Baby zwanger van tweeling
Afgelopen week las ik een vreemde kop boven een bericht: baby zwanger van tweeling. Omdat het nog geen komkommertijd is begon ik het bericht te lezen.
Het bleek dat vijf jaar geleden een meisje is geboren waar na haar geboorte twee foetussen werden ontdekt in haar lichaam. Het voorval werd deze maand pas door enkele wetenschappers in de openbaarheid gebracht met een rapportage in de Hong Kong Medical Journal.
Het bericht, baby zwanger van tweeling, was een beetje op sensatie gericht. De onderliggende informatie was echter wel opmerkelijk. Het verwees naar het sinds twee eeuwen vastgelegde fenomeen fetus-in-fetu.
Baby zwanger van tweeling
Tijdens een prenatale diagnose werden door Dr Yu Kai Man, gynaecoloog en verloskundige in het Queen Elizabeth Hospital in Hong Kong, twee tumoren in het buikvlies ontdekt bij het nog ongeboren meisje. Dat er iets vreemd aan de hand was, was direct duidelijk. De monsterlijke massa had langwerpige botvorming, lijkend op twee ruggegraten.
Drie weken na de geboorte van het meisje, november 2010, werden de tumoren operatief verwijderd. Tijdens het opereren ontdekte Yu Kai Man dat het geen tumoren waren in de buik van het meisje, maar twee foetussen. Bij weefselonderzoek stelde de specialisten vast dat het foetussen betrof met elk vier ledematen, een ruggengraat, ribbenkast, darmen en dergelijke. Alleen het gewicht verschilde, eén foetus was 14,2 gram en ontwikkeld tot 10 weken oud, de ander was 9,3 gram en 8 weken ontwikkeld.
De foetussen waren allebei met een navelstreng verbonden met een placenta-achtige massa in de buik van het drie weken oude meisje. Na de operatie herstelde het meisje voorspoedig. Ze mocht acht dagen later het ziekenhuis verlaten.
Foetus in Fetu
Het hierboven beschreven fenomeen heet foetus in fetu. Het is zeldzaam en niet alle gevallen worden gemeld. Vanaf circa 1800 zijn er 200 gevallen beschreven en de schatting is dat het wereldwijd bij 1 op de half miljoen geboorten voorkomt.
Dr Yu Kai Man zegt in een interview naar aanleiding van deze foetus in fetu: ‘Het is een zeldzame aandoening en een voorbeeld van een extern bevruchte embryo. Het is onwaarschijnlijk dat de foetus overleeft, omdat het vrijwel onmogelijk is op te sporen tijdens een prenatale controle’. Dat komt omdat het embryo in de nog ongeboren baby te klein is.
Hij gaat verder, ‘het is onmogelijk voor zo’n klein meisje de zwangerschap te hebben verwekt. De twee foetussen in dit geval, behoren aan haar ouders. Door een fout van de natuur zijn die op de verkeerde plaats terecht gekomen’.
Rapport
Naar aanleiding van het voorval, vijf jaar geleden, is onderzoek gedaan naar foetus in fetu. Het rapport daarvan, dat deze maand verscheen, meldt dat de oorzaak van deze abnormaliteit nog altijd onbekend is. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) classificeert het als een variant van een volwassen teratoom, een vorm van kanker. In het rapport wordt gesuggereerd dat het fenomeen mogelijk in verband staat met meerdere abortussen bij de moeder van de baby. Voortschrijdende technologische ontwikkeling, ook in de prenatale echoscopie, zal in de toekomst meer duidelijkheid kunnen geven.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.