Golfballetje bij het ontbijt

golfballetje bij het ontbijtZachtjes laat ik me uit het bed glijden. Mijn vriendin slaapt nog. Als een roos, denk ik als ik nog even omkijk om te zien of ze niet wakker is geworden. Ik ga naar de badkamer. Na een korte douche loop ik terug naar de slaapkamer.

‘Wil je een golfballetje bij het ontbijt of een tennisbal?’, hoor ik van enige afstand. Mijn vriendin staat onder aan de trap. ‘Wil je een golfballetje bij het ontbijt ?’, vraagt ze nog eens als ze mijn hoofd om de hoek ziet verschijnen. Ze glimlacht zoals bij mensen die anderen verrassen met een practical joke.

‘Doe vandaag maar een golfballetje bij het ontbijt ‘, zeg ik, en ik realiseer me direct dat mijn antwoord tot teleurstelling kan leiden. Een practical joker wil immers even kunnen genieten van de verbazing bij de ander. Verbazing over het onverwachte, de vervreemding.

Golfballetje bij het ontbijt

Als ik even later beneden kom zie ik mijn vriendin in de keuken. Op de ontbijtbar staan twee borden, een mandje met broodsneetjes en een variëteit beleg. Mijn vriendin staat met haar rug naar me toe bij het aanrecht. Aan haar houding zie ik dat ze me heeft gehoord en onrustig is. Waarschijnlijk had ze me nog niet verwacht.

‘Ha schat, ik pak even de krant’, zeg ik. Nu weet ze zeker dat ik beneden ben en dat ik nog even niet aan de ontbijtbar ga zitten. Ze begrijpt dat ik eerst wat koppen lees, en een enkele lead, in de krant die ze eerder vanaf de gangmat op de salontafel heeft gelegd. Ze kan nog even rustig doorwerken aan haar suprise.  Ik kan nog even fantaseren over wat een golfballetje bij het ontbijt is.

Aan tafel

‘Zullen we?’, roept mijn vriendin uit de keuken ten teken dat we kunnen gaan ontbijten. Ik leg de krant weg en loop naar de bar. Op mijn bord staat een schaaltje mozzarella salade. Ik rook de basilicum al op enige afstand. Als ik dichterbij kom zie ik het balletje in mijn blauwe eierdop. Het is kleiner dan een gewoon ei, ronder ook en het heeft de putjes van een golfballetje.

Ik kijk naar haar bord en schuif de jampot weg die er tegenaan staat. Dan zie ik haar rode eierdop. Er zit ook een klein rond balletje in. Het heeft de gleuven van een tennisbal. ‘Een golfballetje bij het ontbijt, wat leuk’, zeg ik, ‘waar heb je dat nu weer vandaan?’. ‘Internet’, is haar eenvoudige antwoord. Ze loopt naar het aanrecht en pakt een plastic vormpje.

Ei vervormer

Golfballetje bij het ontbijt‘Het is een egg molder’, zegt mijn vriendin, ‘leuk hè, je kunt eieren vervormen. Ik heb ballen, maar er zijn ook poppetjes en er is zelfs een egg molder waarmee je vierkante eieren kunt maken. Ik wist dat je het leuk zou vinden. Jij wilt natuurlijk weten hoe het werkt?’

Het is een ei mal, een ei vervormer, een ei matrijs. Ik glimlach, ze kent me, ‘natuurlijk wil ik dat weten’.

Ze pakt het papiertje met de gebruiksaanwijzing. De tekeningetjes spreken voor zich. Maar ik ben geïnteresseerd naar het verhaal, waardoor ik nu een golfballetje bij het ontbijt heb.

Niet per se dit balletje, maar het verhaal van de vervormbare eieren.

Eieren

Ik vind uiteindelijk twee interessante artikelen over eieren, de lesmodule ‘het beste ei’ en een bericht met allerlei wetenswaardigheden over eieren in de pluimveehouderij, ‘eieren – een tijdloos onderwerp‘. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks miljoenen eieren kapot gaan in de eierenhandel. Acht procent van de eieren raakt beschadigd voor ze in de winkel liggen. Het is een schadepost van wereldwijd ruim een miljard.

Maar waarom precies, wetenschappelijk verklaard, een ei te vervormen is als je het verwarmt, kan ik niet vinden. Ja, ja, dat valt me zelf ook tegen. Misschien heb ik niet lang genoeg gezocht.

Het golfballetje van

De egg molders die mijn vriendin heeft gekocht zijn bedacht door de Israëlische ontwerper Avichai Tadmor. Hij is afgestudeerd aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem. Hij vindt het een uitdaging om alledaagse producten te ontwerpen. Maar met een verrassing. ‘Simply irresistable and irresistibly simple’, is zijn motto.

Naast de vorm voor de eierballetjes maakte Avichai Tadmor andere leuke, verrassende ontwerpen. Zoals een mandje voor wasknijpers dat als een cabine van een kabelbaan over de waslijn beweegt, pannenlappen in de vorm van Farfalloni en een puntenslijper waarmee je wortels, komkommers en andere groenten kunt bewerken.

Andere vormpjes

Er zijn talrijke andere vormpjes te koop waarmee je een hard gekookt eitje kunt vervormen. Door het warm in de vorm te doen en korte tijd in koud water te houden. Je kunt overigens ook je eigen vormen maken, bijvoorbeeld van karton, of een greep doen in de speelgoedkist van je kinderen.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 februari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *