Sidney Bechet

Sidney Bechet

KRO Detectives op woensdagavond is één van mijn vaste televisiemomenten. Niet dat ik er voor thuis blijf, maar als het even kan pak ik dan midden in de week een vast rustmoment. Gisteren werd ik ineens getrakteerd op een nieuwe KRO Detectives. Even zappend na het Journaal van acht uur zat ik in de start van Grantchester.

Na de openingsscène fietst de hoofdpersoon, een dominee die moorden oplost, naar huis. Daar aangekomen zet hij een verrassend lekker klinkende jazztune op. Ik weet niet meer of hij het zegt of dat ik het lees op de hoes, het is Sidney Bechet. Snel noteer ik de naam en kijk verder.

Als de aftiteling over het scherm glijdt pak ik mijn iPad en zoek naar Sidney Bechet op Google. Hij lijkt, samen met Jelly Morton en Louis Armstrong, de belangrijkste solist uit de beginperiode van de jazz. Sidney Bechet is de eerste, opvallende jazzsaxofonist. En heeft ook duetten met Armstrong gespeeld.

Sidney Bechet

Sidney Bechet is in de Amerikaanse stad New Orleans geboren op 14 mei 1897. New Orleans de bakermat van de gospelmuziek. En bekend van de slavenmuziek waaruit de Jazz is ontstaan, nadat musici het mengde met ragtime, blues, folk en Franse marsmuziek.

Bechet leerde al op jonge leeftijd diverse instrumenten spelen. Dat kwam door zijn twintig jaar oudere broer Leonard. Die was tandarts, maar speelde ook trombone en hij had een band. Als zesjarige speelde Sidney al klarinet in die band.

Hij bleef meerdere instrumenten spelen, maar koos uiteindelijk voor saxofoon en klarinet. Bechtet componeerde diverse jazzsongs. Zijn compositie Petite Fleur is het bekendst geworden.

Onbekend

Dat hij minder bekend is bij het grote publiek, dan bijvoorbeeld Louis Armstrong, is waarschijnlijk te wijten aan zijn onstuimige karakter. Hij komt regelmatig met justitie in aanraking en zit ook regelmatig vast. Na de Tweede Wereldoorlog begint een steeds groter publiek hem te erkennen als een belangrijk jazzmuzikant. Dan beginnen ook de optredens waarmee hij zijn naam vestigt.

Hij experimenteert in die tijd met overdubbing. Dat is een techniek waarbij hij een instrument speelt, dat opneemt en daarna de opname afpeelt terwijl hij een volgend instrument speelt en dat weer opneemt. Daarmee gaat hij door tot hij een opname heeft waarbij hij meerdere instrumenten bespeelt. Prince zou deze techniek jaren later, met moderne apparatuur, ook vaak toepassen. Bechets overdub-uitvoering van ‘The Sheik of Araby’ uit 1941 wordt een paar jaar na zijn dood op de LP Bechet of New Orleans gezet.

Parijs

Die dood komt vier jaar nadat hij zich voorgoed in Parijs heeft gevestigd. Op zijn 62ste verjaardag overlijdt hij aan longkanker.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 januari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *