Koerier met plastic zak -20 miljoen van criminelen

20 miljoen van criminelen

Dagobert Duck - 20 miljoen van criminelen‘Heb je gelezen dat justitie 20 miljoen van criminelen heeft afgepakt?’, vraagt Piet, een kennis in de autohandel, ‘dat is toch een lachertje’.

‘Hoezo is dat een lachertje?’, vraag ik quasi onbenullig.

20 miljoen van criminelen

‘Omdat de miljarden je overal om de oren vliegen. Lening aan Griekenland tig miljard, kasgeld van Apple 150 miljard. Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over miljarden. En onze justitie meldt trots dat ze 20 miljoen van criminelen heeft afgenomen. We weten toch dat die 20 miljoen een schijntje is. Ik vraag me bovendien af hoeveel het heeft gekost om die 20 miljoen te pakken’.

Ondergronds bankieren

‘Heb je het bericht wel goed gelezen?’, reageer ik nog steeds met een geveinsde naïviteit.

‘Ze hebben zo’n team dat criminelen uitkleed. Als ze worden gepakt, met name druggasten, dan wordt ze alles afgenomen. Huizen, auto’s, boten, horloges, al die spullen waarmee criminelen geld witwassen’.

‘Ja, daarmee zouden ze gemakkelijk op veel grotere bedragen moeten kunnen komen als ze hun best doen’, zeg ik, ‘maar dit ging enkel om 20 miljoen van criminelen die ondergronds bankieren. Het blijft een gering bedrag in een constructie waar waarschijnlijk miljarden omgaan, maar het heeft niets te maken met het uitkleden door de zogenaamde Integrale Afpakteams van Justitie’.

Piet kijkt me aan, niet wetend hoe te reageren.

Hawala

‘Het bericht van die 20 miljoen van criminelen ging over ondergronds bankieren’, ga ik verder, ‘het is een systeem dat Hawala wordt genoemd, dat is Hindi voor vertrouwen. Het systeem werd in Azië al gebruikt voor daar een officieel banksysteem was. Doordat de controle op gelddistributie steeds beter wordt, gebruiken criminelen dit systeem nu om illegaal geld te transporteren’.

‘Witwassen?, vraagt Piet.

‘Nee, transporteren. Illegaal, zwart ontvangen geld van bijvoorbeeld drugstransacties wordt daarmee veilig gesteld. Dat het geld daarna wordt gebruikt om via constructies geld wit te wassen, bijvoorbeeld door bedrijven, huizen, auto’s, horloges, vakanties en dergelijke te kopen, staat daar los van’.

‘Ok. Dus het gaat alleen om geld dat is onderschept bij dat ondergronds bankieren?’.

Koeriertjes

‘Ja. En dat het relatief weinig is, die 20 miljoen van criminelen, komt omdat ze voornamelijk koeriertjes oppakken die met plastic zakken het geld verplaatsen. De echt slimme en grote jongens blijven buiten schot. Die hebben waarschijnlijk andere methoden om bovendien grotere bedragen te vervoeren. Op de site van het Openbaar Ministerie staan verhalen waarin je kunt lezen hoe ondergronds bankieren in zijn werk gaat’.

’20 miljoen van criminelen die ondergronds bankieren’, mijmert Piet, terwijl hij naar een blinde muur staart. ‘Ik blijf het een klein bedrag vinden. En die andere teams, hoe noemde je dat … Afpakteams. Dat is toch ook een druppel op een gloeiende plaat’.

Ik glimlach ter bevestiging, ‘ja, ze willen steeds meer afpakken en streven naar 100 miljoen in 2018’.

‘Over die vangsten hoor je nauwelijks. Eén keer per jaar lees je over een grote vangst, dan is het ook op het journaal, maar verder zijn het kleine berichten in de krant. Het valt me overigens op dat die teams dan vooral in Brabant, Limburg en in de Achterhoek actief lijken’.

Transactiebedrag

‘Ach, misschien hebben ze daar meer behoefte aan publiciteit. Wist je overigens dat een deel van die 20 miljoen van criminelen bestaat uit een transactiebedrag. Dat is een bedrag dat de criminelen betalen om hun zaak niet voor te laten komen. Het bedrag waarvoor wordt getransigeerd schommelt tussen de 5 en 10% van het afgepakte bedrag. Justitie onderschept dus ongeveer tussen 18 en 19 miljoen van die koeriertjes. Die betalen dan een boete waardoor er nog eens een extra miljoen binnenkomt in het potje van het Openbaar Ministerie’.

Het bericht waar Piet naar verwijst stond in meerdere kranten, hier het bericht op de website van het Openbaar Ministerie. 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 februari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “20 miljoen van criminelen

  1. Graaf de Sedance
    1

    Op mijn zoektocht naar een investeerder kwam ik bij een Hindoestaan in Den Haag terecht. Hij had 15 miljoen euro in een keukenkast verborgen. Hij wilde wel investeren, maar hij vroeg me dan ook een pand van 4 verdiepingen met een kapperszaak te kopen in Amsterdam. Vanzelfsprekend met zijn geld. Het riekte naar onfrisse zaken, ik verzon een smoes en ging er vandoor. Ik blijf liever eerlijk en betrouwbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *