- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Verslavend spel op de iPad

Drie weken geleden installeerde ik 2048 op mijn iPad. Vorig weekend zette ik 1010! erbij. Van 2048 ontdekte ik dat het een verslavend spel is. Bij 1010! vermelden de makers dat het een verslavend spel is. Waaraan herken ik een verslavend spel?

Mijn focus wordt telkens weer getrokken naar de spelen van 1010! of 2048. Gelukkig kan ik de aantrekkingskracht van beide spelen dikwijls weerstaan, maar als ik mijn iPad toch heb opgepakt dan ben ik verloren en speel ik meerdere keren achtereen.

Verslavend spel

Ok, ik overdrijf. Een verslavend spel is een spel waar je niet buiten kunt. En ik kan er makkelijk van af blijven, als ik dat wil. Dat laatste zegt een alcoholist ook, terwijl hij zijn volgende glas inschenkt. Nee heus, na maximaal twintig minuten dwing ik mezelf weer met iets anders verder te gaan.

Ik ben immers niet meer die zeventienjarige jongen tot diep in de nacht een toen verslavend spel speelde op de Commodore 64.

2048

Verslavend spel 2048De spelregels zijn eenvoudig. Het spelbord bestaat uit 16 vakken. Daarin staat een 2. Als je het vakje met de 2 verschuift verschijnt er weer een 2. Schuif je de twee vakjes met een 2 over elkaar dan maken ze samen een vakje met 4. Verschuif je die, dan verschijnt er weer een vakje met 2. Enzovoort.

Telkens als je twee gelijke getallen over elkaar schuift verdubbelen ze. Bij het schuiven verschuiven alle omliggende vakjes in dezelfde richting mee, voor zover daar ruimte (lege vakjes) voor is.

De bedoeling is door verdubbeling uiteindelijk tot het getal 2040 op het bord te komen. Daarna begint het spel opnieuw, maar telt je score door. Je kunt in één spel dus meerdere keren 2040 halen en daarmee je totale puntenaantal verhogen.

Wanneer je niet meer kunt schuiven en niet meer verdubbelen is het GAME OVER.

Puntentelling

De puntentelling is niet zo interessant, maar die loopt op met de basis van de verdubbeling. Schuif je een 2 op een andere 2 dan krijg je 2 punten, twee vieren op elkaar geeft 4 punten.

Tips

Schuif voornamelijk van links naar rechts en vice versa.

Maak de grote getallen door naar boven te schuiven

En ga door met van links naar rechts te schuiven en terug

Schuif zo min mogelijk van boven naar beneden

1010!

Verslavend spel 1010!De spelregels van 1010! zijn ook eenvoudig. Het spel begint met een leeg raster van 10 bij 10 vakjes. Onderin verschijnen drie puzzelblokjes die in het raster moeten worden geplaatst. De blokjes hebben verschillende vormen en lengtes. Ze mogen vanzelfsprekend slechts lege vakjes bedekken.

Worden daarmee horizontaal of vertikaal 10 vakjes afgedekt, dan worden de vakjes weer leeg gemaakt. Telkens ontvang je punten en het is de bedoeling zoveel mogelijk punten te behalen.

Tips

Er zijn geen tips. Wanneer je een tijdje speelt weet je dat je ruimte moet behouden of kunnen maken voor het grote vierkant van 3 x 3 blokjes. Verder gewoon horizontaal en vertikaal lijntjes maken. Er is geen tijdlimiet en de kleuren van de blokjes zijn alleen ter herkenning, de kleur speelt geen rol in het spel.

Puntentelling

Elk vakje dat je vult telt voor 1 punt. Wanneer je een lijn van 10 volmaakt krijg je 10 punten extra.

Platforms

Beide spelen zijn er zowel voor iOS als Android. Er schijnt ook een versie voor de PC te zijn van 1010! De programma’s staan ook op Facebook en het is mogelijk tegen anderen te spelen via internet. Maar ik vind het vooral leuk als spelletjes in verloren momenten, tussen twee activiteiten in, als ik moet wachten en als ik er voor klaar ben. Want het is en blijft een verslavend spel.

Meer informatie en downloads