Nutella-man of niet, Michele Ferrero
Eergisteren overleed Nutella-man Michele Ferrero. Nutella-man, zo staat deze zoon van de uitvinder in meerdere bericht. Maar wat was hij? Was hij de Nutella-man of niet?
Vader Pietro
Pietro Ferrero, de vader van Michele, heeft een bakkerij in Alba, een stad in de Italiaanse regio Piëmont. Een regio die bekend staat om zijn productie van hazelnoot. Pietro begint in 1946 met het verkopen van blokken hazelnoot met een beetje cacao, die hij ‘Pasta Gianduja’ noemt.
In de vijf jaar daarna experimenteert hij met zijn recept en maakt de samenstelling zachter. In 1951 verkoopt hij deze nieuwe versie als ‘Supercrema’.
Michele Ferrero
In 1949 gaat Michele werken bij het door zijn vader opgerichte Ferrero SpA (SpA is Societá per Azioni, een Italiaanse naamloze vennootschap). Eind jaren vijftig, hij heeft de zaak inmiddels overgenomen van zijn vader, gaat hij aan de slag met de Supercrema. Hij vernieuwt het recept.
In 1963 brengt hij naar buiten dat hij Europa wil veroveren met een aangepaste versie van de Supercrema.
Op 20 april 1964 verlaten de eerste potten van het nieuwe product de fabriek. De naam Supercrema is veranderd in ‘Nutella’, een samentrekking van het Engelse ‘nut’ (noot) en Italiaanse achtervoegsel ‘ella’ (zoet).
Nutella-man
Is Michele de Nutella-man of niet? Het lijkt een kip en ei verhaal. Hij bouwde immers voort op een product van zijn vader, maar hij was degene die het afgeleide product een naam gaf.
Hoe het ook is, inmiddels maakt Ferrero SpA veel meer bekende merken. We kennen ze allemaal, bijvoorbeeld Mon Chèrie, Ferrero Rocher, Kinder Suprise (Bueno) en Tic-Tac. Het maakte de familie Ferrero tot de rijkste van Italië.
Geschiedenis
De voorgeschiedenis van Nutella gaat verder terug. Die begon in 1806. Toen probeerde Napoleon Bonaparte (keizer Napoleon I ) Groot Brittannië te verlammen door een continentale blokkade van handelsgoederen naar de eilanden. Groot Brittannië nam wraak door geen goederen meer naar Frankrijk en Mediterraanse landen te exporteren.
Op het vasteland ontstond hierdoor een tekort aan grondstoffen, zoals suikerbieten en cacao. Ook schoten de prijzen flink omhoog. Er kwamen wel vervangende producten, maar die waren lang niet zo populair. Er ontstond een levendige smokkel.
Mengsel
Italiaanse chocolademakers, met name in Turijn, vonden een oplossing door de dure chocolade te mengen met gehakte hazelnoten. Het smeuïge mengsel werd Gianduia genoemd.
Ruim honderd jaar later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was er weer een tekort aan grondstoffen. Chocolatiers en banketbakkers in Italië dachten terug aan de Napoleontische periode en gingen experimenteren met de hazelnootpasta. De regio Piëmont was een echt hazelnootgebied en Pietro Ferrero was één van de vele bankbakkers die een product met een eigen recept in zijn winkel verkocht. En zoals we hierboven zagen, werd dat uiteindelijk Nutella.
Wereld Nutella Dag
Op 5 februari 2007 werd de eerste Wereld Nutella Dag gehouden. Het is ingesteld door Sara Rosso, een enthousiaste gebruikster en blogger uit Amerika, die tegenwoordig in Italië woont. In 2013 protesteerde Ferroro SpA tegen het gebruik van de naam Nutella en het logo. Maar ze trok de juridische actie al snel in uit PR-overweging.
Dit jaar verkocht Sara Rosso de organisatie van de Wereld Nutella Dag aan Ferrero. Die verzamelde ruim 700 recepten met Nutella en ruim 75.000 verhalen van gebruikers en maakte er een feestdag van.
Andere Nutella-feitjes
- In 2014 vierde Nutella haar 50-jarig bestaan
- Nutella is het twaalfde, meest populaire merk op sociale media
- Het recept is uiterst geheim, de ingrediënten zijn echter wel bekend. Nutella bestaat uit: suiker, gemodificeerd palmolie, hazelnoten, cacao, magere melkpoeder, weipoeder, het eiwitpoeder lecithine en vanilline.
- Nutella bestaat voor 85% uit vet en geraffineerde suikers. Het bevat 13% hazelnoot en iets meer dan 7% cacaopoeder.
- Een flinke eetlepel (37 gram) Nutella bevat 200 kilocalorieën, waarvan 99 uit de 11 gram vet (waarvan 3,5 g verzadigd) en 80 calorieën uit de 21 gram suiker.
- Palmolie wordt gebruikt voor de smeerbaarheid van Nutella
Meer informatie
- De website FoodWatch met een bericht over de ingrediënten van Nutella
- De website van Ferrero met de pagina over Nutella
- Wiki over Nutella, met productieproces
- De website ‘Nutella Day‘
- Youtube-filmpje waarin Sara Rosso de verkoop van Nutella Day verklaart
Zondigen
In mijn jeugd at ik regelmatig Nutella. Tegenwoordig eet ik het nauwelijks. Maar als ik bij mijn broertje ben wil ik wel eens zondigen. Dan pak ik een wit bolletje, smeer er ruim roomboter op en beleg het met een laag Nutella. Heerlijk.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Over David Bowie lullenNieuwer: Sjoelen, sjeulen en de sjoelbak »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.