Rimpels en ouderdomsverschijnselen

Rimpels van de 49-jarige Hugh Grant

Kraaiepoten van de 49-jarige Hugh Grant

‘Vind je het gek, hij drinkt zijn cola met een rietje’, reageert Erik als we het hebben over de extreme rimpels rond de ogen van een gezamenlijke vriend.

‘Wist je dat niet. Er zijn meerdere artsen die dat hebben geconstateerd. Je lippen tuiten rond een rietje kan ook leiden tot rimpels rond de mond’.

Ik kijk Erik aan met een spottende glimlach.

‘Nee echt, René’, gaat Erik verder, ‘die berichten verschijnen regelmatig in de bladen. ik las het vorige week nog. Een dermatoloog uit New York, ik ben haar naam even kwijt, had het erover’.

Rimpels of tandvlekken

‘Het gaat er dus om wat je belangrijker vindt, rimpels of vlekken op je tanden’.

Nu is het Erik die mij verbaasd aankijkt.

‘Er zijn mensen die cola en wijn drinken door een rietje om aanslag op hun tanden te voorkomen’.

‘Het is altijd wat’, zegt Erik,’er zijn meer dingen die rimpels veroorzaken of juist voorkomen. Vaak hangen de maatregelen samen met ouderdomsverschijnselen’.

‘En daar heb jij kennis van?’, vraag ik met een sarcastisch ondertoontje.

‘Nou, ik weet daar inderdaad wel iets van’, zegt Erik, mijn intonatie negerend.

‘Ik ben benieuwd’.

Zonnebrandolie

‘Je weet natuurlijk dat de zon voor rimpels zorgt. Mensen die veel in de zon zijn krijgen rimpels en een tanige huid. Zonnebrandolie helpt daartegen. Maar dat gebruiken de meeste mensen alleen op het strand. Eigenlijk zouden ze het ook op andere zon momenten moeten gebruiken. In andere landen is dat helemaal niet vreemd. Toen ik Australië was gebruikten inwoners het continue’.

‘Ik kan me daar iets bij voorstellen’.

Desserts

‘Toetjes, nagerechten, zijn ook bijzondere bezorgers van rimpels. Dat had je niet gedacht hè. De meeste desserts zijn zoet, ze bevatten veel suikers. De suikermoleculen hechten zich aan eiwitten en vezels in onze cellen. Hierdoor kan een celbeschadiging in gang worden gezet waardoor je donkere kringen onder je ogen krijgt en een valere huid én rimpels. Dat proces van celbeschadiging heet glycatie’.

‘Dat is inderdaad nieuw voor. Toetjes kan ik dus maar beter weigeren’.

‘Als je jouw jeugdige gloed wilt behouden wel. Ik las trouwens onlangs ook nog iets in een sportblad over rimpels. Momentje hoor, even nadenken hoe dat ook al weer was’.

‘Neem je tijd’, zeg ik, inmiddels toch wel benieuwd en aangenaam verrast door de kennis en interesse van Erik.

Televisie kijken

televisie kijken‘Oh nee, het was iets anders. Het ging over televisie kijken. Er was onderzoek gedaan onder ruim 10.000 Australiërs. Daarbij was gebleken dat voor elk uur televisie kijken je levensverwachting met 22 minuten daalt. Een andere conclusie was dat mensen die gemiddeld zes uur per dag televisie keken, vijf jaar jaar korter leven dan niet kijkers.’

‘Dat heeft niets met televisie kijken te maken. Het komt eenvoudig door het zitten en de inactiviteit. Het is verstandig elke 30 minuten even op te staan en rond te lopen. Ik heb daar wel eens iets over geschreven op mijn blog’, reageer ik.

‘Ja, dat klopt. Te veel zitten geeft allerlei problemen met je organen, je hart en bloedvaten en veroorzaakt zelfs kanker. In datzelfde sportblad stond dat als je anderhalf uur per week flink beweegt je een 10 tot 15 jaar langere levensverwachting hebt’.

Vet en olie

‘Ok, maar we hadden het over rimpels. Wat wel helpt rimpels te voorkomen is het eten van goede vetten. Veel mensen zeuren over vet, maar je kunt beter vet eten dan te veel suikers. Vet van vis is goed. Vetten voorkomen niet alleen rimpels, maar zijn ook goed voor je hart en hersenen. Ook het vet van noten is goed. Vooral amandelnoten schijnen heel goed te zijn’.

‘En wat dacht je van kokosvet, ook wel kokosolie of kokosboter genoemd?’ vraagt Erik.

Slapen

‘Daar hoef je me niets over te vertellen’, val ik in, ‘ik gebruik al jaren kokosboter op mijn brood en ik bak er mee. Nee, weet je wat ook goed tegen rimpels is, slapen. Je hebt dat boekje toch wel eens gelezen dat ik over slapen heb geschreven. Slapen is lange tijd zo enorm onderschat. Het is volgens mij veel belangrijker dan, of in ieder geval even belangrijk als, voeding en bewegen’.

‘Ben ik het helemaal mee eens. Ik heb overigens wel eens gehoord dat met je gezicht in je kussen slapen heel slecht is. Weet jij daar iets van?’, vraagt Erik.

‘Op je buik slapen is niet goed voor je organen, het schijnt meer druk te geven op je ingewanden. Maar of op je gezicht slapen per se slecht is weet ik niet. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Als je ouder wordt verzwakt het bindweefsel in je gezicht, waardoor je huid taniger wordt. Ook vermindert het collageen, wat de oorzaak van rimpels is. Slaap je langdurig met je gezicht in de kussens dan zou er in theorie een permanente afdruk van je kussen in je gezicht kunnen komen’.

‘Ja, die is leuk’, lacht Erik, ‘ik zie het helemaal voor me’. Hij kijkt me bedenkelijk aan en vervolgt, ‘hoewel, als ik diep heb geslapen, heb ik weleens rode strepen in mijn gezicht en op mijn lijf’.

‘Dat zal wel een andere oorzaak hebben’, zeg ik, ’heb je nog iets over rimpels te vertellen? Anders lijkt het me onderhand leuker een ander onderwerp aan te snijden’.

Meer informatie

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 februari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *