vanaf hangen hoe hij heeft geleefd. Als hij een beetje in beweging is gebleven en krachttraining heeft gedaan zal het wel meevallen met de… uh … verzakkingen’.

Lyle Tuttle

Lyle Tuttle

Lyle Tuttle is geboren in Ukiah, een dorpje ongeveer 180 kilometer ten noorden van San Francisco. Hij is vanaf zijn achtste gefascineerd door Frisco, nadat hij beelden heeft gezien van de Golden Gate International Exposition op Treasure Island. In 1946, hij was veertien, pakt hij een Greyhound bus naar de grote plaats. Onderweg ontmoet hij Duke, een tatoeëerder.

Je kan als jochie weinig anders doen dan je schoenen laten poetsen en Cola drinken. In de stad ziet hij allemaal mensen met tatoeage, vooral zeelieden, havenwerkers en arbeiders.

Tatoeages staan voor hem gelijk aan avontuur. Hij loopt een tattooshop binnen, kijkt even rond en wijst een tattoo aan van een hart waar met grote letter ‘mother’ in is geschreven. ‘Die wil ik’, roept hij. De eigenaar, die hem eerder nog de winkel uit wilde zetten, zet Lyle’s eerste tatoeage voor 3,50 dollar.

Een paar weken later gaat hij weer naar San Francisco. Voor 2 dollar laat hij een beertje zetten. Kort daarna begint hij te werken in de tattooshop van Bert Grimm. Hij werkt in nog enkele shops en begint in 1960 zijn eigen eigen shop, Lyle Tuttle Tattoos.

Het is de juiste tijd. Tatoeages worden ook populair bij vrouwen, waarmee zijn potentiële klandizie direct verdubbeld. Door de vrouwen worden de tatoeages zachter en vriendelijker. Nadat ook de Afro-Amerikanen tatoeages laten zetten ligt de wereld open.

Rolling Stone

Cover Rolling Stone met Lyle TuttleHet is inmiddels eind jaren zestig. Bladen pakken het hernieuwde fenomeen op. Lyle komt op de cover van het tijdschrift Rolling Stone. Dat trekt muzikanten, kunstenaars en andere creatieven naar zijn shop.

Een paar jaar later staat ook The Wall Street Journal voor zijn deur voor een hoofdartikel over tatoeages. Tatoeages lijken mainstream geworden.

Lyle is al snel de bekendste tatoeëerder van Amerika. Artiesten als Janis Joplin, Joan Baez, de Allman broers en vele anderen frequenteren zijn zaak. Hij zet ook de beroemde tatoeage op de billen van Cher.

Spijt

Met de populariteit verbetert ook de techniek en er komen betere tatoeage-artiesten. Tegenwoordig geeft de inmiddels 83-jarige Lyle tattoo-les tijdens tatoeagebeurzen overal in Amerika. Hij stopte vijftien jaar geleden met tatoeëren. Lyle Tuttle heeft maar van één ding spijt.

Hij vond tatoeëren fascineremd. Het beroep had hem betoverd, zegt hij, tattoos waren continue in zijn hoofd. Maar hij heeft zijn schoolopleiding verpest.

Nel Bolten

Spijt had Nel Bolten niet. Ze had een mooi leven gehad en kwam vorig jaar in het nieuws met haar tattoeage (zie foto boven). Ze wilde niet gereanimeerd worden. Er was veel discussie over, bijvoorbeeld over de rechtsgeldigheid.

*Nel Bolten overleed in april 2017