- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Multitasken bestaat niet en werkt zelfs averechts

Multitasken bestaat nietMultitasken bestaat niet. Dat schreef ik al naar aanleiding van het boek ‘An organized mind’ van Daniel Levitin. Bij het verhaal van gisteren had het ook kunnen staan. Erik vertelde me in het gesprek dat ik met hem had, dat ook multitasken rimpels veroorzaakt.

Dat komt doordat meerdere dingen tegelijk doen stress creëert. Hierdoor komen vrije radicalen vrij die je cellen aantasten. Dit kan tot rimpels leiden en andere ouderdomsverschijnselen.

Multitasken bestaat niet

Uit diverse onderzoek blijkt het, multitasken bestaat niet. En voor degenen die deze uitspraak dubbelzinnig vinden (er zijn immers mensen die multitasken, dus het bestaat), zal ik het anders formuleren, multitasken werkt niet.  Conclusie, of advies, van de onderzoekers is dan ook, concentreer je op één taak en ga pas door naar de volgende taak als je de vorige hebt beëindigd.

Volgens psychologen

Zo formuleert psycholoog Daniel Levitin het, ‘ Multitasken bestaat niet. Je doet hooguit meerdere dingen door elkaar, snel achter elkaar. Dat kost echter enorm veel energie. Met andere woorden je overbelast daarmee je verstandelijke vermogens’

Andere psychologen zeggen ongeveer hetzelfde. Psychotherapeut Guy Winch, schrijver van het boek ‘Eerste hulp bij emoties’, zegt, ‘Multitasken? Onze hersenen zijn te beperkt voor de benodigde aandacht en productiviteit. Zie het als een taartdiagram. Elke taak neemt een stukje van de taart. Er is steeds minder over voor andere dingen. Het enige dat je kunt multitasken tijdens het uitvoeren van een taak is het maken van een wandeling en kauwgom kauwen’.

Ook Guy Winch wijst erop dat je bij het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken productiviteit verliest en energie verslindt. Dat komt volgens hem vooral doordat je aandacht komt te liggen op de overgang van taak naar taak. Bovendien kom je er nooit toe je volledige aandacht aan een taak te geven.

Psychiater en ADHD expert Edward Hallowel maakt in zijn boek ‘CrazyBusy’ een vergelijking met tennis. Multitasking is een mythe, schrijft hij ‘het is als tennissen met twee ballen. Je rent je suf tussen de ballen en uiteindelijk blijkt dat je minder ballen over het net hebt geslagen dan wanneer je met één bal zou spelen’.

Tijdverlies

Veel mensen denken dat ze tijd winnen door meerdere taken tegelijk en door elkaar uit te voeren. Dat is echter slechts schijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het meer tijd kost meerdere taken met multitasken uit te voeren, dan wanneer ze na elkaar worden uitgevoerd.

Een leuke variant was het onderzoek onder autorijders. Zij deden aanmerkelijk langer over een rit wanneer ze het, schijnbaar automatische rijden, combineerden met telefoneren via hun mobiele telefoon.

In zijn boek wijst Winch erop dat je taken het best in clusters kunt uitvoeren omdat elke taak een eigen mindset en aandacht vereist. Betaal eerst bijvoorbeeld alle rekeningen, daarna beantwoord je alle mail, dan schrijf je de brief enzovoort.

Email

Mensen die op kantoor niet multitasken kunnen wel gestoord worden in hun taak. Vooral binnenkomende mail blijkt hen af te leiden. Velen voelen de neiging deze direct te bekijken en te beantwoorden.

Het blijkt dat mensen die hun mail automatisch, voor hen zichtbaar, laten binnenstromen een continue verhoogde hartslag hebben. Mensen die hun mailprogramma zelf op bepaalde momenten aanzetten en binnenhalen waren rustiger, hadden minder last van stress en zijn minder geneigd, in het algemeen, om te (gaan) multitasken.

Fouten

Multitasken leidt tot 45% minder productiviteit, is de conclusie van een ander onderzoek. Dit geeft niet alleen extra kosten voor een organisatie. Het blijkt uit diverse onderzoek dat er ook meer fouten worden gemaakt in de verschillende taken. Vooral wanneer het taken zijn waarbij moet worden nagedacht, taken dus ‘waar je je hoofd bij moet houden’.

Uitgebreide studie op diverse universiteiten toont aan dat de menselijke hersenen zonder veel problemen twee moeilijke taken tegelijk kunnen uitvoeren. Een mogelijke verklaring die daarvoor wordt gegeven is dat onze hersenen uit twee delen bestaan. Met het toevoegen van een derde taak groeit echter het aantal fouten echter exponentieel door de figuurlijke oververhitting van de (pre)frontale cortex.

Geheugen en herinnering

Multitasken bestaat niet. Je gaat details missen of je vergeet ze. Zelf merk ik dat als ik een boek lees dat ik niet in één keer uit kan lezen. Ik moet tussendoor nog wat dingen doen, kijk nog even naar een tv.-programma en ga dan weer verder lezen. Het is wellicht niet echt multitasken. Maar terwijl mijn geheugen behoorlijk goed is, kan ik me dan vaak later minder details uit het boek herinneren of van het tv.-programma.

Het fenomeen wordt bevestigd door een onderzoek van dr Adam Gazzaley aan de Universiteit van Californië. Zijn team ontdekte dat je kortetermijngeheugen wordt verstoort wanneer je van de ene taak overstapt naar een andere taak. Zij lieten mensen een afbeelding bestuderen en onderbraken dat abrupt door ze een andere afbeelding voor te leggen. De meeste deelnemers konden details van de eerste afbeelding nauwelijks terughalen.

Meer informatie: